Café Kosmos – Vegansk mekka i hjertet af Odense

Klak. Den azurblå tallerken rammer det rustikke upcyclede bord og en fantastisk umami-agtig duft er allerede i fuld gang med at forføre mine smagsløg. Forventningsglæden er stor. Så er der serveret. På tallerkenen tårner en overdådig burger sig op – Men det er ikke hvilken som helst burger. Det er en Kosmos burger – og så er den 100% vegansk, økologisk og hjemmelavet? På Café Kosmos vægter de, at vejen fra jord til bord bliver så kort som mulig.

Og ordet Kosmos er i dén grad retvisende for den følelse, jeg får når jeg tager første bid. Mums. Fem kreative ildsjæle, der sammen går under navnet ØKOllektivet, står bag Café Kosmos, som er Odenses nye veganske skud på stammen – og de har allerede taget fynboerne med storm. Vi har mødt to af medejerne Jamie og Henrik, til en hyggelig snak om deres hjertebarn over en cremet havre-latte .

“Visionen med Kosmos er at skabe et inkluderende spisested, der laver god mad, så alle kan være med – uanset om de er kødspisere eller ej. Det er vigtigt at understrege, at vores mad ikke kun er for veganere. Alle er velkomne her til en god burger, en stærk kop kaffe, en kage eller hvad man måtte have lyst til. Vi vil gerne gøre op med forestillingen om, at vegansk mad bare er en kedelig salat”, fortæller Henrik med et glimt i øjet.

Og gutternes hofret fra menukortet kunne da heller ikke være længere fra en salat. Inden jeg når at stille spørgsmålet færdigt, siger Jamie og Henrik i kor og uden at tøve “Kosmos Burgeren”??.

“Den har sådan en snaskethed med mayo, coleslaw, barbecue osv. ”, siger Jamie med en sådan indlevelse, at jeg næsten får lyst til en burger mere.

“Ellers skal det være vores Fikse burger, som er vores take på en “fiskeburger”, med en sprød bøf af paneret selleri, frisk dild, dugfriske grøntsager og hjemmerørt remoulade. Den er også lidt lettere end Kosmos burgeren, så det kommer an på, hvor sulten man er ?. Den spiller lidt mere, man oplever flere forskellige smage” tilføjer Henrik.

Udover at retterne er veganske, er det særlige, at alt hos Kosmos er hjemmelavet – lige fra remouladen til burgerbollen til bardisken og café bordene. Alt har en historie, det meste er sat op af ØKO-kollektivet selv og det er blot noget af det, der giver stedet sin sjæl og charme ♥️.

Med det innovative take på vegansk mad og caféens upcyclings hjerte er det tydeligt, at ØKO-kollektivet har en trang til at skabe liv og være kreative. Når Henrik en sjælden gang ikke er på Kosmos, er han kreativ med instrumenter, hvor han skaber musik, som han optræder med i caféens charmerende gårdhave i sommermånederne – ligesom Jamie bruger sin fritid i lerværkstedet, hvor han drejer fine hjemmelavede kopper. For ØKOllektivet er kreativiteten altså ikke et valg, eller noget man stiler efter – det er bare noget, der er.

Sulten efter mere? Få 75 kr. i credits til dit første køb med koden: KOSMOS Den giver 75 kr. i rabat, hvis du ikke allerede har en aktiv kode. Den er gyldig i 14 dage efter indsættelse. Koden gælder hele 2018. Den gælder KUN til Café Kosmos og for leveringsordrer. Find Café Kosmos hos WOLT⚡️