Wolt øger økonomisk støtte yderligere til restauranter under coronakrisen

Kort fortalt: Wolt ønsker at tage del i at hjælpe restauranter gennem Covid-19 krisen. Derfor fortsætter vi med at give tilbage til restauranterne, og gør alt, hvad der er muligt for at hjælpe dem. Udover, hvad vi annoncerede for en måned tilbage, forpligter vi os i dag til følgende: 

 1. Vi giver hver restaurant 10 kr. tilbage i støtte ved hver leveringsordre, som enhver kunde foretager hos en hvilken som helst uafhængig restaurant på Wolt fra i dag. 
 2. Restauranter skal fortsat ikke betale kommission for bestillinger til afhentning i restauranten 
 3. Vi lancerer nu muligheden for at støtte restauranter direkte med drikkepenge. 100% af dine drikkepenge går til restauranten. Dette lanceres fra torsdag d.9. april. 

De første to tiltag beløber sig alene op til en ekstra støtte på 5 millioner danske kroner, og derudover kommer drikkepenge og fortsat stor markedsføring.

Et nærmere kig på situationen

Det er næsten en måned siden, at Covid-19 brød ud i Danmark. Ingen kunne forudsige den indvirkning virussen og de forebyggende tiltag ville have på vores eller vores partneres forretning. Det er også blevet gjort klart, at denne situation vil fortsætte. Statsministeren udtalte sent i mandags, at mens regeringen stille og roligt åbner dele af Danmark, vil restauranter forblive lukkede (udover levering og takeaway) indtil den 10. maj. 

Wolt samarbejder med omkring 900 restauranter i syv danske byer, hvoraf mere end 200 allerede er lukkede på Wolt på grund af corona. Nogle har mistet op til 80% af deres omsætning nærmest fra den ene dag til den anden. Da krisen begyndte for en måned siden, tog vi øjeblikkeligt handling for at hjælpe restauranterne (mere om det nedenfor), og nu gør vi flere tiltag, da situationen fortsætter.

Den måde som corona har påvirket os på, har været uforudsigelig, og vi er stadig ikke sikre på, hvad der vil ske i de næste par uger. Vi oplevede et fald i antallet af bestillinger i den første weekend af lukningen af Danmark. I de sidste 3 uger har vi set en stigning i forhold til det normale. Denne stigning vil vi give tilbage til vores restaurantpartnere. Med andre ord; hos Wolt ønsker vi at overleve denne globale krise og ikke at drage fordel af den. Derfor vil vi gerne dele, hvad vi gør for at støtte vores restauranter:

Vores nye tiltag for at hjælpe vores restaurant samarbejdspartnere:

 • Vi starter et såkaldt give-back program, hvor vi giver hver restaurant 10 kr tilbage i støtte ved hver leveringsordre, som enhver kunde foretager hos en hvilken som helst uafhængig restaurant på Wolt indtil d. 10. maj (eksklusiv de store/internationale kæder).
 • Vi forlænger 0% kommissionsniveauet for bestillinger til afhentning frem til den 10. maj (oprindeligt planlagt at skulle slutte den 20. april). Vi har set mere end en fordobling af bestillinger til afhentning indenfor de seneste tre uger, så derfor fortsætter vi med kommissionen på 0%. Du kan derfor benytte Wolt til at bestille og selv hente din mad, så restauranten modtager det fulde beløb af ordren. 
 • Vi lancerer muligheden for at støtte restauranter direkte med drikkepenge. Mange kunder har efterspurgt dette, og det vil nu være muligt fra torsdag den 9. april. Vælg blot ”Støt din lokale restaurant” øverst på menuen og vælg så dit beløb. 100% af dine drikkepenge går til restauranten. (Og ja, du kan fortsat stadig give drikkepenge til kuréren som tidligere).

Som nævnt, er ovenstående vores andet sæt af tiltag, og her er en oversigt over de første tiltag, som vi allerede har gjort for at hjælpe restauranterne (læs mere her)

 • Vi sænkede kommissionen for bestillinger til afhentning til 0% i 30 dage (nu forlænget til den 10. maj)
 • Vi bruger mere end 20% ekstra pr. måned til at generere flere ordrer til restauranterne.
 • Vi har taget et bevidst valg om at støtte lokale og uafhængige restauranter, da de er de mest sårbare i denne krise.
 • Vi tilbyder nu restauranter at modtage betaling op til to gange om ugen, så de nemmere og hurtigere kan få adgang til kontanter. 

Disse tiltag, som vi har taget for at støtte restauranterne, beløber sig til op imod ca. 5 millioner kr, hvilket er det maksimale, som vi kan investere uden at bringe vores fremtid i fare (mere om dette i spørgsmål og svar nedenfor).

Hvad kunderne kan gøre for at hjælpe restauranterne

 • Den bedste måde, at kunderne kan hjælpe restauranterne på, er ved at bestille mad til afhentning. Hvis du selv henter din Wolt-bestilling hos restauranten, vil 100% af beløbet gå til restauranten selv. (Selv hvis du afhenter din bestilling i restauranten, er den menneskelige kontakt minimal, da bestillingen allerede er blevet betalt for gennem app’en, og fordi at restauranten arbejder i et særligt takeaway-område, hvor personalet og kunden ikke interagerer.)
 • Fra torsdag den 9. April kan kunderne give drikkepenge til restauranten – 100% af drikkepengene går ubeskåret til restauranten.

Vi er sammen om dette med vores restauranter, kurérpartnere, kunder og ansatte. Vi vil gerne sige mange tak, fordi du har læst med, og hvis du har nogle spørgsmål, så tøv ikke med at række ud til corona@wolt.com. Ekstraordinære tider kræver ekstraordinære løsninger, og der er sikkert også nogle, som vi ikke har tænkt på endnu.

Nedenfor har vi inkluderet et kortafsnit til spørgsmål og svar, som vi er blevet stillet for nylig.

Lad os hjælpe hinanden med at passe godt på hinanden.

Hilsen,

Søren Svendsen, General Manager, Wolt Danmark

Spørgsmål og svar

Det er godt at se jeres tiltag, men hvorfor sænker I ikke også jeres kommission for leveringer?

Det er et godt spørgsmål, som vi allerede har diskuteret internt over de 2-3 uger. Det kræver dog et længere svar:

Globalt set har Wolt intet overskud. Vi tjener simpelthen ingen penge. Sidste år tabte vi mange millioner euro. I år taber vi endnu mere. Dette skyldes, at vi er en ung virksomhed, hvis indkomst og udgifter endnu ikke er i balance. Dette er grunden:

Vi finansierer vores udgifter med indtægter, som vi får fra nøjagtigt to kilder.

 • Først og fremmest modtager vi det leveringsgebyr, som kunden betaler.
  • For det andet modtager vi den leveringskommission, som restauranten betaler.
  • For leveringsgebyrerne betaler vi 100% videre til vores kurérpartnere.
 • For kommissionen fra vores mange restaurantpartnere, betaler vi også mere end halvdelen videre til vores kurérpartnere.
 • Dette betyder, at den eneste indkomst Wolt har tilbage til at dække vores udgifter med, er mindre end halvdelen af beløbet, som vi får ind i kommission fra restauranterne.
 • Ud af disse penge betaler vi så for leje af vores mere end 20 kontorer og lønninger til vores flere end 850 medarbejdere. Vi betaler for vores produktudvikling, for vores markedsføring og for at åbne Wolt i nye byer, så flere restauranter og kurérpartnere kan tjene gennem os.
 • Vi betaler lønninger til vores Finance, Legal, Central Operations, Technical Support, Analytics, HR, Product, Design og Marketing teams såvel som de 13 ingeniør-teams, som vi har. Vi betaler for bærbare computere og telefoner, som vi bruger og de hundrede af skærme og headsets, som vores 390 supportmedarbejdere bruger. Vi betaler for transaktionsomkostningerne for alle de penge, der strømmer igennem os og for den cloud service infrastruktur, som vi kører vores service på og så videre.

Hvis man tager ovenstående regnestykke i betragtning, så vil det at bede os om at sænke kommission, i overført betydning være det samme som at bede os om at bløde hurtigere uden at vide, om ambulancen kommer, da ingen ved, hvor længe denne coronakrise vil fortsætte. (Det kan muligvis på et tidspunkt føre til, at vores levering bliver lukket).

Dette er grunden til, at vi desværre simpelthen ikke kan skære ned på vores leveringskommission. Det ville være uansvarligt – ikke kun over for Wolt som virksomhed, men især over for vores restaurant- og kurérpartnere. Hvis vi ikke er i stand til at operere i bare én by, vil samtlige restauranter og kurérpartnere i den by miste 100% af deres indkomst fra Wolt.

Hvorfor kan jeres konkurrenter sænke deres kommission, mens I ikke kan?

Som forklaret ovenfor er vi ikke en profitabel virksomhed. Vi er på et andet stadie end børsnoterede selskaber, der har opereret i 15-20 år. De er allerede rentable, og de har mere råderum til at foretage ændringer i deres indkomst. Wolt opererer i flere lande, hvor vi taber penge til en værdi af millioner af kroner hver måned.

Drager I fordel af coronakrisen?

Kort sagt: Nej. 

Mere uddybet svar: I Danmark så vi oprindeligt et fald i antallet af ordrer. I de sidste tre uger har vi set en mindre stigning sammenlignet med det normale. Vi giver den ekstra indkomst tilbage til restauranterne gennem ovenstående tiltag. F.eks. koster vores 0% kommission ved afhentning os millioner af kroner hver måned.

Hvordan fungerer drikkepenge til restauranterne?

Hver restaurant har nu et menupunkt øverst på menuen:

Vælg dette punkt på menuen som en del af din bestilling, og vælg herefter det beløb, dine drikkepenge skal have af værdi. Dine drikkepenge går ubeskåret til restauranten (og det inkluderer moms), som de ser (anonymt) i deres udbetalingsrapporter. Restauranten bruger disse penge til økonomisk at hjælpe dem gennem den største krise, industrien har set i årtier.

Hvordan støtter I kurérpartnerne?

For vores kurérpartnere, der leverer mad rundt omkring i byen, er det vores oplevelse at to ting betyder noget: Sikkerhed og indtjening.

For alles sikkerhed har vi nu indført kontaktløs levering. Det betyder, at kurérpartneren henter maden fra et separat bord på restauranten med mindst muligt menneskelig kontakt og efterlader bestillingen foran kundens dør. Dette minimerer risikoen for smittespredning.

For den kurér, som muligvis kunne være diagnosticeret med Covid-19 eller for den kurér, der er i karantæne på grund af lægens anmodning eller på grund af hjemkost fra udlandet, har vi oprettet et separat Covid-19 Partner Support program. Programmet giver den støtteberettigede kurér økonomisk assistance i to uger, så de sikkert kan blive hjemme. (14 dage er den tid, som WHO anbefaler, at du bliver hjemme i karantæne). I sidste uge besluttede vi at fortsætte dette program efter dets første 30 dages prøve.