SKAT, moms og Wolt – hvad er op og ned?

Wolt er en såkaldt platformsvirksomhed. Et begreb, som er relativt nyt for mange. Men i bund og grund bygger det på, at vi har en platform til køb og salg: Der er nogle, der er sultne, som gerne vil købe noget mad og gerne vil have den leveret til deres dør. Dem forbinder vi så med vores partnere, der gerne vil henholdsvis lave maden (restauranterne) og tjene penge på at levere maden (kurérpartnerne). Wolt er altså en app (eller en platform), der forbinder disse tre grupper: den sultne dansker, restauranten, og kureren.

Fordi vi er en relativt ny virksomhedstype for mange i Danmark, er der nogle, som mener, at vi gør tingene på en forkert måde. Vi er blevet skudt mange onde motiver i skoene af visse politikere og fagforeninger, som ikke forstår vores model. Det kan handle om øjnene, der ser. Men der er især én beskyldning, der er decideret falsk og på ingen måder rimelig. Nemlig den om, at vi ikke skulle betale vores skat. Den myte vil vi gerne mane i jorden én gang for alle. Vi betaler al den skat, vi skal, i Danmark. Og vi deler alt med SKAT, for at sikre, at vores kurérpartnere også betaler deres skat korrekt.

Vi fortæller alt til SKAT
Hvor en af de mest kendte platforme, Uber, kom til Danmark og valgte ikke at fortælle SKAT, hvor meget deres chauffører tjente på platformen, så gør vi det stik modsatte. Vi fortæller SKAT alt. Hver en krone, der bliver tjent via Wolt, bliver sendt direkte til SKAT.

For at sikre, at det også er nemt for vores freelancere at få betalt deres skat, angiver vi på alle udbetalingsdokumenter, hvor meget af det tjente beløb, de skal betale i skat.

Herudover arbejder vi intensivt på at kunne få lov til at afholde skatten for vores freelancere, da skattelovgivningen i dag desværre ikke giver os mulighed for det. I Finland, hvor Wolt har sin oprindelse, kan man godt afholde skatten for freelancere og dermed fjerne den administrative byrde fra den enkelte. Men i Danmark er det ikke muligt. Da det er en problematik, der vedrører cirka 300.000 freelancere i Danmark, så vi både tror og håber, at en dansk løsning snart kommer.

Spørgsmål om moms
Da vi er en finsk virksomhed, har der også været spørgsmål til momsregistreringen hos vores restaurantpartnere. Det skyldes, at man er underlagt “omvendt betalingspligt” på momsen, når man driver forretning på tværs af EU’s grænser. Til trods for, at det er meget almindeligt, kan det være en kompliceret affære at forstå, hvis man ikke normalt handler med virksomheder fra andre lande.

Omvendt betalingspligt forklaret i tre trin:

  • I restaurantens momsangivelse skal restauranten angive både moms for deres køb af vores service – også kaldet ‘input moms’ – og leverandørens, altså Wolts, salg – også kaldet ‘output moms’. Da de to poster er ens (men med omvendt fortegn) annullerer de altså hinanden fra et kontantbetalingsperspektiv.
  • Restauranten angiver altså moms på Wolts vegne, da vi er finske. Og via den omvendte moms kan myndighederne holde styr på momsbetalingerne.
  • Til syvende og sidst får restauranten nøjagtig det samme beløb i hænderne, som hvis momsen blev håndteret indenfor Danmarks grænser.

SKAT har skrevet mere om den omvendte betalingspligt her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2237734

Er du restauratør eller har spørgsmål til skat eller den omvendte betalingspligt?
Kontakt: presse.dk@wolt.com