Mitä ruuaksi – lapsiperheen uudet ruokavinkit

Mistä kiireisen lapsiperhearjen keskelle löytyy värikästä syötävää, josta aikuisetkin nauttivat?

Mitä lapset tykkäävät syödä? Miten helpon arkiruokailun ja pöytätapojen opettamisen voi yhdistää lapsiperheen arjessa? Mistä Helsingistä löytyvät lapsille maistuvaa ruokaa tarjoavat ravintolat? Mikä on nakkimaki?

Jokaisen perheen jatkuvana haasteena on löytää terveellinen, helppo ja kaikille maistuva perheateria. Vaikeaa yhtälöä helpottavat kotiinkuljetus ja Helsingin laajentunut ravintolavalikoima. Myös lasten maku muuttuu: Jauhelihakastike on yhä hitti, mutta uudet ruoat, kuten sushi ovat jo löytäneet lapsiväen lautasille. Kysyimme, miten itähelsinkiläisen Mannisen perheen äidin arki helpottuu Woltin ansiosta. Selvitimme myös, miten sujuu Pelttari-Söderlundin käpyläläisperheen ensimmäinen koko perheen sushikokeilu.

Sushi on nykyään suosittua perheruokaa.
Sushi on nykyään suosittua perheruokaa.

Sushia ja kalapuikkoja

Miksi tietyt annokset ovat niin suuria kestosuosikkeja perheen pienimpien keskuudessa? Lasten makuhermoja hivelevät selkeät raaka-aineet ja maut. Annoksen pitää näyttää herkulliselta ja lapset haluavat myös nähdä, mistä raaka-aineista annos koostuu – juuston alla lymyilevät yllätyskasvikset eivät pääse pienten ihmisten top-listoille. Helsingin Palvelukeskuksen toteuttaman kouluruokasuosikkikyselyn kärjessä ovat jatkuvasti selkeät annokset, kuten kalapuikot, tortillat, pinaattiohukaiset ja makaronilaatikko.

Iänikuinen makaroni kuitenkin kyllästyttää perheen isompia jäseniä. Lisäksi monet vanhemmat etsivät helppoja tapoja tutustuttaa lapsia uusiin makuihin. Yksi ratkaisu on tilata ruokaa kotiin, sillä uuden ruoan maistaminen tutussa ympäristössä on usein vähemmän stressaavaa lapsille. Vanhemmilta säästyy myös huomattavasti aikaa, kun ravintola-annokset tuodaan kotiovelle.

Eksoottisetkaan maut eivät enää ole riski, sillä lapset osaavat myös yllättää – varsinkin kaupunkilaislapset kalastelevat nykyään syömäpuikkoihinsa sujuvasti etnisiä ruokia. Esimerkiksi sushin suosion ymmärtää, sillä noudatteleehan sushi edellä mainittuja sääntöjä; riisin päältä tai keskeltä on helppo havaita raaka-aineet, joista maki tai nigiri koostuu. Viinietikalla maustettu valkoinen riisi maistuu makean neutraalilta eikä ruokamerilevänkään maku ole liian voimakas.

Sushi onkin Helsingissä tehdyissä tilauksissa terveellisten ruoka-annoksien kärkisijoilla. Erityisesti muhkeat makirullat ovat hittejä – syystä. Makeja löytyy sushiravintoloista suuri valikoima, ja niiden sisältä löytää usein lapsien suosikkiraaka-aineita, kuten tonnikalapaloja ja kurkku- tai avokadotikkuja.

“Hei, varpaat pois pöydältä!”

Takaisin ruokapöydän ääreen

Useat ravintolat tarjoavat nykyään lapsille pienempiä ja halvempia versioita aikuisten annoksista. Menu on kaikille sama, eikä lapsille epäröidä tarjota haastavia makuja. Helsingin Sanomat kirjoitti marraskuussa ravintola Nokasta, johon kutsuttiin 4–5 -vuotiaita päiväkotilaisia kokeilemaan uusia makuja ja opettelemaan pöytätapoja. Retki oli menestys, ja esimerkiksi herkullinen meritaimen kastikkeineen herätti ihastusta päiväkotilapsissa.

Monelle lapsiperheelle usein toistuva ravintolassa syöminen ei kuitenkaan ole helppoa tai edes mahdollista. Omassa ruokapöydässä ateriointi on paitsi keino oppia hyviä pöytätapoja, myös ruokailun sosiaalista ulottuvuutta. Ruoka ei ole pelkkää tankkaamista, vaan perheiden tilaisuus pysähtyä, vaihtaa kuulumisia ja jakaa tarinoita.

Saman ruoan syöminen yhdessä koko perheen kanssa on myös virallinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus, jolla on tutkitusti kauaskantoisia terveysvaikutuksia.

Perheen kokoiset annokset, sopivat hinnat

Totta kai yhdessä syödyn ruoan tulee olla myös terveellistä. Onneksi ravintoloitsijat ovat heränneet lapsiperheiden tarpeisiin ja ruokaa tilatessa on helpompaa kuin koskaan varmistaa, että saa rasvamätön sijaan kunnon ruokaa, jossa hyvä maku ja oikeat ravintoarvot kohtaavat.

Maistuva ja terveellinen perheruoka on siis helposti saatavissa omaan ruokapöytään kotiinkuljetuksella. Haaste onkin löytää laajasta tarjonnasta terveelliset annokset, jotka mielellään ovat niin suuria, että niitä voi jakaa perheen kesken. Fiksu tilaaja voi kuitenkin koota koko perheelle hauskan maistelumenun yhdistelemällä annoksia. Esimerkiksi isoista ruokaisista salaateista, nuudeleista ja tacoista syö monta henkeä. Myös monet nepalilaiset, thaimaalaiset, intialaiset ja kiinalaiset ravintolat tarjoavat isoja annoksia, joista riittää jaettavaa.

Helsingin ryhmätilausten (yli 2 annosta) suosituimpia lapsiperheille sopivia annoksia

Mannisten perheessä Wolt tuo luksusta ja helpotusta arkeen

Mannisilla perheen äiti Jutta on ollut innokas kokeilemaan Woltia: ”Silloin tällöin yksin kotona ollessani tilaan annoksen, josta riittää jaettavaa vielä seuraavana päivänä muulle perheelle.” Toisaalta Jutta kaipaa joskus myös vapaapäivää kokkaamisesta: ”Vaikka pidän ruoanlaitosta, välillä on luksusta skipata keittiöhommat. Woltista tulee tilattua koko porukalle ruokaa viikonloppuisin, kun haluaa jotain ekstrahauskaa elämään. Lapset tykkäävät siitä, että saavat itse valita omat annoksensa kuin aikuiset”, Jutta pohtii.

Itähelsinkiläisen perheen ravintolavalikoima kasvaa jatkuvasti: ”Wolt kuljettaa tosi laajalle alueelle ja tuntuu, että sinne tulee jatkuvasti lisää kaupunkeja ja ravintoloita”, vanhemmat iloitsevat. Jutta muistuttaa, että lähimmät ostoskeskukset, Itäkeskus ja Easton, ovat täynnä ravintoloita, mutta matka Myllypurosta on yllättävän pitkä. ”Kuljetuspalvelu on aika täydellinen ratkaisu meidän tilanteeseen, varsinkin kiireisenä viikonloppuna.”

Perheen lapset, seitsenvuotias Vilppu ja nelivuotias Nella, harrastavat aktiivisesti ja Joona-isä tekee välillä vuorotyötä. Perheelle on silti tärkeää syödä aina yhdessä saman pöydän ympärillä. Kotona opitut hyvät pöytätavat kantavat pitkälle – Jutta kävi hiljattain kokeilemassa ostoskeskusravintolassa syömistä lasten kanssa: ”Olin melko liikuttunut siitä, kuinka hienosti Vilppu ja Nella käyttäytyivät ja kuinka mukavaa meillä oli. Kehuin heitä moneen kertaan”, Jutta kertoo.

Äidin tarjoama salaatti herättää varovaista kiinnostusta.
Äidin tarjoama salaatti herättää varovaista kiinnostusta.

Rauhalliset maistamistilanteet rohkaisevat

Joonalle ja Jutalle on tärkeää, että lapset kokeilevat uusia makuja. ”Ennen kuin sain lapsia, luulin, että nirsoilu on opeteltua, ulkopuolelta tulevaa käytöstä. Nyt olen muuttanut mieleni”, Jutta naurahtaa. ”Kolmevuotiaana Vilppu ei suostunut syömään oikeastaan mitään. Sinnikkäällä yrittämisellä ja positiivisella kannustamisella saimme kuitenkin tilanteen muuttumaan. Vuosien kertyessä Vilppu haluaa kokeilla yhä uusia juttuja. Nellan maku on toistaiseksi konservatiivisempi.”

Jutta yrittää parhaansa mukaan pitää maistelutilanteet aina rauhallisina ja kannustavina, vaikkei konflikteiltakaan vältytä. Lapset kertovat hyvin suoraan, mistä pitävät ja mistä eivät: ”Ennen maistamista kuuluu useasti nämä tutut, Mitä tää on, yäk, en tykkää, en maista’ -fraasit, mutta useimmiten kuitenkin molemmat lapset uskaltautuvat puraisemaan uusia ruokiakin”, Jutta kuvailee. Nellan ja Vilpun lempiruoatkin ovat muuttuneet uusien makuelämysten myötä. Aiempi suosikki oli siskonmakkarakeitto, mutta viime viikolla Vilppu oli ilmoittanut vanhemmilleen, että uusi lemppari on paistettu kana riisillä ja kasviksilla.

”Kotiin tilattavan ruoan ei itse asiassa tarvitsisi olla mitään ihmeellistä, jos sitä vain saisi perhekokoisissa annoksissa. Esimerkiksi lihapullat ja muusi tekisivät meillä kauppansa hyvin.”

– Jutta Manninen

Seuraavaksi Mannisten perheessä aiotaan tilata sushia kotiin, sillä kotoa saattaa löytyä yllättäviä sushifaneja: ”Olin ostoksilla Vilpun kanssa Itäkeskuksessa ja Vilppu topakasti osoitti sushiravintolaa ilmoittaen, että tuota minä haluan kokeilla”, Jutta nauraa. Vanhemmat toivovat, että useammista ravintoloista saisi tilattua aikuisten annoksia lapsille sopivassa koossa. Myös huolella tehty ja maistuva arkiruoka löytäisi paikkansa Mannisten perheen pöydästä: ”Kotiin tilattavan ruoan ei itse asiassa tarvitsisi olla mitään ihmeellistä, jos sitä vain saisi perhekokoisissa annoksissa. Esimerkiksi lihapullat ja muusi tekisivät meillä kauppansa hyvin”, Jutta pohtii.

Hymynaama naurattaa Nellaa.

Jutan vinkit lapsiperheiden Woltin käyttöön

  • Parempaa pikaa: ”Woltista saa tilattua huomattavasti parempilaatuisia hampurilaisia ja ranskalaisia kuin lähipikaruokalasta. Raaka-aineet ovat järkeviä, ja useassa annoksessa on myös kasviksia mukana.”
  • Ansaittu vapaahetki: ”Woltista tilattu annos tekee omista yksinäisistä päivistä todella erityisiä. Voin keskittyä ’vapaapäivänäni’ ruoanlaiton sijaan esimerkiksi minulle rakkaaseen neulontaharrastukseen.”
  • Kauppakassit kevenevät, kun jokaista ateriaa ei tarvitse kantaa kotiin asti: ”Olin yllättynyt tänne muuttaessani, kuinka moni erilainen ravintola tänne kuljettaa. Kannattaa katsoa oman alueen ravintolat ja pohtia avarakatseisesti, mitä myös lapset voisivat syödä. Nykyään Nella ja Vilppukin tykkäävät kiinalaisesta ja nepalilaisesta ruoasta!”

Kotiinkuljetus auttaa Pelttari-Söderlundin perheen arkisissa pulmatilanteissa

”Maistan, jos saan KitKatin!” Pelttari-Söderlundin perheessä käydään tärkeitä neuvotteluja – perheen vanhin, yhdeksänvuotias Isla mittailee katseellaan isän tilaamia kurkkurullia. Syömäpuikot naurattavat; miksi ne toimitetaan yhteen liimattuina? Lopulta hieman epäilyttävää kurkkurullaa ja yhtä nigiriä maistetaan – suklaapatukkapalkkion häämöttäessä. Kurkkurullat ovat kuulemma hyviä, koska ne rouskahtavat mukavasti. Islalla on myös kehitysidea: seuraavien rullien sisällä voisi olla paprikaa. Neljävuotias kuopus Theo kantaa kortensa kekoon ja ehdottaa nakkimakia.

Totuuden hetki – Isla maistaa sushia.
Totuuden hetki – Isla maistaa sushia.

Onnistunut sushimaistatus on perheen vanhemmille, Natelle ja Villelle, pieni voitto. ”Juuri sushia haluaisimme tilata Woltista useammin, sillä se kestää hyvin kuljetusta ja on meidän molempien suosikkiruokaa.” Vanhemmille on ollut aina tärkeää, että koko perhe ruokailee yhdessä kiireisen arjenkin keskellä. Perheen kaikki jäsenet syövät ehdottomasti samaa ruokaa: ”Se on kirjoittamaton sääntö, että tarjolla olevaa ruokaa syödään – vaihtoehtoja ei ole luvassa”, Ville pohtii.

”Ylipäätään ruoan tilaaminen kotiin on meille sellainen erityinen juttu keskellä arkea. Jos tulemme mökiltä tai matkalta kotiin, ei ole kokkausinspiraatiota ja kaapit ovat tyhjinä, saatamme napauttaa tilauksen menemään.”

– Natalie Söderlund

Villen ja Naten mukaan sushin tilaaminen Woltista tuntuu hyvältä ajatukselta myös siksi, että sen itse tekeminen on vaivalloista. ”Yksinkertaisimpia sosekeittoja en lähtisi tilaamaan, koska niitä on niin helppo tehdä kotona”, Natte miettii. ”Ylipäätään ruoan tilaaminen kotiin on meille sellainen erityinen juttu keskellä arkea. Jos tulemme mökiltä tai matkalta kotiin, ei ole kokkausinspiraatiota ja kaapit ovat tyhjinä, saatamme napauttaa tilauksen menemään.” Ville on myös hyödyntänyt ennakkotilausmahdollisuutta tuodessaan esimerkiksi Chalupa-ravintolan meksikolaista ruokaa kotiin.  

Nakkikastike on kuningas

Natte yrittää pitää perheen viikonpäivien ruokailut kasvispainotteisina. Lapset syövät mielellään ”feikkilihavalmisteita”, kuten nyhtökauraa: ”Korvikkeet toimivat – lapsille tärkeintä on se, että ruoka näyttää tutulta”, kertoo Natte. Perheen lasten suosikkiruokia ovat erilaiset keitot, kinkkukiusaus, munakokkeli sekä tortillat ja pizzat. Nattea naurattaa, kun hän toteaa lasten kestosuosikin olevan kuitenkin Villen tekemä nakkikastike: ”Itse yritän vaivalla tehdä mahdollisimman terveellistä ja monipuolista ruokaa, mutta isän kokkaamat perusnakkiruoat ovat silti parasta maailmassa…”

Seuraavaksi perhe suunnittelee tilaavansa mezejä: ”Jatkossa voisi suosia sellaisia annoksia, joista kaikki voivat syödä makunsa mukaan mitä tahtovat”, vanhemmat pohtivat. Vanhemmat haluaisivat kokeilla porukalla lisää meksikolaisia ruokia, falafelejä ja nepalilaista. Yhtäkkiä molempien vanhempien päässä syttyy idealamppu: ”Aamiaistahan meidän pitää tilata sieltä seuraavaksi!”

Raikas kurkku maistuu makissa lapsille.
Raikas kurkku maistuu makissa lapsille.

Kotiinkuljetettavien aamiaisten Top 5 -vinkit Stadissa

Cargo Coffee + Vegetarian Food
(Kuljetus aamuisin 10.00, su 11.00 alkaen, myös vkl)
Kokeile esimerkiksi terveellistä tuorepuuroa, mantelicroissanttia tai vaikka chiapuddingia, joka sisältää omena-kanelipyreetä, vaniljaa ja agavea, kauramaitoa, chia-siemeniä, kuivattua hedelmää ja pähkinöitä.

Kippo
(Kuljetus aamuisin 10.30, su 12.00 alkaen, myös vkl)
Kokeile hauskoja smoothieita, esim. Coronaa, jossa on mansikkaa, avokadoa, sitruunaa, banaania ja mantelimaitoa. Tarjolla myös 100% kasvipohjaisia sämpylöitä, esimerkiksi Zohan, jossa on avokadoa, hummusta, omenaa, inkivääriä ja rucolaa.

Brooklyn Cafe
(Kuljetus aamuisin 10.00, su 11.00 alkaen, myös vkl)
Maista vegaanivohveleita, joiden kanssa tarjotaan tuoreita marjoja ja vaahterasiirappia. Brooklyn Cafe tunnetaan bageleistaan, kuten kalkkunabagelista, jossa on kalkkunaa, salaattia, Emmental-juustoa, tomaattia, majoneesia ja sinappia.

La Torrefazione
(Kuljetus aamuisin 10.00, su 11.00 alkaen, myös vkl)
Vietä jouluinen aamu ja syö vaikka avokadociabatta punaisella pestolla, joka sisältää lisäksi avokadoa, marinoitua punasipulia, rucolaa, tomaattia sekä punaista pestoa. Ota kaveriksi punainen ”Red” -smoothie, jossa on mansikkaa, limeä, ananasta, minttua ja omenatäysmehua!

Brekukärry / 6K
(Kuljetus arkisin)
Tarjolla on useita erilaisia toasteja, kuten pastrami-juusto-dijon-toast tai kana-selleri-pistaasi-toast. Aikuisten makuun löytyy Club Matéa ja lapsille Oatly-kaurajuomaa.


Lähteet:
https://www.thl.fi/fi/-/uudet-lapsiperheiden-ruokasuositukset-kannustavat-perheita-syomaan-yhdessa
http://www.stat.fi/artikkelit/2012/art_2012-09-24_007.html