Kuldsed käed ning süda – Gustavi ja Werneri ema, koogikuninganna Õie

On reede varahommik. Olles saanud Gustavi toreda tiimi käest teada nime, kes on Gustavi ja Werneri kohvikute kookide taga, astume tootmishoonesse sisse. Siin, Tehnika tänaval valmivad kõik Gustavi keti meisterteosed.  Uksel ootab meid tuttava Gustavi logoga mustas vormis elegantne daam, Õie Pritson. “Nii, millest me siis täna räägime?!”, küsib ta.

gustav-1
Piltide autor: Kaare Sova

Ammutab inspiratsiooni Prantsusmaa lavendliväljadelt

Energiline Õie annab oma krapsakusega silmad ette nii mõnelegi nooremale kolleegile ja juhatab meid ruumi, kus parasjagu on pooleli makroonide valmistamine. Riiulid täis erinevat värvi hõrke prantsuse maiustusi ootavad ahjuminemist. Nagu ikka, on rätsepa enda püksid tavaliselt auke täis. Nii ei armasta ka Õie ülemäära palju magusat ning kodus küpsetamist. Kogu tema hool ja armastus kookide vastu saab tööl olles ammendatud. Küpsetamisest vabal ajal armastab Õie inspiratsiooni koguda maalimisest, reisimisest ja ajaloost. Tunnen, kuidas meil jutt sujub ning millist energiat Õie ümbritsevatesse inimestesse suudab süstida.

“Need lillakad toonid, mida te makroonides ja lavendlimaitselises creme brulees näha võite, on Burgundia lavendiväljadelt”. Mööda maailma erinevatest maalilaagritest ja teiste tippkondiitritega kokkusaamistelt tagasitulles on Õie lihvinud küpsetiste maitsed, värvid ja kujud filigraansusteni.

gustav-13

Werner ja tema väikevend Gustav

“Werner on minu beebi,” ütleb Õie, keda võib majas ringi tuhisedes märgata vähemalt ülepäeva. Legendaarseim Tartu kohvik, Werner on Tartu hinge kandjaks. Ilmselt on vähe neid tartlasi ja mujalttulijaid, kes poleks sisse astunud 1895. aastal kondiitri Johann Werneri poolt loodud kohvikusse. 115-aastase ajalooga maja on säilinud Tartu vaimuelu keskusena, kus võib kohata kirjanike, näitlejaid, muusikuid, kunstnike ja maletajaid. Werner on ja jääb. Kui Tartusse sooviti luua veel teinegi hea kohvik, oli üks nõudmistest, et nimi majast välja ei liiguks. Nii sai Werner endale noorema venna, Gustavi. Gustav on kaasaegsem, värvikam ning 21. sajandile vastavalt trendikam. Üheskoos Werneriga moodustavad nad suurepärase, üksteist täiustava vendade paari. Kõik Gustavi koogid, kaasaarvatud need, mida võib leida poeriiulitelt, on valmistatud kodumaisest toorainest, munadest, rõõsast koorest ja jahust. Nagu oma silmaga näha võisime, tehakse need käsitööna parimate koogimeistrite valvsa pilgu all.

Innovatsiooni ja traditsioonide sümbioos

Küsin Õielt, mida ta arvab tänapäeva moodsast kohvikukultuurist ja suurtest kettidest, mida erinevalt Wernerist, võib leida pea igal teisel tänavanurgal. “Istusin isegi Barcelonas Starbucksis, vaatega Sagrada Familiale, jõin kohvi ning sõin kooki – ei ütle midagi halvasti. Parimat kohvi ja kooki saab aga nimega kohtadest.” Nimega kohti pole aga alati Starbucksile sarnaselt lihtne leida. Näitan Õiele Wolt äppi ning räägin, et meie platvorm aitab inimestel head toitu ja inimeste lemmikrestorane-kohvikuid avastada juba neljas erinevas Põhja-Euroopa riigis ning peagi ka kogu Baltikumis.

“Parimat kohvi ja kooki saab nimega kohtadest!”

Küsin Õielt, mida ta arvab ideest, et inimesed saaksid endale Werneri koogid kulleriga koju tellida? Veidi mõelnud, vastab ta: “Tahan, et koogid jõuaksid inimesteni selliselt, nagu nad majast lahkusid, iga viimne kui glasuuritükk ja kaunistus omal kohal, koogid graatsiliselt püsti seismas.” Räägin Õiele, millist tehnoloogiat me Gustavi kookide kohaletoimetamiseks kasutame ning seda, et muudame restoranidest ja kohvikutest kojuveo kogemust. Alates pakenditest, toidu valmimisest ja liikumisest kuni kliendi tagasisideni. Innovatsioon ja tehnoloogia pole võõrad ka sellele pagarikojale, kus peagi võetakse kasutusse üsna haruldane munakollase ja munavalge eraldamise masin. See masin säästab igal hommikul töötajatele 4 tundi käsitsi tööd.

gustav-6

Tundub, et Õiele meeldib, mis ta kuuleb, sest algselt veidi kahtlustav pilk asendus varasema sooja naeratusega. Mine tea, ehk saab peagi sarnaselt nooremale vennale Gustavile ka Wernerist Wolti kaudu suussulavaid kooke tellida. Sinna, kus oled Sina. Koostöös selliste pärlitega nagu Gustav, toome maitseelamused Sinuni ka siis, kui pole aega ise kohapeale nautima minna.

Gustavi suurepäraseid kooke saab Wolti kaudu tellida Tartus ning peagi ka Tallinnas.