Šefu kārdinošie garšas noslēpumi

Vai šefpavāriem nav brīnīšķīga dzīve? Katru dienu var baudīt dažnedažādus kulinārijas brīnumus, izmantojot parastas un neikdienišķas sastāvdaļas. Par to mēs, restorānu apmeklētāji, varam tikai sapņot….Vai tā patiesībā ir, ka katra ēdienreize viņiem ir vesela banketa cienīga?

Mūs patiešām aizrāva doma uzzināt, ar ko šefpavāri mielojas, kas liek viņu garšas kārpiņām sarosīties? Tādēļ šoreiz prožektoru gaismā šefi! Sen atpakaļ – vienkārša profesija, kuras priekšā mūsdienās bieži domās noliecam galvu, jo ēdiens jau ilgu laiku kā ir kļuvis par sava veida kaisli, lai uz mūsu šķīvja nonāktu kaut kas reizēm patiešām neticams un neiedomājams.

Pilnīgi droši var apgalvot, ka mums nav ne mazākā priekšstata, ko nozīmē, piemēram, nedēļas nogale restorāna virtuvē. Varbūt zinam to, ka miljons lietas tur notiek vienlaicīgi, naži ir neiedomājami asi un visas izejvielas ļoti svaigas…tad ienāk prātā nākamā doma par to, cik daudz dažādu garšvielu un tādu sastāvdaļu, par kurām vidējais Latvijas iedzīvotājs nekad nav dzirdējis, ir šefpavāru rīcībā… Vai tās ir šefu ikdienas maltīšu pamatā?  Vai šādā kulinārijas “laimes zemē” uzturoties, vispār kā var trūkt? Jā, mums bija vēl daudz un dāžādu jautājumu, taču apstājamies pie dažiem… pareizāk sakot, pie trīs vienkāršiem jautājumiem, kurus uzdevām pieciem ļoti labi pazīstamiem un iemīļotiem šefpavāriem no labi zināmiem restorāniem Rīgā.

Uzdodot pirmo jautājumu gribējām uzzināt, to, ko daudzi līdz šim nav jautājuši –  kas ir katra šefa kārdinošais garšas noslēpums, bez kā ir grūti iedomāties sevi pašu…

Tas, ko uzzinājām mūs pārsteidza, izbrīnīja, vienu vārdu sakot – aizraujoši, jo plaši populārā restorānu tīkla Vairāk Saules šefa Edija Bērziņa kārdinājums izrādās ir kaut kas neticami vienkāršs – cepti kartupeļi ar zaļajiem lociņiem. Un kurš gan to varētu iedomāties, ka viņš priekšroku dod savas sievas kulinārijas meistardarbiem?

Runājot ar Itāļu restorāna Casa Nostra picu meistaru Christian uzzinam, ka viņš nevar atteikties no, pie mums maz zināma, bet Itālijā populāra ēdiena – puķkāpostu pastas.

Ciemojoties pie indiešu restorāna Singh’s šefpavāra Heera jau iepriekš sev uzburam vīziju par kādām ļoti retām un īpašām slaveno indiešu garšvielām, kas nebeidz aizraut šī restorāna šefu, bet tomēr nē… izrādās, ka brīnumainie mīklas apļi – picas, ar gardas gaļas piedevām, ir neatvairāms un aizrautīgs kārdinājums šim šefpavāram.

Heera Singh

Vai jūs uzreiz noticētu, ka veselīga ēdiena restorāna The Begginings, šefa  Hermans Kvoto Silva kārdinošākie gardumi šķiet mums pilnīgi negaidīti –  fritēti vistas gabliņi eļļā, un neticēsiet – Nutella. ”Par spīti kaudzei cukura un palmu eļļai sastāvā, tā ir TIK garšīga”, saka Herman 🙂

Un kā izrādās, tad ir arī šefpavāri, kam  gards sķiet viss, ja nu vienīgi neatvairāmi kārumi ir eklēri un tik daudzu iemīļotās “Vecrīgas”,kuras ik pa brīidm kārdina jaunā koncepta restorāna Epilogue šefu Raimondu Zommeru.

Raimonds Zommers

Nākošā jautājuma atbildēs ļoti vēlējāmies sadzirdēt par katra šefa ēdienkartes lepnumu. Nogaršojot ikvienu no šiem ieteikumiem, var patiešām nokļūt īstā kulinārijas ceļojumā.

Piemēram, Vairāk Saules šefs Endijs iesaka  turēties pie klasiskām vērtībām un viņa restorānos nogaršot boršču ar putnu gaļu, no salātiem – vecos labos dārzeņu salātus ar vistas filejas strēmelītēm, bet no desertiem – ābolu strūdeli. Un protams, cūkas filejas strēmelītes ar sēnēm, restorāna neapšaubāmo “bestselleru” nedrīkst palaist garām.

The Beggining šefs Hermans ir pārliecināts, ka pavisam nesen radītās receptes iznākums –  Kvinojas burgers, noteikti patīkami pārsteigs ikvienu ar savu izcilo garšu kombināciju. Bez tam  – tas ir ļoti veselīgs.

Pizza Margherita – ir gan restorāna Casa Nostra lepnums, gan arī vienlaicīgi Picu vēstures lieciniece, par to ir pārliecināts Christian.

Ja dodamies eksotiskā virzienā, tad indiešu restorāna Singh’s lepnums ir Murgh Tikka Masala. Šefs Heera gan piebilst, ka šajā virtuvē lielāko lomu spēlē Indijas raksturīgā garšvielu dažādība un mērces.

Restorāna Epilogue šefs Raimonds uzstāj, ka pamazām vajag nogaršot pilnīgi visu, jo katrs gardums šeit ir pārdomāts un īpaši izlolots. Nu ko – esam pārliecināti, ka tā tas patiešām ir.

Katru no sarunām noslēdzam ar mūsu trešo jautājumu – ko neviens no šefiem neēstu ne par kādu naudu… Arī šeit atbildes ir ļoti pārsteidzošas.

Ja piemēram Eplogue šefam ir pilnīgi skaidrs, ka tie ir produkti ar beigušos derīguma termiņu, tad, The Beggining šefs Herman atzīst, ka labāk ēstu akmeni, nekā Latvijā populārus vietējos gardumus: liellopu mēli, cūkas šņukuru, ausis;

Casa Nostras picu meistaram kā jau Itālijas tradīciju patriotam gandrīz vai aizvainojoša šķiet pizza ar ananāsiem – tādu īsti itāļi neēd:)

Singh’s šefs Heera nobeidz sarunu ar pārliecinošu noliegumu ēdieniem ar nierēm sastāvā un šķiet, ka nav cerību mainīt viņa domas, savukārt Vairāk Saules šefs Endijs, lai arī ir daudz dažādu eksotisku lietu pamēģinājis – robežu ir novilcis pie Llielajiem baltajiem, resnajiem tārpiem, lai kā  tie būtu pagatavoti.

Tādi bija mūsu Kārdinošo Garšas Noslēpumu meklējumi. Sakam lielu paldies visiem pieciem lieliskajiem šefiem! Bija patiešām jauki uzzināt, ka arī viņiem piemīt pavisam cilvēciskas vajības, ka nebūt  ne visa dzīve norit “augstās pavārmākslas” gaisotnē. Ja Tev lasītāj, ir līdzīgi stāstiņi par Rīgas šefpavāriem – būsim ļoti priecīgi, ja Tu padalīsies!