Katra Wolt piegāde ir 100 % oglekļa dioksīda emisijas kompensēta ?

Mēs esam dikti priecīgi. Visas Wolt piegādes līdz pat šodienai ir karbona dioksīda neitrālas. Mēs esam uzsākuši sadarbību ar South Pole - industrijas līderi klimata jomā, lai kompensētu katru nākotnes Wolt piegādi, kā arī katru no Tavām jau veiktajām piegādēm - sākot no pat 2015. Gada (Somijā). Tev kā mūsu klientam tas, protams, ir bez maksas.

Kādēļ mēs kompensējam oglekļa dioksīda emisijas?

Iemesls kādēļ šo darām balstās uz divām lietām. Vidi, protams, bet arī biznesu. Runājot par vidi – šī ir pareizā lieta ko darīt. Katrs vēlas būt atbildīgs un klausīt sirdsapziņai, kas saka, ka ir jācīnās pret klimata izmaiņām. Tas ir lielākais drauds mūsdienās. Otrkārt, mēs arī ticam, ka ir jāpieņem ilgtspējīgi biznesa lēmumi, lai konkurētu tirgū. Mūsu gadījumā, klienti vēlas apzināties, ka veicot ēdiena piegādes pasūtījumu karbona dioksīda  emisijas tiks kompensētas. Mēs ticam, ka šis liks vairāk cilvēkiem pasūtīt Wolt. 

Kā mēs to darām?

Lai kompensētu, mums protams, jāzina, cik daudz mēs piesārņojam. Lai to izdarītu, mēs esam aprēķinājuši kopējās emisijas visām Wolt piegādēm, kuras jebkad veiktas ar dažādiem transporta līdzekļiem (mašīnām, velosipēdiem, skūteriem, motocikliem). Mēs dzēšam tās piedaloties atpazīstamos un sertificētos oglekļa dioksīda kompensācijas projektos. Vairāk info vari atrast mūsu mājas lapā.

Mēs darām šo kopā ar ekspertiem – South Pole. Viņu komanda ir strādājusi ar organizācijas un valdībā dekarbonizācijas jomā jau kopš 2006. gada. South Pole ir ANO Globālā līguma un ES “Climate-KIC” biedrs un viņi ir panākuši ievērojamas pozitīvas pārmaiņas ar saviem projektiem. 

215 futbola laukumu lieluma mežu aizsardzība un 42 000 jaunu koku plantācija

Sadarbībā ar South Pole, mēs šobrīd piedalāmies divos projektos un šis ir mūsu aprēķinātais ieguldījums:

  • BRAZĪLIJA: 150 hektāru mežu aizsardzība Envira atmežošanas projektā (VCS CCB certified). Šis ir tikpat cik apmēram 215 futbola laukumi un 25 000 koki.
  • KOLUBIJA – Finansējot 42 000 koku plantāciju Vichada (Gold Standard) atmežošanas projektā. 

Mēs esam apņēmušies būt ilgtspējīga un videi draudzīga kompānija. Ja Tu vēlies uzzināt vairāk par oglekļa dioksīda kompensācijām, iečeko jautājumus un atbildes zemāk vai ej uz mūsu mājas lapu

Jautājumi un atbildes: 

Oglekļa dioksīds nav vienīgā emisija no motora transportlīdzekļiem – kādēļ metāns un slāpekļa oksīds nav iekļauti? 

Lai būtu super precīzi, mēs aprēķinām oglekļa dioksīda emisijas attiecībā pret visām Wolt piegādēm. Tas iekļauj oglekļa, metāna un slāpekļa oksīda emisijas. Tā kā pēdējie divi ir minimāli automašīnām un motocikliem, mēs liekam uzsvaru uz oglekļa dioksīda emisijām. 

Kādēļ tieši šie projekti?

Meži ir mūsu planētas plaušas un tie palīdz stabilizēt klimatu. Tie regulē ekosistēmas, aizsargā  bioloģisko daudzveidību un spēlē nozīmīgu lomu oglekļa dioksīda ciklā, atbalsta iztiku un palīdz ilgtspējīgi augt. Mēs vēlamies piedalīties šajā uzņemoties atbildību un mēs ticam, ka šiem projektiem ir nozīmīgs ieguldījums. Tropisko mežu aizsardzība un atjaunošana valstīs kā Brazīlija un Kolumbija, abām saskaroties ar atmežošanas risku, šobrīd ir viens no ietekmīgākajiem veidiem, lai limitētu globālo sasilšanu. Novērst atmežošanas risku ir ļoti svarīgi, jo vienkārši sakot: jo lielās koks, jo vairāk oglekļa dioksīda tas kompensē. Mēs vēlamais aizsargāt apgabalus, kuriem risks tikt izcirstiem kā arī mēs vēlamies stādīt vēl kokus, lai palīdzētu atjaunot zonas, kas jau ir tikušas iznīcinātas. 

Abi projekti ievēro stingrus kritērijus, kas nodrošina vides integritāti un projektu ietekmi. Šie kritēriji tiek novēroti un garantēti starptautiski atpazīstamu sertifikācijas standartu, the Gold Standard and Verra’s Verified Carbon Standard (VCS). 

Šis ir tikai piegādēm, bet kā  tad ar ēdienu? Un birojiem?

Tas ir lielisks jautājums – un mēs to atbildēsim soli pa solim. Balstoties uz mūsu novērtējumiem, piegāde ir lielākais oglekļa dioksīda atmosfēras piesārņotājs Woltā. Citi komponenti, ko esam papētījuši un par kuriem runāsim vairāk 2020. gadā ir:

  • Eko iepakojums
  • Videi draudzīgi ofisi un lidojumi
  • Runājot par ēdienu, mēs Wolt platformā jau uzsveram veģetāriešu opcijas, jo tām ir mazāka ietekme uz vidi
  • Mums jāieskatās šajā jautājumā dziļāk, lai redzētu kā mēs varam kompensēt ēdiena emisijas

Vai mēs runājam par nākotni, gan arī jau VISĀM izpildītajām piegādēm?

Jap! Lai arī mēs paziņojam šo tikai tagad, mēs sākām kompensēt oglekļa dioksīdu jau 2019. gada pavasarī. Tad mēs sapratām, ka mums ir piegāžu vēsture, kas nav kompensētas un tā kopā ar South Pole nonācām pie tā, ka kompensējam arī visas PAGĀTNES PIEGĀDES.

Kurš par šo īstenībā maksā?

Katru mēnesi mēs aprēķinām kopējās emisijas no Wolt piegādēm un kompensējam tās pērkot tās saucamos oglekļa-kredītus (carbon-credits). Šie kredīti šobrīd tiek investēti divos projektos. Izmaksas sedz Wolt. 

Vai jūs turpināsiet šo arī nākotnē? 

Jap! Mēs esam jauna kompānija un mēs vēlamies darīt lietas pareizi arī vides aizsardzības jomā. Mēs esam apņēmušies kompensēt visas piegāžu emisijas no šī brīža – un mēs pētām kā vēl varam palīdzēt ar vides aizsardzību.