Wolt Rīgas apkaimēs: Virtuālie Rīgas restorāni

Skaidrs, ka Rīga nekad nebūs gatava, bet ko labu gatavo Rīgā? Mēs, Wolt, gribam noskaidrot, kas garšīgs Tavā rajonā un kas ir tie cilvēki, kuri veido katras apkaimes ēdiena kultūru. Tāpēc aicinām nobaudīt jauno rakstu sēriju – Wolt Rīgas Apkaimēs. 

Šī gada pavasarī, kad ārkārtas stāvoklis valstī uzlika uz pauzes vairākas industrijas, arī ēdinātājiem bija jāmeklē radoši risinājumi. Tā Latvijā ienāca pasaules metropoļu tendence – tā saucamās dark /  cloud / ghost kitchens jeb virtuālie restorāni. Fiziski uz tiem aiziet pasēdēt nevar, bet no tiem pasūtīt ēdienu uz mājām – var. Ieskatījāmies, kas īstenībā stāv aiz virtuālajiem ēdieniem un kādiem konceptiem piestāv darboties neklātienē? 

What the Duck

Rotaļīga identitāte bez kompromisiem ēdiena kvalitātē – tas raksturo What The Duck. Ja vieta, kurā ikdienā komanda saimnieko (Meat Chef) ir robusta, konkrēta un pārliecinoša, tad pretēji tam What The Duck koncepts ir kraukšķīgs, liderīgs, svaigs un mazliet provocējošs. Idejas autori, Meat Chef komanda, atzīst, ka gribējās mazliet paspēlēties. “Mums nav vadlīniju, ir pieturpunkti. Tā nav bezrūpība, tas ir vieglums. Vide iespaido ēdienu, tāpēc pie mums top ar vieglumu gatavots ēdiens.”

Ar What The Duck viņu mērķis ir parādīt, ka pīle īstenībā ir ļoti foršs produkts, ko var gana dažādi pasniegt, eksperimentēt un taisīt garšu rokenrolu. “Mēs darām tā, lai ir interesanti. Apzināmies, ka pīles gaļas ēdieni ir šaura niša, bet mums patīk sevi izaicināt. Sapratām, ka šajā laikā taisīt vaļā fizisku restorānu ir bezjēdzīgi. Taču mums patīk radīt un domāt jaunus konceptus, tāpēc šāds digitālais formāts ir ideāls, lai bez lieliem riskiem un ieguldījumiem turpinātu darīt to, kas patīk.”

Gumijas pīlītes

Mums ir svarīgi klientam nodot sajūtu, ka viņš ir savējais, ka mums rūp viņa pieredze ar šo ēdienu. Centāmies izdomāt, kā integrēt to sajūtu cilvēkam saņemot ēdienu mājās, izmantojot gan iepakojumu, gan ēdiena noformējumu. Radās ideja dot katram pasūtījumam līdzi mazas gumijas pīlītes. Tā ir mūsu iespēja neklātienē klientiem likt pasmaidīt, jo kuram gan tas nešķistu mīlīgi? Kas interesanti – vienai no What the Duck idejas autorēm Šarlotei patiesībā ir sena aizraušanās ar gumijas pīlītēm. Viņa vienmēr no ceļojumiem tās vedusi mājās kā suvenīru. Kad mēs nonācām līdz pīles konceptam restorānam, likās tik dabīgi šo tradīciju turpināt. Tas ir kā savējo joks, kurā tagad var piedalīties jebkurš. Sakrājot 10 pīlītes un nobildējoties ar tām, vari dabūt 30 EUR dāvanu karti Wolt aplikācijā. Šādā konceptā strādājot atsauksmes ir mūsu “dzeramnauda”, tāpēc mums ir ļoti svarīgi no klienta saņemt atgriezenisko saiti. Ir tik forši redzēt bildes ar pīlītēm!

Autentiskā pankūciņa

Latvijā visi ir diezgan attīstīti uz starpkultūru ēšanu, bet kas jāatceras – suši Latvijā nav tāds pats kā suši Japānā. Tāpat arī ar pīli, mēs nekautrējamies veikt mazliet izglītojošu funkciju un censties starpkultūru ēdienus pasniegt neierasti – vairāk uz autentisko pusi nevis pielāgotu pazīstamām garšām. Mēnesi meklējām pareizo recepti, lai Pekinas pīles pankūciņai būtu īstā garša, un ir milzīga pārliecība par gala rezultātu. Varbūt ne visi uzreiz to saprot, bet pakāpeniski pieradināsim publiku pie autentiskās garšas. Šis ēdiens ir pieredze, process, rotaļāšanās. Un ar rotaļāšanos idejas autori patiesi ir aizrāvušies, jo nākotnē ir doma “atvērt” vairākas šāda tipa vietas zem viena jumta un radīt tādu kā digitālo food court

strEAT Riga

Trīs urbānus konceptus – Rullējums, Urban Fries un Pankūciņas – vienā apvienojis pāris Arnolds un DiānaAbi ir bez pavāru izglītības, bet ar entuziasmu pret ēdienu, tāpēc viņu sauklis ir food loversStreet Food jeb ielas ēdiens ir vienkāršs un saprotams, garšīgs un kvalitatīvs. Ieguldīta aizrautība un mīlestība. “Tas, ka neesam pavāri savā ziņā ir mūsu priekšrocība, jo mums nav nekādu ierobežojumu par to, kas ir pareizi, kas nepareizi. Mēs vienkārši taisam to, kas mums garšo. Labs ēdiens vienmēr bijusi mūsu kaislība, tāpēc loģiski, ka esam nonākuši ēdināšanas nozarē.

Digitālā vidē ir viegli – mūsdienu paaudze nav vairs tik aizspriedumaina, tāpēc viņiem nav tik būtiski, cik smalks restorānam interjers, svarīgāk, ka ēdiens ir garšīgs. Katrs koncepts pats par sevi vispirms ieskrējās un uzņēma apgriezienus street food tirdziņos, bijām gatavi jaudīgai sezonai, bet šī gada ierobežojumi mudināja pārcelties uz digitālo vidi, lai varētu turpināt darīt savu sirds lietu.

Saldi ierullē street food pasaulē

Draudzīgā StrEAT RIGA komanda sevi pirms 4 gadiem vispirms pieteica ar saldo ēdienu. Interesanti, ka šī digitālā restorāna aizsākums meklējams tieši digitālā vidē – ar draugiem pamanījuši Instagram sarullētos saldējumus un nolēmuši pamēģināt paši. Vadītājs Arnolds un pavāre Diāna stāsta: “Nopirkām iekārtu un turpat savā dzīvoklī eksperimentējām līdz izdevās. Tā tapa Rullējums, kas Latvijā bija pilnīgs jaunums, tāpēc uz pirmo pasākumu braucām nedaudz satraukušies, kā cilvēki to uztvers. Sanāk, ka trāpījām nedaudz pirms streat food popularitātes viļņa, bet līdz ar dalību pirmajos pasākumos aizsākās mūsu aizraušanās ar ēdināšanas pasauli.”

Frī no sirds un no rajona

Pēc pāris gadiem sapratām, ka gribam uztaisīt arī treilerīti un sākt gatavot otro ēdienu. Tad radās Urban Fries jeb frī kartupeļi ar dažādām piedevām. Tradicionāli tas skaitās kanādiešu ēdiens (Canadian poutine) – klasiskais ir frī ar sieru un mērci. Mums ir eiropeiskāka versija, paši kombinējam topingu garšas. 

Radošie frī nosaukumi tapa kopā ar komandu un saskan ar StrEAT RIGA filozofiju. Mums ir ielas ēdiens cilvēkiem, kas ir ikdienas skrējienā un dzīvo urbānā vidē. To var ēst jebkurš un jebkur. Tāpēc sasaistījām nosaukumus ar pilsētu un rajoniem. Paši nākam no Āgenskalna, tāpēc gribējām ko veltīt arī tam. Gribam saglabāt to komunikāciju tādu vienkāršu, bez liekas izpušķošanas, cilvēcīgu. Un ir tik forši, ka jau nosaukums rada smaidu! Tas ir tik atbrīvojoši un smieklīgi, kad cilvēki pasākumos nāk pasūtīt ēdienu un saka “Dodiet man to Grīziņkalna spēka cūku,” vai “Baro mani kā Maskavas forštatē!”.  

Pufīgās pankūciņas

Trešais koncepts radās tuvojoties Ziemassvētku tirdziņam. Gribējām piedalīties, bet sapratām, ka esošie koncepti īsti neiederētos – frī kartupeļu treileris un rullētais saldējums tomēr ir vairāk piestāv vasaras sezonai. Nejaušības pēc ieraudzījām internetā mazās, apaļās pankūciņas un nolēmām pamēģināt. Pasūtījām pannu, kas aizkavējās, tāpēc, pēdējā brīdī saņēmuši, testējām pirmo mīklu dienu pirms tirdziņa. Bet izdevās atrast īsto un no cilvēkiem nāk ļoti labas atsauksmes. Pankūciņas joprojām ir viens no mūsu populārākajiem ēdieniem.     

Spārni un Astes

5 koncepti vienuviet

Turpat vienā virtuvē ar StrEAT RIGA darbojās arī digitālais restorāns Spārni & Astes, kurā saimnieko šefpavārs Edgars Zaķis. Tas nozīmē, ka vienā virtuvē sadzīvo pat 5 koncepti un Edgars atklāj, ka viņam padomā arī sestais – Humosa Bļoda. Edgars to sauc par ļoti veiksmīgu sadarbību, jo, lai gan šad tad viens otram pa kājām pamaisās, ieguvumu un pozitīvā esot daudz vairāk. “Ja uz ielas ir viens restorāns, viņš nīkuļos, ja uz ielas ir desmit restorāni, cilvēki uz turieni ies.” 

Pie šāda – dalītās virtuves – formāta viņš nonāca pats ilgu pārdomu rezultātā un tikai vēlāk ievēroja, ka tas jau strādā citur pasaulē. Virtuve tika radīta ar domu sadalīt to sekcijās un piedāvāt telpu jaunajiem uzņēmējiem kur strādāt un attīstīties, kā arī dot savus padomus kā pieredzējis pavārs. Atrodoties zem viena jumta ar pilnīgi dažādiem konceptiem viens no otra var tikai iegūt. Redzot, kā viņi domā, ko viņi dara, gribot negribot pats pavelcies līdzi. 

Domu lidojums

Nosaukums “Spārni & Astes” radies lidojot lidmašīnā un prātojot, kur tālāk virzīt savu talantu ēst gatavošanā. “Vienā no manām pirmajām darbavietām es biju grila pavārs alus dārzā un tur mums bija spārniņi, kuriem recepte nāca no Vācijas. Par šo ēdienu man bija nostalģija. Visu laiku gribējās to sajūtu dabūt atpakaļ. Tad nostrādāju 16 gadus Īrijā, kur manā pirmajā meksikāņu restorānā arī bija spārniņi buffalo mērcē. Un tad draudzene mājās bija pagatavojusi ribiņas ingvera un medus marinādē. Lidojot lidmašīnā salikās visi šie ēdieni kopā un radās “Spārni”. Lidmašīnai bija arī aste, tāpēc domāju, ko es varu ar asti izdarīt? Tam talkā  nāca Īrijas pieredze, piejūras restorānos ar svaigām zivīm. Sapratu, ka riskēšu par spīti novērotajām tendencēm, ka Latvijā Fish & Chips koncepta restorāni ilgi neizdzīvo. Ilgi meklēju īstās zivis, pagatavoju pēc autentiskās receptes un cilvēki uzņem ar lieliskām atsauksmēm!

Es zinu, ka man ir kvalitatīvs produkts. Izmantoju TIKAI svaigus produktus, bieži mainām eļļu, lai būtu pats, pats labākais, pats kvalitatīvākais. Pat, ja pasniedzam comfort food, ir jāpievērš uzmanība tam, ko liekam tajā ēdienā iekšā, kādas sastāvdaļas. Nedrīkst taisīt nekādus īsceļus, lai vairāk nopelnītu. Es neuzskatu, ka ieekonomējot centu es nopelnīšu miljonu. Man ir svarīgāk būt gandarītam par pagatavoto ēdienu. Būt drošam, ka iedodu cilvēkiem pašu labāko.”

Skaists un garšīgs ēdiens

Protams, šādā digitālā konceptā ir savi izaicinājumi. Vieta pazīstama nevis ar šefpavāru, bet ar ēdiena garšu un identitāti. Svarīgas ir kvalitatīvas fotogrāfijas, lai vizuāli cilvēkam nodotu sajūtu par ēdienu, lai ir skaidrs, ko viņš saņems. Individuālākai saiknei ar klientu mēs uz saviem maisiņiem rakstam dažādus tekstus ar humora piesitienu. Tagad mums ir liels saraksts, kas papildinās ar uzjautrinošām frāzēm, ko rakstīt virsū. Skatoties Instagram – cilvēkiem tas arī vislabāk patīk, jo tieši to visbiežāk cilvēki posto iekšā. 

Spārni & Astes iemīļojuši cilvēki, kuri novērtē skaistu un garšīgu ēdienu. Cilvēks, kuri zina, ko vēlās. Ēdienkarte ir plaša – līdz ar spārniem un astēm pieejams liels daudzums ar salātiem, zupas, burciņu deserti. Tas viss ar domu, ka negribās neko no kvalitatīvajām sastāvdaļām mest ārā, bet gribās izmantot VISU. Ja top zivs, tad jātaisa arī zivju zupa. Lai varētu maksimāli daudz cilvēkiem radīt baudījumu!

Lai rudeni padarītu vēl interesantāku un gardāku, restorāni piedāvā WOLT EXCLUSIVE ēdienus, kas atrodami TIKAI Wolt!

What the Duck – Pekinas pīle

StrEAT Riga– Pizza Fries

Spārni & Astes – Ķirbju-Kokosriekstu krēmzupa (vegāniska)

Spārni & Astes – Siltie kvinojas un dārzeņu salāti ar fetu

Nobaudi Rīgas virtuālo restorānu garšu – tas ir tā vērts!