Starptautiskā Sieviešu diena ar Wolt: Anna Rozīte

Anna Rozīte popularitāti Latvijā ieguva, vadot televīzijas raidījumu “Kinomānija”, šovu “Koru kari” un citus liela mēroga notikumus. Tagad Anna ir kļuvusi par diplomētu uztura speciālisti un veselīga dzīvesveida entuziasti. Balstoties savā pieredzē, viņa ir izveidojusi tiešsaistes programmu “Salda dzīve bez cukura”, kas neliek pilnībā atteikties no saldumiem, bet aicina mainīt savas attiecības ar ēdienu un dzīvesveidu. Annai ir arī būtiski runāt par krūšu veselību, mudinot sievietes veikt regulāras pārbaudes un ievērot veselīga uztura pamatprincipus. Raksts tapis sadarbībā ar digitālo platformu skrinings.lv, kas apvieno medicīnas, tehnoloģiju un dizaina speciālistus, lai nostiprinātu profilaktiskās medicīnas kultūru Latvijā. 

Profilakses pasākumi

Krūts vēzis ir visbiežāk reģistrētais ļaundabīgais audzējs, ar kuru dzīves laikā saskaras katra astotā Latvijas sieviete. Tomēr ir arī divas labas ziņas – pirmkārt, krūts vēzis salīdzinoši viegli pakļaujas ārstēšanai, ja tiek diagnosticēts agrīnā stadijā. Otrkārt, ir dažādi profilaktiski pasākumi, kurus veicot var krietni samazināt saslimšanas risku: “Mēs, protams, nevaram ietekmēt ģenētiku, bet varam ietekmēt mūsu dzīvesveidu. Pētnieki uzskata, ka aptuveni vienu trešdaļu no krūts vēža gadījumiem varētu būt ietekmējusi cilvēka diēta,” stāsta Anna Rozīte. Viņa pati saskārusies ar traģisku pieredzi, krūts vēža dēļ pāragri zaudējot savu māti: “Diemžēl tobrīd es par šo tēmu nebiju izglītota, bet tagad, kad esmu, vēlos nodot ziņu pēc iespējas lielākam sieviešu skaitam.” 

Jā šķiedrvielām, nē – alkoholam un cukuram

Līdzīgi kā ar lielāko daļu slimību, arī no krūts vēža var izvairīties, ievērojot veselīga uztura pamatprincipus – ir vairāk jākustās un jāēd daudz šķiedrvielu (augļu un dārzeņu) un nepiesātināto tauku: “Pētījumi liecina, ka regulāra augļu un dārzeņu ēšana patiešām var samazināt krūts vēža risku. Pasaules Veselības organizācija iesaka ikdienā apēst vismaz 500 gramu svaigu dārzeņu un augļu.” Svarīgi ir arī ierobežot gaļas pārstrādes produktu (desas, cīsiņi, kūpinājumi) un sarkanās gaļas patēriņu ikdienā, neēdot vairāk par 500 gramiem šādu produktu nedēļā. Tā vietā biežāk vajadzētu uzņemt polinepiesātinātos taukus jeb omega-3 taukskābes, kuras var atrast treknās zivīs, valriekstos un dažādās sēklās, kā arī mononepiesātinātās taukskābes, ar kurām ir bagāta, piemēram, olīveļļa vai avokado. Diemžēl uztura speciālisti joprojām nav mainījuši savu atteiksmi arī pret saldumiem un alkoholu. Cilvēkam nevajadzētu lietot vairāk par piecām tējkarotēm cukura dienā (ieskaitot visu to cukuru, kas dažādiem produktiem jau pievienots rūpnieciski), bet savas attiecībās ar alkoholu būtu jāpadara vēsas un ļoti atturīgas: “Alkohola lietošana ir cieši saistīta ar iespēju saslimt ar krūts vēzi. Sievietēm, kas lieto 2-5 dzēriena devas[1] dienā, ir 1 līdz 1.5 reizes lielāks risks saslimt ar krūts vēzi nekā tām, kas alkoholu nelieto vispār. Tāpēc es ieteiktu – jo mazāk, jo labāk.”


[1] 40 ml. šņabja ir viena alkohola deva, glāze (150 ml.) vīna ir 1.2 devas, bet pudele (0.5 litri) 4.5% alus – 1.6 devas.

Visas uzturvielas vienā ēdienreizē / Šķīvja princips

Domājot par ikdienas uzturu, Anna iesaka ievērot “šķīvja principu” – puse šķīvja piepildīta ar dārzeņiem un augļiem, viena ceturtā daļa ar graudaugiem (pilngraudu rīsiem un makaroniem, griķiem, auzu pārslām, grūbām, pilngraudu maizi) un otra ceturtā daļa ar olbaltumvielas saturušiem produktiem (gaļu, zivīm, piena produktiem, olām vai pākšaugiem). Pēc šādiem pamatprincipiem viņa vadījās, arī izvēloties savu Starptautiskās sieviešu dienas ēdienkarti: “Wolt parasti izvēlos ēdienu, kas ir sabalansēts, lai konkrētajā ēdienreizē uzņemtu visas nepieciešamās uzturvielas – olbaltumvielas, ogļhidrātus un taukus.” Anna ēdienu no Wolt pasūta pāris reižu nedēļā, kad būšana par pilnas slodzes pavāru savai ģimenei ir nogurdinājusi un sāk trūkt ideju, ko vēl pagatavot:  “Man ir prieks, ka šad un tad varu iedot sev nelielus atslodzes brīžus, pasūtot ēdienu ar piegādi. Un, protams, esmu priecīga, ka Wolt piedāvājumā ir arī veselīgi un sabalansēti ēdieni, un man ir, ko izvēlēties!” Viens no Annas iecienītākajiem restorāniem ir “Mr. Fox”, sevišķi viņu profila sadaļa “Ekstras”, kurā katrs pats var sakomplektēt savu pusdienu vai vakariņu šķīvi. Viņa ļoti slavē arī restorāna “The Beginnings” pusdienu piedāvājumus: “Viņiem ir fantastiski, sabalansēti pusdienu piedāvājumi augu valsts uztura piekritējiem”.

Izmeklējumu nozīme

Veselīgs uzturs, sports un atturēšanās no alkohola nav vienīgie priekšnoteikumi, lai pasargātu sevi no krūts vēža. Izšķiroši svarīgi ir regulāri krūtis pārbaudīt gan pie ginekologa, gan arī veicot pašizmeklējumus: “Tieši krūšu pašizmeklējumi ir biežākais veids kā tiek atklātas aizdomīgas pazīmes, kas var liecināt par krūts vēzi.” Jebkurai sievietei ne retāk kā reizi gadā vajadzētu apmeklēt ginekologu, kurš tad arī nepieciešamības gadījumā nozīmē citus izmeklējumus – mamogrāfiju, ultrasonogrāfiju vai magnētisko rezonansi. Starp citu, sievietēm paaugstinātā riska grupā – vecumā no 50 līdz 69 gadiem – mamogrāfijas izmeklējumu reizi divos gados apmaksā valsts. 

Tā kā galvenie priekšnoteikumi veselīgai un pilnvērtīgai dzīvei ir nemainīgi – sabalansēts uzturs, kustība un regulāras veselības pārbaudes.

Skrinings.lv var veikt īsu un vienkāršu testu, lai noskaidrotu savus personīgos riska faktorus saistībā ar krūts vēža attīstību un iegūt arī ieteikumus šīs salimšanas profilaksei. 

Annas izvēle no Wolt:

  • Annas pašas salikts ēdiens no Mr.Fox sadaļas Ekstras: cāļa fileja, basmati rīsi, sarkano kāpostu salāti ar Edamame pupiņām un mango
  • Lēcu karijs ar dārzeņiem un savvaļas rīsiem (vegan) no The Beginnings

Raksts ir tapis sadarbībā ar digitālo platformu “skrinings.lv”, kuras mērķis ir nostiprināt profilaktiskās medicīnas kultūru Latvijā un palīdzēt sabiedrībai cīņā ar krūts vēzi. Lasi vairāk: https://skrinings.lv