RIGA IFF festivāla pieredze mājās ar Wolt

Arī šogad Rīgas starptautiskais filmu festivāls RIGA IFF norisināsies gan klātienē, gan tiešsaistē, piedāvājot laikā no 14. līdz 24. oktobrim noskatīties šī brīža aktuālākās Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstu filmas. Skatoties kino mājās, ir priekšrocība sagatavoties un radīt autentisku atmosfēru, piemeklējot katrai filmai atbilstošu ēdienu. Vai tā būtu dokumentāla filma par somu arhitektu pāri kopā ar mīdijām Marinaras mērcē vai barokāla pasaka par augstdzimušu krievu dzimtu kopā ar rudzu kvasā sutinātu liellopu stilbu – WOLT palīdzēs tev atrast īsto kino un garšas kombināciju.

ES PIEDZIMU ROSELLĪNI

Ieteicamais ēdiens: “Fusilli alla Nannarella” no restorāna “Casa Nostra”

Filmas režisors Alesandro ir slavenā itāļu kinorežisora Roberto Rosellīni vecākais mazdēls, kurš mēģina terapeitiski aplūkot savas dzimtas vēsturi un pa visu pasauli izkaisītos radiniekus. Šīs filmas noskaņu noteikti pastiprinās piedāvājums no itāļu restorāna “Casa Nostra”, kurā var dabūt ne tikai ļoti garšīgas picas, bet arī “Fusilli alla Nannarella”. Šo ēdienu Rosellīni kopā ar savu mīļāko – aktrisi Annu Magnani – esot regulāri devies baudīt uz joprojām pastāvošo Itālijas restorānu “Bacco Furore” filmas “L’amore” (Mīlestība) uzņemšanas laikā 1948. gadā. “Fusilli alla Nannarella” sastāvdaļas ir tikpat daudzšķautņainas kā visa Rosellīni dzimta – starp čirkainajiem Fusilli makaroniem tomātu mērcē atrodama gan zobenzivs, gan ciedru rieksti, gan ķiršu tomāti ar rukolu un asajiem pipariem.

TAISNĀS TIESAS JĀTNIEKI

Ieteicamais ēdiens: “Fish and Chips” no restorāna “Siļķītes un Dillītes”

Datu analītiķim Oto un viņa kolēģiem Lenartam un Ementāleram pievienojas kara veterāns Markuss (seksīgais aktieris Mads Mikelsens!), lai kopīgi mēģinātu atšķetināt, kas saista nozagtu velosipēdu, atlaišanu no darba un sprādzienu vilcienā. Šai amizantajai dāņu četrotnei, kuru dzīve pēkšņi burtiski izvēršas īstā krimināldrāmā, nav laika kulināriem smalkumiem, tāpēc ar viņiem kopā ieteicams baudīt klasiskas gastronomiskās vērtības. Tieši tāds ir ēdiens “Fish and Chips” no restorāna “Siļķītes un dillītes”, kas atrodas tikpat kolorītā vidē, kāda ir arī šī filma – Rīgas centrāltirgū. Panēta zivs fileja, kraukšķīgi frī kartupelīši, drusku citrona un nelielai jautrībai šķīvī – restorāna variācija par tēmu Tūkstoš salu mērce.

FABIANS JEB GĀJIENS PIE SUŅIEM

Ieteicamais ēdiens: Klasiskais hotdog ar piedevām no restorāna “Hunting Dog”

Filma balstīta rakstnieka Ērika Kestnera daļēji autobiogrāfiskajā romānā, kas tika rakstīts kā satīrisks brīdinājums ekonomiskās krīzes un pirmo fašisma ideju skartajai vācu tautai. Klusais, traģiskais varonis Fabians ir ieguvis doktora grādu ģermānistikā, bet piepelnās kā tabakas ražotnes reklāmas tekstu autors un ļaujas hedoniskām izpriecām. Kamēr jūs ar Fabianu dodies pie suņiem, lai WOLT kurjers dodas pie hotdogiem uz restorānu “Hunting Dog”, kas atrodas Rīgas mikrorajonā ar vissmeldzīgāko nosaukumu – Zolitūdē. Starp citu, hotdogu esot radījuši vācu imigranti ASV 19. gadsimtā, sākotnēji tirgojot šo ēdienu ar nosaukumu dachshund sausages (takšu desas), jo desas vizuāli līdzinājās takšu šķirnes suņiem.

ANETE

Ieteicamais ēdiens: “Big Fish” no restorāna “Mr. FOX”

Ciniskais stāvkomiķis Henrijs un operas dīvas Anna izdzīvo kaislīgu un sirdi plosošu mīlasstāstu, līdz viņu meitas Anetes dzimšana maina visu. Šī muzikālā filma franču režisoram Leosam Karaksam Kannu kinofestivālā atnesa lielo lomu – labākā režisora balvu. Tāpēc tev pirms filmas iesakām izmest makšķeri restorānā “Mr. FOX”, lai arī noķertu kādu lomu – piemēram, ēdienu “Big Fish”, kas sastāv no maigas jūras foreles ar terijaki mērci, avokado, olas un cukini nūdelēm. Ēdiena perfekti sabalansētās uzturvielas liks justies viegli un pacilāti, ļaujot koncentrēties filmas “Anete” emocionāli piesātinātajai spriedzei.

DZIESMA VĀRDĀ NAIDS

Ieteicamais ēdiens: Humosa bļoda ar piedevām no restorāna “Humosa Bļoda”

Dokumentālā filma par islandiešu BDSM tehno performances mākslas grupu “Hatari”, kas joka pēc iekļūst 2019. gada Eirovīzijas finālā un sāk cīņu pret kapitālismu. No Reikjavikas lateksā tērptie mūziķi nokļūst Telavivā, kur viņi kaitina vietējās amatpersonas, tiekas ar Palestīnas māksliniekiem un, protams, ēd humusu. Aicinām ceļot kopā ar viņiem un pasūtīt pie filmas “Humosa bļodu”! No cūku pupām gatavotais humuss ir latviskā versija par šo izraēļu nacionālo ēdienu, kam klāt var izvēlēties dažādas piedevas no Rietumāzijas virtuves, sākot ar tahini-granātābolu mērci un beidzot ar tabulē salātiem.

AUGSTĀK PAR ZEMI

Ieteicamais ēdiens: Hinkāļi no restorāna “Talifa”

Vidusskolnieki Maša, Jana un Seņa ir labākie draugi, kuri vada savas dienas, gaidot, kad ar viņiem beidzot kaut kas notiks. Varbūt izdosies vismaz kādā iemīlēties. Šī ir režisores debija pilnmetrāžas kino, kuru viņa drosmīgi īstenojusi kopīgi ar 25 neprofesionāliem aktieriem, kas lielā mērā atveido paši sevi. Pastarpināti filmā atklājas arī ukraiņu jauniešu noskaņojums un psihoemocionālās sekas pēc 2014. gadā notikušā Maidana. Klāt filmai iesakām piekost Kaukāza virtuves lepnumu – hinkaļus – no restorāna “Talifa”, kura nosaukums radies, saliekot kopā īpašnieka trīs meitu vārdu pirmos burtus. Tāpat kā dzīvei, arī hinkalim galvenais nav mīkla vai pildījums, bet gan – garšīgs buljons!

SPOGULĪ

Ieteicamais ēdiens: Sātīgais komplekts no restorāna “BALTS”

Režisore Laila Pakalniņa brāļu Grimmu pasaku par Sniegbaltīti pārcēlusi uz mūsdienu krosfita zāli, kurā notiek varoņu pasakainā cīņa par sava ķermeņa skaistumu. Krosfita treneris kļūst par tēvu meitenei vārdā Sniegbaltīte, kuras māte mirst, tāpēc viņš apprec pamāti-krosfitisti. “Spogulīt, spogulīt, saki, man tā, kurš ēdiens šai filmai būtu vispiemērotākais?” Tā kā krosfitistiem laika ir maz, tas būs sātīgais komplekts no restorāna “BALTS”! Gandrīz septiņi (bet tomēr seši) veselīgie ēdieni – kūpināta laša-olu maize, vista terijaki mērcē, suši komplekts, zemeķu-kivi smūtijs, sojas pupiņas un panna cota ar citrusa mērci – nodrošinās jebkuru Sniegbaltīti vai viņas princi ar nepieciešamajām kalorijām visas dienas garumā.

ZIEMEĻU VĒJŠ

Ieteicamais ēdiens: “Tavrančuks” no restorāna “Senās tradīcijas”

Augstdzimušās krievu ģimenes galvas Margaritas (viņu atveido pati filmas režisore Renāta Ļitvinova) dēls piedzīvo traģēdiju un zaudē savu mīļoto, bet drīz vien iemīlas viņas māsā. Dzimta šķeļas, tomēr turpina katru gadu sanākt uz kopīgām Vecgada vakariņām. Iespējams, maģiskā trīspadsmitā stunda beidzot salauzīs lāstu, vējš norimsies un atnāks mīlestība. Pie šī dekadentiski sirreālās pasakas vislabāk baudīt kādu slāvu virtuves šedevru, ko piedāvā restorāns “Senās tradīcijas”. Mēs iesakām maigu, bet sātīgu rudzu kvasā sutinātu liellopa stilbu “Tavrančuku” ar zirņu putru, krāsnī ceptiem ķiplokiem un karamelizētiem sīpoliem. Šīs receptes pamatā ir pieraksti no tālā 1891. gada!

ĀLTO

Ieteicamais ēdiens: Mīdijas ar Marinara mērci no restorāna “Zivju Lete”

Somu arhitektu pāris Alvars un Aino Ālto ir likuši pamatus funkcionālajam dizainam, kuru mēs šodien pazīstam kā Skandināvu minimālismu. Paralēli arhitektūras un dizaina šedevru iepazīšanai varam sekot līdzi abu vēstuļu sarakstei, kura atklāj cieņpilnu divu ideālistu mīlasstāstu, kas cieš sakāvi 1949. gadā līdz ar Aino nāvi. Ne tikai Alvara veidotās arhitektūras, bet arī viņa privātās dzīves centrā ir cilvēks, jo “neviens nevar būt labs vienatnē”. Tāpēc viņš apprecas otrreiz ar arhitekti Elīzu. Pie šīs filmas iesakām baudīt ēdienu, kas ir tikpat smalks savā vienkāršībā – mīdijas ar Marinaras mērci no restorāna “Zivju Lete”. Marinara ir klasiska itāļu mērce, kuras pamatā ir četras vienkāršas, bet fundamentālas sastāvdaļas – tomāti, ķiploks, sīpols un baziliks.

SUZANNA ANDLERE

Ieteicamais ēdiens: Austeru komplekts “Ducis” no restorāna “Buržujs”

Filma veidota pēc franču rakstnieces Margaritas Dirā lugas, atklājot Suzannas (aktrise Šarlote Geinsbūra!) – visvairāk krāptās sievas Rivjērā – pretrunu plosīto dzīvi. Viņa ir četrdesmitgadīga trīs bērnu māte, kura reizē īpatnā veidā izbauda un nīst savu bagātnieces statusu, kas ļauj viņai tikt pie jaunas villas un mīļākā, bet ne pie tā, ko gandrīz ikviens kāro visvairāk. Lai varētu pilnasinīgi identificēties ar Suzannas sajūtām, klāt filmai iesakām baudīt austeru komplektu “Ducis” no restorāna “Buržujs”, sagādājot sev iespēju nogaršot pa pārītim no sešām dažādām austeru šķirnēm. Labāk tomēr raudāt, slidinot mutē austeri, nekā sēžot trolejbusā.

FORTŪNAS UN FANTĀZIJAS RATS

Ieteicamais ēdiens: Chirashi bowl ar jūras veltēm no restorāna “Ugani Inu”

Trīs japāņu sievietes izdzīvo dažādus romantiskus izaicinājumus – viena uz randiņu uzaicinājusi draudzenes bijušo mīļoto, cita dodas uz vidusskolas salidojumu cerībā satikt vecu simpātiju, bet kāda dzīves nogurdināta trīsdesmitgadniece nolemj pieņemt sava mīļākā izaicinājumu un savaldzināt gados vecāku profesoru. Šos sieviešu dzīvesstāstus iesakām izdzīvot kopā ar kārtīgu japāņu ēdienu no restorāna “Ugani Inu”. Chirashi bļoda ar jūras veltēm – lasi, jūras ķemmīti, tunci, kūpinātu zuti, avokado, terijaki mērci un japāņu garšvielām – būs romantiska piedzīvojuma ekvivalents jūsu gastronomiskajām maņām.

Ēdiens un filmas ir viens no labākajiem savienojumiem, ko gandrīz katrs no mums mīl. Tāpēc šīs kombinācijas ir labs veids kā izbaudīt šī gada RIGA IFF.

DOTIES UZ WOLT!