Diena “Wolt” kurjerpartnera “ādā” – Armanda Jaunzema pieredze

Saulainā piektdienas pēcpusdienā Liepājas ielās varēja manīt vēl vienu enerģisku šoferi “Wolt” kurjera jakā, kurš ar nerimstošu sparu steidza izpildīt liepājnieku vēlmes pēc maltītes, ziediem un citiem sev nepieciešamajiem produktiem ar piegādi līdz mājas vai darba vietas durvīm. Šoreiz savus spēkus kurjerpartnera “ādā” izmēģināja satura veidotājs Armands Jaunzems, kurš vienmēr gatavs jauniem piedzīvojumiem. Ar saviem pirmajiem iespaidiem un atziņām par kurjera profesiju Armands dalījies arī ar mums.

Gatavošanās gan praktiski, gan sajūtās

“Lai sagatavotos savai kurjerpartnera dienai, man, kā jebkuram citam, bija jāiziet tiešsaistes apmācības. Tajās aptuveni 40 minūšu laikā apguvu pamatprincipus, lai uzsāktu darbu kā kurjers, izprotot, kādi secīgi soļi ir jāievēro, lai pasūtījums veiksmīgi un kvalitatīvi nonāktu pie klienta. Mēs, deviņdesmito gadu bērni, ar telefoniem un dažādām lietotnēm esam uz “Tu”, un arī “Wolt” lietotne nebija izņēmums. Viss bija pašsaprotami. Atzīmē, kad esi pieejams sev ērtā laikā, un sāc darbu. Visa informācija ir vienuviet – adrese, karte, kā braukt pēc pasūtījuma un pie klienta, kā arī pasūtījuma numurs, ko uzrādīt restorānā vai veikalā,” par praktiskiem sagatavošanās darbiem stāsta Armands.

Papildus praktiskajai informācijai, Armands rūpīgi iedziļinājās arī citu pieredzē: “Lai iegūtu sajūtu, kādā es gribētu piegādāt sūtījumus šajā dienā, noskatījos filmu, kur kurjera lomā iejutās Džeisons Stethems, kā arī izpētīju vairāku ārzemju jūtūberu pieredzi. Pateicoties tam, es aptuveni sapratu, kas mani sagaida un ko nozīmē pirmais stress, kad iepriekš licies, ka šajā pieredzē viss ir “for fun” un nekas sarežģīts nav gaidāms.”

Atbalsta komandā Armandam pievienojās ne tikai filmētājs, kurš visu procesu iemūžināja video, bet arī Armanda suns: “Jau darba dienas sākumā sapratu, ka vienam šo uzdevumu izpildīt būtu daudz grūtāk, nekā ar atbalsta komandu auto aizmugurē. Papildus pasūtījumu saņemšanai un nogādāšanai, jāatceras par somas uzlādi un laika rāmi, kurā jāiekļaujas. Mirklī, kad lietotnē “Wolt” pirmo reizi uzspiedu pogu “go online” sajutos kā izaicinājumu spēlē – adrenalīns aug un sākas apjukums. Pie pirmā pasūtījuma sāku domāt, kā pareizāk rīkoties, lai visi apmierināti – paņemt vēl kādu sūtījumu un tad vest visus kopā vai arī nogādāt pie klienta jau esošo un darīt visu pēc kārtas. Steigā un centībā ik pa mirklim pat aizmirsu, ka, lai nogādātu sūtījumu, no mašīnas jāizkāpj ne tikai pašam, bet jāpaņem arī “Wolt” soma ar pasūtīto,” smaidot piebilst Armands.

Draudzīgs kolēģu padoms un prieks par satiktajiem cilvēkiem

Armandam pašam šķiet zīmīgi, ka pats pirmais nogādātais pasūtījums bijis ziedi kā pārsteigums adresātam: “Lai gan ziedus tikai paņēmu, aizvedu un atdevu, bija patīkami būt kaut nelielai daļai no pārsteiguma.” Lielāko prieku un gandarījumu sagādājuši mirkļi, kuros Armandam bijusi iespēja iepazīties un komunicēt gan ar klientiem, gan jauniepazītiem un draudzīgiem kolēģiem (citiem “Wolt” kurjerpartneriem): “Visi manis satiktie ”Wolt” kurjerpartneri bija pretminākoši un palīdzēja man vēl veiksmīgāk saprast, kā darbojas platforma un kāpēc soma jātur pie lādētāja.”

Ņemot vērā, ka “Wolt” nodrošina bezkontakta piegādes, kurjerpartnerim komunikācija ar klientu ir neliela, taču daudzi sūtījumu saņēmēji labprāt vēlas pārmīt kādu vārdu arī ar enerģisko paciņas piegādātāju: “Katra reize, kad satiku cilvēku, kuram nodot paciņu, bija forša! Vislabāk atmiņā palicis pasūtījums, kad bija jānogādā sešas lielās karbonādes vienam adresātam. Sākumā domāju, ka tas ir kāds pārpratums, taču brīdī, kad nonācu līdz klientam, viņš man pastāstīja, ka atbraucis ciemos uz ballīti un izdomājis pirmo reizi pamēģināt pasūtīt no “Wolt”. Lieliski, ka mēs satikāmies šādā reizē, kad man bija pirmā darba diena, bet viņam – pirmais pasūtījums,” sajūtās dalās Armands.

Profesija, kur pats esi sava laika noteicējs

Strādājot kā “Wolt” kurjerpartnerim, Armands ilgi nedomājot nosauc vairākas priekšrocības – ērts un bez liekas fiziskas piepūles veicams darbs (ja sūtījumus nogādā ar auto, bet, ja ar velo – labā ziņa, ka vari piekopt aktīvu dzīvesveidu par to arī nopelnot), labs peļņas avots, kurā pats esi sava laika noteicējs, kā arī sajūta, ka esi kāda cilvēka glābējs: “Manuprāt, strādājot par kurjerpartneri, Tev ir iespēja būt kā supervaronim un glābējam cilvēkam, kurš konkrētajā mirklī ir ļoti izsalcis. Varbūt pat kāds uz paģirām ir pasūtījis savu ēdienu, un tu būsi daļa no tā, kas liks justies viņam labāk. Ļoti pievilcīga šķiet arī kurjerpartnera likme. Neskatoties uz to, ka nostrādāju tikai piecas stundas, kuru laikā ņēmu pauzes, lai suns varētu izskrieties un pats izstaipīt kājas, ērtā un bez liekas fiziskas piepūles prasošā darbā saņēmu solīdu summu, kas noteikti varētu būt pat vēl lielāka, ja suni atstātu mājās un pats ņemtu mazāk pauzes. Esmu strādājis celtniecībā, kur desmit stundu darba dienā, smagi fiziski strādājot, saņēmu ievērojami mazāk, kā šeit, ja strādātu pilnu darba dienu. Man ļoti patika arī “Wolt” piedāvātās formas, kas ir stilīgas un piemērotas dažādiem laikapstākļiem. Tu pats vari izvēlēties, kāda veida formu vēlies nēsāt un, izkāpjot no auto, Tev nav jāuztraucas, jo zini, ka izskaties labi. Un pats svarīgākais – Tu esi sava laika noteicējs. Ja pašlaik nevari pieslēgties un gadās kas neparedzams, vienkārši uzspied pogu “go offline”, izdari, kas darāms, un atgriezies pie pasūtījumu piegādes, kad tas atkal ir iespējams,” priekšrocību sarakstu papildina Armands.

Turpinājums sekos

Jautāts, vai šī bija vienīgā reize, kad Armands izmēģinājis kurjera profesiju, viņš atbild, ka turpinājums vēl sekos: “Pēcgarša pēc pirmās reizes ir lieliska. Esmu smuki salocījis un sapakojis savu formu un somu auto bagāžniekā, lai brīdī, kad atkal atradīšos Liepājā, es varētu atkārtoti strādāt par kurjerpartneri. Šo pieredzi gribētu pielīdzināt kā dalību kādā spēlē, kurā “monētiņas krīt”, parādās dažādas vilinošas skaņas, un Tu gribi vairāk un vairāk. Nākamajā reizē visticamāk jau būšu nosvērtāks un pamēģināšu piegādes bez suņa asistēšanas, mēģinot uzstādīt kādu savu personīgo rekordu piegāžu skaitā un nopelnītajā. Šoreiz diena kurjerpartnera “ādā” bija vairāk kā iepazīšanās, taču noteikti gribētos redzēt, cik daudz varu izdarīt, piegādāt un, protams – nopelnīt,” par vēlmi kādreiz pamēģināt vēl stāsta Armands Jaunzems.

Apskati Armanda pieredzes video ŠEIT