Māra Upmane – Holšteine: Ģimenei draudzīgam restorānam jāiepriecina gan bērni, gan vecāki

Dziedātājai un trīs bērnu mammai Mārai Upmanei-Holšteinei, kā jau lielai daļai no mums, straujajā ikdienas solī vēl jāpagūst saplānot ģimenes maltītes, lai priecīgi un paēduši ir gan bērni, gan pieaugušie. Šogad Māra kopā ar ģimeni pieņēmusi jaunu izaicinājumu, un kā “Wolt Restorānu balvas 2022” žūrijas pārstāve meklēja ģimenei draudzīgākos restorānus Latvijā. Par to, kāda ir Upmaņu-Holšteinu ģimenes ikdienas ēdienkarte un kādam jābūt restorānam, lai to iemīļotu visa ģimene, savos novērojumos dalās Māra. 

Arī kartupeļi var apnikt

Māra ar ģimeni mīl gardi paēst, taču, kā viņa pati saka, maltītes ārpus mājas visiem kopā sanāk visai reti, jo ar trīs bērniem restorāna apmeklējums aizņem teju pusi dienas. Lai gan Māras vīrs ir lielisks pavārs, aizņemtākās dienās vai īpašos vakaros ģimene nereti pasūta ēdienu arī ar piegādi. 

“Mēs tos saucam par slinkajiem jeb garajiem vakariem, kad kopīgi skatāmies kādu ģimenes filmu vai multeni un našķējamies ar picām, sušī un citiem gardumiem. Taču arī dienās, kad vīrs nav mājās un pati esmu darbīgākā noskaņojumā, ēdienu izvēlamies pasūtīt no restorānu piedāvājuma ar piegādi mājās.”

Kā jau piecu cilvēku ģimenē, ēdienu gaumes katram ir atšķirīgas. Brokastu ēdienkartē ir vai nu mammas rīts ar putrām, vai tēta rīts ar omleti, taču iecienītākās, protams, ir pankūkas, kas visbiežāk tiek gatavotas brīvdienās. 

“Savā starpā jokojam, ka tā ir uzvara, ja esam pagatavojuši maltīti, ko ēd visi, taču ir arī tādi ēdieni, kas vienmēr “trāpa desmitniekā”. Tie, diemžēl, ne vienmēr ir uztura ziņā paši veselīgākie, piemēram, makaroni, cīsiņi vai frī kartupeļi, bet nav arī tā, ka bērni labprāt ēd tikai frī. Kamēr vērtējām ēdienus Wolt Restorānu balvas žūrijā, ēdienus uz mājām pasūtījām biežāk, drošībai vienmēr klāt pasūtot arī frī kartupeļus. Mums par pārsteigumu, pēc vairākām dienām frī kartupeļi bija apnikuši, jo arī bērni vēlas pārmaiņas savā ēdienkartē.”

Lai maltīte būtu pārsteigums

Baudot ēdienu no restorāna, Māra meklē jaunas garšas un ēdienus, ko mājās negatavo vīrs. Svarīgi, lai maltīte pārtaptu par piedzīvojumu.

“Esmu pārsteigta, ka joprojām garšu pasaulē ir negaidīti pavērsieni, piemēram, zemene pagatavota kopā ar tomātu vai man šķietamā pistācija beigās izrādās baziliks. Tomēr kopumā man gribētos, lai kafejnīcu piedāvājums būtu vēl unikālāks, un katrs ēdinātājs atrastu to īpašo, ar ko atšķirties no citiem. Svarīga, protams, ir arī cena. Dažkārt ir sajūta, ka par saņemto esmu pārmaksājusi un tādos brīžos arī baudījums izpaliek, taču gadās arī otrādi – satraucies par izmaksām, bet beigās saproti, ka saņemtais ir katra centa vērts.” 

Ģimenei draudzīgs – priecīgi bērni un apmierināti vecāki

Kopumā Māra ar ģimeni šoruden ēdienu pasūtījusi no aptuveni 40 dažādiem restorāniem, kad nobaudītas gan sātīgas vakariņas, gan bagātīgas brokastis. Savukārt, dodoties ciemos, cienastā meklētas labākās konditorejas. Lai atrastu ģimenei draudzīgākos restorānus, vērtēšanas procesā aktīvi iesaistījās arī bērni. 

“Restorānus vērtēju gan pēc savas garšas izjūtas, gan pēc tā, cik daudz pēc vakariņām bērni atstājuši uz šķīvja. Jautāju bērniem, cik zvaigznītes viņi liktu konkrētajam ēdienam un, ja bērniem patika, tad nereti bija atbilde: “Šis bija tik garšīgi – simts!” Kamēr biju žūrijas pārstāvis, bieži ļāvos eksperimentiem, piemēram, pasūtot jūras ķemmītes un vērojot bērnu reakciju – ēdīs vai nē. Jāņem arī vērā, ka katrs esam pieraduši pie kādām konkrētām garšām. Protams, daļa no tām ir ar mākslīgajiem saldinātājiem, pievienotiem cukuriem un neveselīgiem kečupiem, taču domāju, ka mani bērni nav vienīgie, kas ir pieraduši pie kā tāda. Jautājums ir, kā atrast zelta vidusceļu, lai ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs, gan unikāls un saprotams arī bērniem.”

Kad maltīte rada smaidu

Māra ir pārliecināta, ka, tāpat kā pieaugušie, arī bērni vispirms ēd ar acīm, tāpēc jo īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību ēdiena vizuālajam noformējumam.

“Ja ēdiens ir radoši izkārots uz šķīvja, bērni apēd arī tas sastāvdaļas, par kurām visvairāk priecājas tieši vecāki. Piemēram, uz picas izkārtoti tomāti, kas izskatās pēc mārītēm, vai dārzeņi, kas pasniegti sejiņas formā. Ir tik forši dzirdēt, ka bērns pirms ēšanas sasveicinās ar pretim smaidošo sejiņu un saka “Hello!”. Tomēr redzu, ka bērnu ēdienkartes piedāvājumu noteikti var paplašināt. Lai gan makaroni, nageti un frī kartupeļi joprojām ir topā, esmu pārliecināta, ka bērni būtu gatavi izmēģināt ko jaunu, ja vien tas būtu radoši pasniegts. Piemēram, viens no meitas favorītiem bija cepts baklažāns, kas bija noformēts ar tādām kā spuriņām un radīja interesi to pagaršot. Mēs taču visi restorāna maltītē meklējam kādu piedzīvojumu. Ja ēdiens būs jautrs un smieklīgs, to, visticamāk, arī apēdīsim ar lielāku prieku.”

Meklējot savu ģimenes restorānu, Māra iesaka nebaidīties izmēģināt ko jaunu, taču dažkārt ir vērts dot otru iespēju arī tiem ēdinātājiem, kuru maltīti esam baudījuši sen atpakaļ, jo, tāpat kā klienti, arī restorāni seko līdzi tendencēm un savā piedāvājumā ienes aizvien jaunas garšas.

“Arī ikdienā mazo svētku radīšana ir lieliska, tāpēc ir forši, ja arī kopīgo ģimenes maltīti varam padarīt par ko īpašu, ko atcerēties vēl ilgi pēc tās baudīšanas.”

Māra Upmane-Holšteine kopā ar vēl pieciem žūrijas pārstāvjiem izvēli Wolt Restorānu balvā 2022 deviņās kategorijās jau ir izdarījusi un tagad balsošana ir nodota jūsu rokās. Ja arī jums ir bijusi neaizmirstama pieredze kādā no Wolt platformā atrodamajiem restorāniem, uzslavējiet savu iemīļotāko ēdinātāju par lielisko servisu un nobalso Wolt Restorānu balvas 2022 mājaslapā. Balsot variet vēl tikai līdz 31. Decembrim.