Šta Wolt radi kako bi pomogao u sprečavanju širenja COVID-19?

Korona virus izaziva sve veću uzbunu širom sveta, a mi u Woltu shvatamo situaciju veoma ozbiljno. Zbog toga delujemo u svojoj oblasti kako bismo pomogli svima da ostanu sigurni, a u ovoj objavi ćemo podeliti šta trenutno radimo u tom cilju. Molimo te da nas kontaktiraš na corona@wolt.com ukoliko imaš ideju šta bi Wolt mogao da uradi bolje kako bi pomogao našoj zajednici. Sve ideje na tu temu su dobrodošle.

Ukratko, naš tim u sve 23 zemlje i u našoj centrali nadgleda situaciju sa Covidom-19 vrlo pažljivo. Pratimo sve preporuke od strane Svetske zdravstvene organizacije i aktivno razgovaramo sa lokalnim vlastima kako bismo pronašli najbolji način da pomognemo.

 Na ovom blogu ćemo stalno dodavati i ažurirati informacije o onome što radimo da bismo zaštitili naše korisnike, restorane, partnere kurire, kao i sopstvene zaposlene.

Poslednje ažuriranje na ovom blogu je uradjeno 9. novembra 2020.

Koje je mere Wolt preduzeo za prevenciju širenja korona virusa?

Mnoge zemlje širom sveta se trenutno suočavaju sa povećanim brojem novozaraženih od koronavirusa. To znači da uvode nove restriktivne mere, da se što više smanji posledica takozvanog drugog talasa epidemije. Za sada smo uradili sledeće, a spremni smo da brzo preduzmemo i više akcija u zavisnosti od toga kako se situacija bude razvijala:

Korisnici:

Smanjili smo ljudski kontakt tokom Wolt procesa dostave, od beskontaktnog preuzimanja hrane u restoranima do opcije beskontaktne dostave koja je podesiva u aplikaciji korisnika.

 • Beskontaktna dostava: hrana će biti ostavljena na tvojim ulaznim vratima. Možeš jednostavno pronaći ovu opciju u delu naplate. Ukoliko ne vidiš ovu opciju, molimo te da ažuriraš aplikaciju.
 • Beskontaktno preuzimanje hrane u restoranima: Savetujemo restoranima da pripreme posebne pultove za preuzimanje, gde osoblje restorana može ostaviti porudžbine kako bi ih kuriri preuzeli sa što manje ljudskog kontakta. Pored toga, tražimo od restorana da, gde je to moguće, koriste rukavice i maske za lice dok pripremaju i pakuju porudžbinu. 

Dajemo sve od sebe da svi učesnici u procesu pripreme, dostave i preuzimanja porudžbine dobiju jasne instrukcije i ažurne informacije o merama koje treba primenjivati u suzbijanju širenja Covida-19. 

Trudimo se da naše usluge ostanu dostupne jer mislimo da možemo da pomognemo situaciji u mnogim gradovima. 

Trudimo se da odgovorimo na tvoje upite što je moguće pre. Ljubazno te molimo za malo strpljenja, jer naša korisnička podrška koja radi od kuće u većini Wolt zemalja, trenutno dobija veliki broj poruka.

Kuriri:

Obavestili smo sve Wolt partnere kurire o preporukama Svetske zdravstvene organizacije kako da zaštite sebe i druge od koronavirusa. Preporuke za očuvanje zdravlja uključuju:

 • Potrebno je temeljno pranje ruku ili upotreba antibakterijskih sredstava za čišćenje ruku.
 • Smanjenje ljudskog kontakta, kako u restoranima, tako i na vratima korisnika. Mi takođe, kao što smo spomenuli, sprovodimo mere tako da se svaka porudžbina može preuzeti u svakom restoranu bez bliske ljudske interakcije.
 • Redovno čišćenje kurirskih torbi za dostavu.
 • Ostanak kod kuće ili traženje lekarse pomoći ako se razvije grip respiratornih simptoma ili povišena telesna temperatua (iznad 37.8 C). SZO preporučuje ostanak kod kuće, sve dok osoba nema više simptoma tokom 24 sata, bez upotrebe lekova koji smanjuju temperaturu. Ako kija ili kašlje, osoba treba da koristi maramicu ili unutrašnju stranu lakta.
 • Praćenje uputstva lokalnih vlasti.

Online obučavanje novih kurira partnera na platformi. Organizujemo video sastanke za partnere kurire, kako ne bismo okupljali mnogo ljudi na duži vremenski period.

Naglašavamo da svaki kurir mora sam da odluči da li želi da dostavlja ili da ostane kod kuće – Wolt ne želi da partneri kuriri osete ni najmanji pritisak da dostavljaju, ukoliko im iz bilo kog razloga to nije prijatno.

Delimo uputstava o tome kako izbeći ljudski kontakt i ostati bezbedan.

Restorani:

Šaljemo uputstva kako da smanjimo ljudski kontakt:

 • Preporučuje se pakovanje hrane sa maskom za lice i rukavicama, kada je to moguće / dostupno
 • Obezbeđivanje prostora u restoranu za preuzimanje porudžbine, gde kurir može lako da preuzme porudžbinu bez ljudskog kontakta
 • Obezbedjivanje sredstava za dezinfekciju i sapuna kupcima i kuririma

Wolt zaposleni:

 • Nastavljamo sa zabranama putovanja. Ukoliko neki zaposleni mora da putuje, preporučujemo samoizolaciju u trajanju od 14 dana. 
 • Takođe preporučujemo svim zaposlenima da rade od kuće. Ovo uključuje i našu korisničku podršku, pa to može prouzrokovati neka kašnjenja u odgovorima. 

Mogu li se razboleti ako naručim dostavu hrane preko Wolta?

U poređenju sa bilo kojim drugim kratkim susretom sa drugom osobom, ne postoji dodatni rizik da se zaraziš poručivanjem preko Wolta. Savetujemo te da opereš ruke pre i posle primanja porudžbine, kako je ovo najbolji način da zaštitiš sebe i druge od dobijanja virusa, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije. 

Takođe, na osnovu izjava EFSA-e i FDA-e, hrana nije izvor ili put prenosa za Covid-19.