Svetovni dan BURGERJA: Katere burgerje imamo najrajši?

V nedeljo, 28. maja, obeležujemo SVETOVNI DAN BURGERJEV! Na Woltu smo preverili katere burgerje najraje naročamo, hkrati pa smo pripravili BURGER WEEK in jih ponudili 20 % ceneje. Svojega najljubšega lahko naročiš zdaj, vmes pa preveri  kateri burgerji so v trendu, kaj najraje dodajamo in v katerem mestu zmagovalci Wolt Awards pripravili devetnadstropni burger.

3, 4, BURGER!

Ali veš, da je vsako tretje naročilo burger? Ja! Zdaj veš, da tudi, če boste ti in tvoje dva prijatelja naročili kakšne zdrave solate, si v resnici eden izmed vas strastno želi en sočen burger. Naša raziskava je pokazala, da imamo še vedno najraje cheeseburger, sledi klasičen hamburger in nato piščančji burger. Seveda pa skoraj vsak burger spremlja tudi njegov zvest spremljavelec – krompirček – pa naj bo ta ocvrt, hrustljav, sladek ali kakršenkoli, saj veš, brez krompirčka ne gre!

V petek na meniju: BURGER

Burgerje najraje naročamo ob petkih med 18. in 20. uro, ko ga poleg krompirčka verjetno spremlja tudi kakšno hladno pivo, čeprav ga zelo radi naročamo tudi v času kosila med 11. in 13. uro. Tudi če ga naročiš večkrat v petek – mi in naši modri heroji ne bomo povedali nikomur, častna! Ponovno pa nam burgerji zadišijo v nedeljo popoldne, ko jih največ naročamo od 17. do 21. ure. Jaz si to razlagam po svoje – verjamem, da je to zato, ker vsi rabimo eno sočno tolažbo pred ponedeljkom.

Hamburgerje najraje naročamo ob petkih in nedeljah.

V Sloveniji smo največ burgerjev pojedli 18. novembra, čeprav je svetovni dan burgerja 28. maja. Tudi sicer jih največ naročimo novembra in marca. Očitno nam burgerji pašejo bolj ob hladnih dneh? Definitivno tema za naslednjo raziskavo!

Največ burger restavracij najdemo v Ljubljani

Burgerje v Sloveniji naravnost obožujemo, kar priča tudi podatek, da na Wolt skoraj 20 % vseh restavracij predstavljajo ponudniki s hamburgerji. Teh je največ v Ljubljani, medtem ko je delež ponudnikov, ki ponujajo hamburgerje najvišji v Velenju, kjer kar 38 % vseh restavracij na Woltu predstavljajo ponudniki z burgerji. Seveda pa burgerje najdeš čisto v vsakem izmed naših 18 mest, ne skrbi!

V burger najraje dodamo meso in sir

Slovenci imamo očitno radi kombinacijo mesa in sira. Kot sem že omenila je cheeseburger že tako zmagovalec, kljub temu pa si radi v burgerje dodajamo še dodatno meso in sir. Slednje potrjujejo tudi v Park Žibert Drive-In, kjer so pripravili najbolj nenavaden burger doslej – predstavljaj si to lakoto: DVOJNI CHEESEBURGER + DODATEK 7 MESNIH POLPETOV in Voila! Tako je nastala devetnadstropna mesna kreacija.

Devetnadstropna kreacija. Bi zmogel/-a?

Poleg mesa in sira pa so v Sloveniji kot dodatki najbolj priljubljeni še slanina, jajce in karamelizirana čebula. Najmanj priljubljeni dodatki pa so kisle kumarice in paradižnik. Še dobro, da si lahko vsak burger personaliziramo in prilagodimo. 

Najbolj in najmanj priljubljeni dodatki.

Trend: veganski burgerji in brezglutenske bombetke

Tudi burgerji sledijo sezonam in trendom! V burgerjih so vedno bolj priljubljene vegetarijanske in veganske alternative, saj je približno vsak 20. hamburger, ki ga naročimo, vegetarijanski ali veganski. S tem se strinjajo tudi pri Kavarni Tiskarni, kjer je njihov vodja Jan Maček povedal: »Zanimanje za burgerje na rastlinski osnovi se povečuje. V zadnjem obdobju opažamo, da vse več ljudi povprašuje tudi po brezglutenskih bombetah, velikokrat pa prejmemo naročila za burgerje brez kruha.«

Sicer se pa tudi burgerji prilagajajo sezonam in letnim časom. Mi smo nadvse navdušeni nad »limited edition« burgerji, ki so na voljo le določen čas v letu. Eden takšnih je Alora iz Kavarne Tiskarne, ki je na voljo je od sedaj pa do konca poletja. V Park Žibert Drive-In pa že nestrpno pričakujejo Petruccelli burger, ki pride ob naslednji menjavi ponudbe.

Se ti že cedijo sline? Burger Week z 20 % popustom na vrhunske burgerje te čaka!