ICA Nära Strömmen i Norrköping möter kundernas nya behov via Wolt

Under pandemin har efterfrågan på hemleverans och e-handel ökat lavinartat och utvecklingen har hoppat fram flera år. Ett exempel på hur man snabbt kan ta till sig nya lösningar för att möta en förändrad efterfrågan är Christian Hagman, ICA-handlare på ICA Nära Strömmen i Norrköping, som valde att ansluta sig till Wolt. Sedan juni 2020 har över 5000 beställningar till ICA Nära Strömmen genomförts via Wolt.

👋 Hallå där Christian! Hur påverkades din butik av Covid-19?

Eftersom vår butik ligger centralt och nära skolor och universitet så tappade vi många kunder över en natt. Vi märkte dock att de kunder som ändå fanns kvar handlade betydligt mer. Omsättningen har dock under året hämtat sig och vi ligger på en ok nivå trots att studenter på universitetet och övriga arbetare inte är på plats. Jag tror vi fått en hel del av den marknad restaurangerna inte haft under året.

 

Har du sett ett förändrat köpbeteende hos dina kunder det senaste året? Hur har köpbeteendet förändrats och vad har det betytt för dig?

Vi märkte snabbt att det fanns behov av både online- och offlineköp. Med offline menar jag att kunder mailade eller kom och lämnade en lapp med inköpslistor. Vi plockade sedan ihop varorna och lämnade utanför butiken. Det var väldigt tufft i början, både med att snabbt ställa om och möta kundernas nya behov samt att parera de omsättningstapp som drabbade oss.

 

Hur tror du att det kommer att se ut om ett år från och med nu?

Jag tror att vi tar ett steg tillbaka från online och digitalisering. Men eftersom många har ”tvingats” lära sig att använda dessa tjänster och märkt hur smidigt det är så kommer det att vara betydligt större andel av denna handel än innan pandemin. Jag tror många kommer att storhandla online men att kunderna fortfarande har ett behov av att träffa andra och känna och klämma på varor. Jag tror att det är viktigare än någonsin att vi i butik erbjuder en upplevelse och inte bara säljer mat.

Varför valde du att ansluta din butik till Wolts plattform?

Att dra igång en egen näthandel hade tagit för lång tid. Det var bråttom! Att vi valde Wolt var enkelheten med allt. Samt att plattformen var inarbetad och att kunderna redan fanns där.

 

Vilka är de vanligaste varorna folk beställer via Wolt hos er?

Mellanmjölk ligger konstig nog överst på listan tätt följt av olika sorters läsk. Vi säljer även mycket godis och glass. Det är extra roligt när man har kunder som handlar kompletta måltider, ibland för flera dagar. Det händer rätt ofta faktiskt.

 

På ännu längre sikt, hur tror du balansen handla i butik/e-handel med hemleverans kommer se ut om fem år?

Det är väldigt svårt att säga. Totalt sett på hela livsmedelsmarknaden kommer online säker stå för 20% eller mer. Men jag tror att det alltid kommer att finnas behov av att själv gå att handla och då gärna i en butik som ligger nära och som kan erbjuda en upplevelse.

 

Boende i Norrköping och i behov av mellanmjölk eller andra matvaror? Testa att beställa själv från ICA Nära Strömmen via Wolt idag! Vi levererar dina varor på 30 minuter, direkt hem till dig eller din arbetsplats.