Wolt som språngbräda in på den svenska arbetsmarknaden

Möt Caio Jafet från Brasilien som kom till Sverige med bara ett par resväskor för drygt tre år sedan. Wolt gjorde det möjligt för honom att som nyanländ kunna börja tjäna pengar och skaffa sig arbetserfarenhet utan särskilda språk- eller utbildningskrav. Nu lämnar han Wolt för att fokusera på sitt nya jobb som barnskötare vid en lokal skola. För Caio blev Wolt språngbrädan in på den svenska arbetsmarknaden.

👋 Hej Caio! Berätta lite om dig själv. Hur hamnade du i Sverige?

Jag är 42 år gammal och kommer ursprunglingen från Italien. Till Sverige kom jag år 2018 från São Paulo, Brasilien där jag växte upp. Jag valde att lämna Brasilien på grund av den svåra ekonomiska situationen och bristen på jobbmöjligheter. När jag kom till Sverige ägde jag bara två gamla resväskor med kläder i och till en början fick jag dela en hyreslägenhet i Södertälje tillsammans med min syster.

 

Vad gjorde du när du kom till Sverige?

Det var verkligen svårt att få ett jobb utan referenser, men jag började med att utföra olika städtjänster. Efter några månader började jag arbeta som en cykelkurir i Södertälje, men i hopp om att tjäna mer, valde jag att börja utföra leveranser även i centrala Stockholm. Efter ett par månaders arbete kunde jag använda mina intjänade pengar till att köpa en elmoped.

 

Hur hamnade du på Wolt?

Jag såg de blå Wolt-väskorna på stan och kände att jag ville testa på Wolt, för att kunna dryga ut kassan, vid sidan av mitt andra kurirjobb. Jag blev väl mottagen på Wolt och eftersom de på den tiden behövde fler kurirpartners slutade det hela i att jag undertecknade mitt kontrakt på plats.

 

Vad tyckte du mest om att vara på Wolt och vad tror du att vi skulle kunna förbättra?

Wolt var ett av de få företag som gav mig ett jobb utan att ha några referenser eller språkkunskaper i svenska. Det jag gillade mest med Wolt var att jag var min egen chef och att jag kunde bestämma när och var jag ville arbeta. Om Wolt utökar sina öppettider ytterligare skulle det resultera i fler arbetstillfällen.

 

Vad ska du göra härnäst?

Förra året i maj, efter mer än två år i Sverige, lyckades jag få ett jobb som elevassistent på en skola i Stockholm. Jag fortsatte dock att arbeta på Wolt under vardagskvällar och helger för att kunna spara mer pengar, och i slutet av 2020 lyckades jag till slut nå mitt mål att köpa min första egna lägenhet! Jag gillade mitt jobb i skolan och de gillade mig, så efter att ha jobbat där ett år blev jag befordrad till barnskötare, och nu behöver inte jag arbeta på kvällar eller helger längre.

Om jag inte hade lyckades komma in på Wolt tror jag att det skulle ha varit nästintill omöjligt att få mitt nuvarande jobb på skolan. Det blev en språngbräda vidare in till andra jobb och jag är glad att idag inneha både lägenhet och fast jobb, vilket jag inte kunde föreställa mig när jag kom med mina två resväskor till Sverige för drygt tre år sedan.

 

Vi på Wolt vill vara med och skapa en gigekonomi, som på bästa sätt bidrar till en arbetsmarknad där fler får möjligheten att få en fot in i samhället via jobb med lägre trösklar, för att sedan kunna ta nästa steg till mer kvalificerade arbeten.

Det stora flertalet kurirer har utländsk bakgrund, men vill etablera sig långsiktigt i Sverige. De allra flesta uppger att de absolut största hindren är bristande kunskaper i svenska och avsaknaden av ett relevant nätverk i Sverige. Därför har vi på Wolt lanserat Nästa steg, ett integrationsprojekt där vi erbjuder språkutbildning i svenska med hjälp av Lingio, samt ett mentorskapsprogram via den ideella organisationen Nema Problema. Läs mer här