Är du en mästare vid grillen? 3 användbara hacks för såväl glada amatörer som proffs!

Grillsäsong innebär eufori för några, och näst intill fullkomlig panik för andra. Hur långt innan ska man tända grillen egentligen? Och varför fastnar laxen på gallret? 😩

Bara lugn – “we’ve got you”!

Oavsett om du är en riktig grillmästare med glaze och skinnförkläde eller en riktig nybörjare som inte ens äger en grillborste kan de här tricken vara ett gäng ess i din rockärm i sommar.

Här kommer tre något oväntade, men hjälpsamma tips för dig som försöker navigera i grilldjungeln eller har hamnat vid en främmande grill utan dina käraste grillredskap.

Du hittar våra lifehacks vid ❗, 🧅 och 🧻

Det kanske viktigaste av allt när du grillar är att rengöra & behandla gallret ordentligt för att undvika att maten fastnar

Det här kan låta givet, men det är inget man ska underskatta! Att rengöra och sedan olja det varma gallret (precis som med en gjutjärnspanna) gör att du nästan får en non-stick yta på gallret som inte ens den mest svårgrillade fisken fastnar på.

Så här gör du:

1. Undersök skicket på ditt galler. Är det helt tjockt med smuts eller behöver det bara en liten lätt rensning?

2. Skrapa bort det du kan innan du värmer upp grillen. Ställ dig på gräsmattan eller någonstans där du kan stöka ned lite och skölja bort det efteråt – rusta dig med din bästa grillborste och röj bort så mycket smuts du kan.

❗ Om du inte har en grillborste kan vi tipsa om:
En boll av ihopknycklad aluminiumfolie – Ett mycket effektivt substitut till grillborsten, folien formar sig och lyckas komma åt överallt.. Se bara till att plocka upp eventuella små bitar av folien som hamnar där du skrapar gallret.

3. Dags att värma upp både gallret och smutset. Lägg på gallret när de värsta lågorna lagt sig och låt gallret bli riktigt varmt. Det gör det enklare att rengöra färdigt!

Nu ska ditt galler vara fritt från större bitar smuts, men det kan fortfarande vara ganska missfärgat och ha lite rester kvar här och där.

🧅 Nu är en lök din bästa vän! Dela en stor röd eller gul lök på mitten (så att du ser ringarna, alltså: mitt över mellan roten och stjälken). Ta halvan med roten först, och använd stjälkhalvan om du behöver, eller till en sallad!

Ta sedan en tång i värmetåligt material, grilltång om du har, eller i värsta fall en gaffel. Tar du ett kort verktyg kan det vara en bra idé att ta på sig en grytvante eller skinnhandske när du skrapar på gallret för att inte bränna dig.

Tryck in verktyget lite i lökens rot, i vinkel, så att det sitter ordentligt fast. Du vill skapa en slags hemmagjord grillputs-borste.

Löken är överlägsen på att få bort smuts från gallret, och dessutom kommer det lukta stekt lök. Bara det tycker vi är en vinst! 😍

Tryck & dra fram och tillbaks på det varma gallret med din lök-puts, i riktningen med gallret. Detta ska, om du rengjort gallret ordentligt, göra så att du kan få löken att glida fram helt fritt på ett halt galler. Det kan ta en liten stund, så ha tålamod! Börjar löken ramla isär kan du ta nästa halva.

Och nu till själva non-stick-hacket.

3. Dags att olja in gallret!

Viktigt att komma ihåg: om du saknar en lång grilltång eller pincett i metall är det bäst att vara extra försiktig här. Olja brinner gärna och det är viktigt att vara extra försiktig om du behöver vara nära gallret. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du lyfter av det varma gallret med ett verktyg och lägger det på sten eller asfalt, och gör behandlingen där!

🧻 Ta några ark hushållspapper, en liten skål med ungefär 0,5 dl neutral olja (raps-, majs-, mat- eller liknande olja) och din grilltång eller annat långt verktyg du kan hålla fast något med, som klarar grillvärme.

Vik ihop pappret till en kompakt, tjock fyrkant. Ungefär lika stor som en mini-kexchoklad.

Doppa pappret i matolja och låt det suga upp ordentligt, det ska inte droppa om det för mycket utan mest hålla olja inuti pappret. Ta upp det med din tång och gnid in gallret med ordentligt med olja. Var försiktig – det kan slå upp lågor om det droppar olja i elden.

När du oljat det heta gallret kommer oljan och värmen bilda en mycket mer glatt yta som gör att det du grillar fastnar med mycket mindre sannolikhet. Se också till att alltid gnida in det du ska grilla med lite olja, för maximal non-stick-effekt.

Lycka till!