Raamatud, mida tasub lugeda

Jaanuarikuus, kui ööd on veel pikad, on hea aeg pöörata rohkem tähelepanu enda tervisele, seda nii vaimses kui füüsilises mõttes. Ja mis on parem turgutus vaimule, kui hea raamat ja füüsilisele, üks hea ja maitsev kõhutäis. Et tänapäeval lahutab sind maitsvast einest vaid kiire näpuliigutus, jääbki selle arvelt rohkem aega lugemiseks.

Toidust võikski mõelda kui millestki, mille abil saab lugemiskogemust veelgi suuremaks naudinguks muuta. Eesti kirjanik Eia Uus leiab, lähtudes enda sisetundest ja kogemusest, et toidu ja kirjanduse kombinatsioon muudab just järgmised teosed eriti mõnusateks elamusteks. 

Härrasmees Moskvas” – Amor Towles

Sündmuste poolest ehk traagiline, kuid siiski positiivse alatooniga teos räägib 1922. aastal ühiskonna survel koduaresti jäänud krahv Aleksander Iljitš Rostovist ja tema elust isolatsioonis. Suurepärane teos on kõnekas ka tänapäeval ja annab aimu, kuidas elada üle keerulisi aegu, säilitades endas seda, mis tõeliselt oluline on. Ka traditsiooniline vene köök ei jää teoses avastamata.

Kehade mets” – Jim Ashilevi

Mõni lihtne lõhn või maitse võib olla suure mälestustetulva päästikuks. Näiteks koolivõimlale omane lõhn või koolisöökla kartulipudru maitse on suurepärane pilet nostalgilisse minevikku. Jim Ashilevi romaanis kohtad täpselt samasuguseid äratundmishetki, mida pakub väikese poisi kasvamislugu kaasaegses Eestis.

Magusmõrkjas – Stephanie Danler

Noor neiu asub tööle ettekandjana New Yorgi glamuurses ja luksuslikus restoranis, saades isikliku ampsu Suurest Õunast. Tegemist on teosega, mis suudab sind panna austritest (ja paljust muust) und nägema isegi siis, kui sa neid kunagi proovinud pole.

Minu lugu Michelle Obama

USA puhul ei saa üle ega ümber burgeritest, grillribidest ja teistest hõrgutistest, mille valmistamine teisel pool suurt lompi täiuseni on lihvitud. Lisaks sellele on “Minu lugu” äärmiselt inspireeriv memuaar naisterahvast,  kelle elutee viib ta Valgesse Majja USA esimese leedina.

 „Sõsara sõrmeluud” – Merili Metsvahi

Mida sõid eestlased vanadel aegadel, kui külarahvas veel ristteel vanapaganat kutsumas käis ning nõiad ja kratid kuuvalgel ringi lendasid? Nii lugemiseks, aga ka ettelugemiseks, sobib “Sõsara sõrmeluud” äärmiselt hästi, sisaldades endas parajaid jutuampse kõigile vanuses 11-111 aastat.

Hingusest saab õhk – Paul Kalanithi

Lugu noorest neurokirurgist, kes saab teada, et tema päevad siin päikese all on loetud. Kaunis ja motiveeriv teos paneb mõtlema elu, hinge ja surma suurtele küsimustele ning rändab Ida filosoofia äärealadel. Idamaade, näiteks Tai, kultuur ja köök on heaks saatjaks sellel teekonnal.

Kuni armastus peale tuleb” – Veronika Kivisilla

Parimad asjad siin elus kipuvad tihti olema kõige lihtsamad. Veronika suudab nii toidupoes, bussis kui tänaval leida midagi kaunist ja rõõmustavat, mis teistele igapäevane ja hall tundub. Eks sama kehti ka näiteks ema või vanaema koduste pannkookide kohta.

Minu Prantsusmaa – Eia Uus

Kes meist poleks unistanud gastronoomilistest maitserännakutest Pariisi kohvikutes ja restoranides. Eia Uus saadab sind teekonnale, mille lõpus tekib sul tunne, justkui oleksid ise Pariisi maitsta saanud ja tükikese endaga koju kaasa toonud.