Door to Door: Värav Cafe

Oled unistanud paigast, kus saaks olenemata kellaajast väga head kohvi ning hommikusööki, mis ei oleks puder ega omlett, vaid midagi värsket, mis meenutaks puhkusereisi? Kas teadsid, et vanalinna külje all on just selline koht olemas?

Aastal 2012 otsustasid õed Eleri ja Kelly sarnaselt paljude teiste Eesti noortega mõneks ajaks sombuse ilma käest Austraalia päikese alla põgeneda.  Sydneys elades ja töötades muutus värske ja „mitte-kaerahelbepudru“-tüüpi hommikusöök nende igapäevaelu osaks. Selliselt, et 2015 kodumaale naastes ei tahtnud nad ilma selleta enam päevi veeta ja otsustasid koos kohviku rajada. Mõlemad teadsid, et soovivad pakkuda head kohvi, mis pidi olema ülejäänud kontseptsiooni aluseks.

Sydneyga sarnase kohvielamuse sai Kelly toonases kohvik Augustis, kus valati tassi Kokomo kohviröstijate poolt röstitud ubadest valminud kohv. See pidi saama ka Värava joogilisti põhjaks. Värav sündis soovist pakkuda laid-back elustiili, sellist, mis tähendab head olemist. Hea olemine on tihtipeale detailides kinni, midagi taolist, mida taanlased kutsuvad hyggeks.

Kesklinna poolt tulles pöörab enne Estonia mälestusmärki vanalinna suunas Väikese Rannavärava tänav, mille kõrval justkui autoparklat valvamas väike puidust terrassiga nukumaja meenutav kohvikuhoone. Kui viimane ilusa ilmaga inimesi täis poleks, siis võiks koht märkamatagi jääda. Kel teada, oskab aga majakesse sisse astuda. Väikeses kohvikus on kõik viimse detailini läbi mõeldud, alates puitliistudega viimistletud letist ning sarnast stiili kohvijoogi listist seinal, lõpetades rohelust loovate taimede ja ilusate lauanõudega. Ilmselt seepärast on koht osutunud ka paljude suunamudijate lemmikuks hommikukohvi ja brunchi kohaks.

Kogu Pinteresti laadse atmosfääri keskel –  kas midagi on ajaloo vältel ka kardinaalselt vussi läinud?! Elerile meenub seik, kui ta sai keset ööd enda telefonile turvasüsteemi signaali, mis andis märku, et miskit on kohvikus valesti. Tuli välja, et Väravat pikalt teeninud kohvimasin oli otsustanud vett välja ajama hakata ja ujutas kogu leti ja põrandad üle.

Mõlemad tüdrukud tunduvad igatahes kohvikut pidades õnnelikud ja unistavad menüü laiendamisest, et pakkuda veelgi rikkalikumat hommikusöögivalikut erinevate munaroogadega.
Häid uudiseid saame jagada neile, kes on armunud Värava toastidesse. Vaid Wolti jaoks on Eleri ja Kelly eksperimenteerinud Whipped Feta toastiga, kus lisaks fetakreemile on peal avokaado, värske kurk, küüslauk ja lambasalat. Peale raputatud tšillit ja röstitud seemneid. Kõlab nagu perfektne kogupäevahommikusöögi kandidaat, kas pole?

Mulle meeldib tihti kohvikupidajaid, kes on detailide osas pedantsed, ühe mõttega veidi raputada. Küsin oma lemmikküsimuse: mis oleks, kui Värava toasti ja kohvi viiks mõne aasta pärast kohale droon? Toidu kojuveo osas pigem pessimistliku Kelly pilgust on näha, et see oleks ilmselt Wolti ja Värava sõprussuhte lõpp, Eleri ütleb esialgu ei, kuid jääb siis mõtlema – ehk polekski nii hull?! Mõlemad tahavad aga, et säiliks inimkontakt. Ehk nimetame tulevikus oma esimesed droonid Eleri ja Kelly järgi, et ka püsikad kodus saaksid koduaknast pakki vastu võttes endiselt samamoodi tsau! öelda nagu Väravas… Ära muretse Kelly, ilmselt veel mitte niipea! Tõsiasi, et Värav meid enne droonide ajastut usaldanud on, teeb südame soojaks ja on rohkem kui piisav.