Kesäsyömärit 2018: Makumatkalla Etelä-Euroopassa

Maailman ympäri 30 päivässä

Kesäsyömäripestissäni aion yhdistää näppärästi kaksi intohimoani, ruuan ja matkustelun. Tällä kertaa en kuitenkaan suuntaa eksoottisiin kohteisiin, vaan fyysinen ulottuvuuteni pysyy Turussa. Makunystyräni pääsevät kuitenkin seikkailemaan senkin edestä! Perehdyn viikoittain eri maanosien ruokalajien saloihin ja mielenkiintoisiin tarinoihin. Makumatkailu omassa kaupungissa avartaa mieltä, muttei liikaa kukkaronnyörejä. Kustannustehokkuuden lisäksi se on myös huomattavasti ekologisempaa kuin posottaa turboahdetuilla lentojeteillä tuhansien ja taas tuhansien kilometrien päähän. Makumatkailu sopii myös meille kiireisille, onhan se ajankäyttöä tehokkaimmillaan. Jo lounastunnilla ehtii kovin kauas. Sano sinäkin ”EI!” turvatarkastuksissa tuskailuille ja painavien pakaasien raahaamiselle. Makumatkaillessa olet heti ensipuraisulla perillä!

Turusta lähtöisin oleva Pizzarium tarjoilee aitoa roomalaista palapizzaa.

Pizzarium

Oletko aina haaveillut matkasta Italiaan, erityisesti Roomaan? Tai etsitkö kuumeisesti Turun parasta pizzaa? Huoli pois. Kummassakin tapauksessa vastaus huutoosi löytyy Pizzariumista.

Vuosia kestävien empiiristen tutkimusteni tuloksena voin kertoa, että tämän autenttisemmaksi ei enää roomalainen palapizza, pizza al taglio, voi muuttua. Salaisuus piilee, kuten niin usein, pintaa syvemmällä. Tässä nimenomaisessa tapauksessa siis taikinassa. Pizzariumin taikina saa herkullisen makunsa taikinajuuresta. Taikinaa kohotetaan vähintään 48 tuntia ja pohjan muotoilemiseen käytetään hellää kättä, paistamiseen puolestaan kiviarinaa. Näillä keinoin pohja on juuri sopivan paksu ja pohjastaan ihanan rapea.

Myös palapizzojen täytteet on valikoitu erityisen huolella. Valinnan vaikeutta helpottaa se, että yhden ison pizzan sijaan voit valita useita erimakuisia paloja. Ruokailuvälineitäkään ei tarvita, sillä nämä pizzapalat on tarkoitettu syötäviksi käsin.

Pizzapala on myös näppärä ottaa mukaan ja suunnata vaikkapa piknikille Suomen keskieurooppalaisimman jokivarren äärelle. Ja zädäm – heti ensipuraisulta olet Roomassa!

Lämminsavulohi tuo caesarsalaattiin ruokaisuutta ja mukavaa vaihtelua.

Fontti

Ave Caesar! Makumatka Roomassa jatkuu itse Caesarin nimeä kantavan annoksen parissa. Tämä monien ravintoloiden klassikkoannos on sittemmin valloittanut koko kulinaristisen maailman.

Maailmalla matkatessa caesarsalaatin saattaa saada eteensä vasta pöydässä tapahtuvan teatraalisen sekoittamisen jälkeen. Tällöin asiakas saa samaan rahaan myös pienimuotoisen teatteri-elämyksen. Elämyksellisyys ja tarinallisuus ovatkin eittämättä ruokamuodin uusi tryffeli. Se, kuka caesarsalaatin alun perin kehitti, on yhä mysteeri. Totuus on usein tarua ihmeellisempää, mutta varsin hauskoja tarinoitakin salaattiannoksen synnystä kerrotaan. Mutta ainakin yksi asia on varmaa, annos on italialaista alkuperää.

Italialaistyyppisessä helteessä salaatit maistuvatkin erityisen hyviltä, joten kävin nappaamassa sellaisen ravintola Fontista. Aiemmin piipahdin samassa osoitteessa aivan muilla asioilla, sillä paikalla sijaitsi ennen Turun Sanomien asiakaskonttori. Fontin tarina liittyykin kiinteästi ravintolarakennuksen historiaan. Historiaa on hyödynnetty hauskasti ravintolan sisustuksessa, viitteitä entisiin aikoihin löytyy mm. miestenvessasta, josta löytyy Turun Sanomien vanha puhelinkeskus!

Fontista saa salaattien ja pizzojen lisäksi alkuruokia sekä italialaisella otteella valmistettuja annoksia isompaankin nälkään. Fontti on valintasi myös silloin jos olet aina miettinyt miltä Times New Roman -fontti maistuisi pizzana!

Cafe Brahe

Mikäpä olisikaan enemmän etelä-eurooppalaista kuin patonki? Oui! Löydettyäni Cafe Brahen listalta savuporo-patongin, oikein tunsin kuinka Etelä- ja Pohjois-Eurooppa liittoutuivat herkulliseksi makuliittoutumaksi.

Patonkia mutustellessani mietin kahvilan nimeä ja ihailen kahvilan seinällä komeilevaa maalausta hattupäisestä miehestä. Sehän on itse Pietari Brahe! Mies jota on kiittäminen useiden suomalaisten kaupunkien ja muun muassa Turun Akatemian perustamisesta. Mies joka on antanut nimensä useille hotelleille, ravintoloille, kaduille ja jopa asteroidille. Siinäpä tavoitetta meille kaikille!

Turun Pizzariumin pizzoja voit tilata täältä.
Fontin herkkuja pääset maistamaan tätä kautta.
Ja Cafe Brahen löydät tämän linkin avulla.