Mitä Wolt tekee koronaviruksen leviämisen estämiseksi

COVID-19 aiheuttaa lisääntynyttä huolta ympäri maailmaa, ja otamme Woltilla tilanteen vakavasti. Meidän täytyy tehdä osuutemme turvallisen palvelun mahdollistamiseksi, ja tässä tekstissä kerromme, mitä tällä hetkellä teemme. Otamme avoimesti vastaan kaikki aiheeseen liittyvät vinkit ja ideat osoitteessa corona@wolt.com.

Päivitä sovellus, niin tilauksesi jätetään ovelle!

Lyhyesti: tiimimme yli 20 maassa sekä Suomen pääkonttorilla seuraavat koronatilannetta erittäin tarkasti. Seuraamme Maailman terveysjärjestön suosituksia ja keskustelemme aktiivisesti paikallisten viranomaisten kanssa siitä, miten voimme olla hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla.

Tulemme jatkuvasti lisäämään ja päivittämään tänne tietoa siitä, mitä teemme pitääksemme asiakkaamme, ravintola- ja lähettikumppanimme sekä omat työntekijämme turvassa.

Mitä Wolt on tehnyt estääkseen koronaviruksen leviämisen?

Olemme tehneet seuraavat toimenpiteet, joiden lisäksi olemme valmistautuneet tekemään muita toimenpiteitä tilanteen vaatiessa.

Olemme julkaisseet toiminnon, joka mahdollistaa tilauksen toimituksen ilman kanssakäyntiä. Uuden toiminnon avulla voit ilmoittaa, että haluat lähetin jättävän tilauksesi asunnon ovelle. Toiminto on nyt oletuksena päällä kaikissa tilauksissa. Päivitäthän iOS- ja Android-sovelluksesi varmistaaksesi, että sinulla on uusi toiminto käytettävissä.

Olemme tiedottaneet kaikkia Woltin lähettikumppaneita Maailman terveysjärjestön suosituksista. Suosituksiin kuuluu:

 • Käsien pitäminen puhtaina pesemällä ne perusteellisesti. Käsihuuhteen käyttäminen silloin, kun käsienpesu ei ole mahdollista.
 • Kanssakäymisen minimoiminen sekä ravintoloissa että asiakkaille ruokaa toimittaessa. Lisäksi yritämme paraikaa löytää keinoja sille, että jokainen tilaus voitaisiin noutaa ravintolasta ilman läheistä ihmiskontaktia.
 • Kuljetuslaukun säännöllinen puhdistaminen.
 • Flunssan, hengitystieoireiden tai kuumeen (yli 37,8 C) ilmaantuessa on pysyttävä kotona tai oltava yhteydessä terveydenhuoltoon. WHO suosittelee kotona pysymistä siihen saakka, että oireita ei ole ollut 24 tunnin ajan ilman kuumetta vähentävien tai muiden lääkkeiden käyttöä.
 • Paikallisten viranomaisten ohjeiden noudattaminen.

Olemme ottaneet käyttöön lähettikumppaneille tarkoitetun Covid-19 -tukiohjelman. Tukiohjelma tarjoaa taloudellista tukea lähettikumppaneille, joilla on diagnosoitu Covid-19, tai jotka on asetettu pakolliseen karanteeniin terveysviranomaisten toimesta.

Olemme kieltäneet Woltin työntekijöiltä kaiken työhön liittyvän matkustamisen. Jos työntekijä matkustaa vapaa-ajallaan riskialueelle, hänen on työskenneltävä kotoa 14 päivän ajan.

Seuraamme jatkossakin kaikkia Maailman terveysjärjestön suosituksia.

Mitä muuta Wolt aikoo tehdä?

Tämä on meille uusi tilanne. Meillä on nyt koossa 20 ihmisen tiimi, joka tekee parhaansa varmistaakseen, että teemme kaikki mahdolliset toimenpiteet pitääksemme ihmiset turvassa. Aiomme jatkossakin avoimesti viestiä toimenpiteistä, joita teemme.

Lähetit:

 • Aiomme järjestää tehtävään tarvittavat perehdytykset jatkossa virtuaalisesti.
 • Korostamme, että jokaisen lähetin tulisi päättää itse, haluaako tehdä kuljetuksia vai pysyä kotona. Emme halua, että kukaan joutuu tuntemaan itsensä painostetuksi tekemään kuljetuksia.
 • Annamme läheteille lisää ohjeistuksia kontaktin välttämiseksi.

Ravintolat:

Lähetämme kontaktin välttämiseen liittyviä ohjeita, kuten:

 • Suosittelemme ruuan pakkaamista käyttäen suojamaskia ja käsineitä, jos mahdollista.
 • Suosittelemme järjestämään erillisen kuljetuksille varatun noutoalueen, josta lähetit voivat helposti noutaa tilaukset ilman ihmiskontaktia.

Suosittelemme käsihuuhteen ja saippuan tarjoamista asiakkaille ja läheteille.

Woltin työntekijät:

 • Matkustuskiellon lisäksi asetamme ei-tapaamisia -käytännön kaikille toimistoillemme.
 • Suosittelemme etätyöskentelyä kaikille työntekijöillemme.

Järjestämme myös asiakaspalvelullemme mahdollisuudet etätyöskentelyyn. Tästä saattaa aiheutua hieman viivästyksiä vastausaikoihin, mutta toivomme kärsivällisyyttä asiassa.

Asiakkaat:

 • Teemme parhaamme, jotta kaikki osapuolet, jotka ovat osallisena ruuan valmistamisessa, kuljettamisessa ja vastaanottamisessa saavat selkeät ohjeet sekä ajantasaista tietoa siitä, miten voimme yhdessä estää koronaviruksen leviämisen.
 • Asiakaspalvelumme työskentelee ahkerasti vastatakseen kaikkiin viesteihinne. Kuten ymmärtää voi, saamme tällä hetkellä paljon viestejä asiakkailta, lähettikumppaneilta ja ravintoloilta. Pyydämme kärsivällisyyttä, sillä toimitusajoissa ja asiakaspalvelun vastausajoissa saattaa olla pieniä viivästyksiä.
 • Haluamme tehdä parhaamme pitääksemme palvelumme auki, sillä siitä voi olla suurta apua tilanteen ollessa käynnissä. Laitamme turvallisuuden, ihmisten hyvinvoinnin ja viranomaisten ohjeet etusijalle.

Miten tilanne vaikuttaa Woltin liiketoimintaan?

Saamme tällä hetkellä paljon kysymyksiä medialta koronaviruksen vaikutuksista liiketoimintaamme. Esimerkiksi: tilaavatko ihmiset enemmän ruokaa kotiinkuljetettuna? Tässä muutama kohta tämänhetkisistä vaikutuksista:

 • Toimialalle vuodenaikaan nähden tyypillisesti näemme kasvua ja lisääntyneitä tilausmääriä. On vaikea sanoa, onko korona vaikuttanut nykyiseen kasvuun vai ei, ja jos on, miten paljon. Jatkamme lukujen seuraamista, mutta on liian aikaista vetää johtopäätöksiä.
 • Olemme saaneet hieman enemmän yhteydenottoja ravintoloilta, jotka haluavat mukaan Woltiin. Tämä on ymmärrettävää, sillä ravintoloissa paikan päällä käyminen vähenee. 
 • Odotettavissa on, että aktiivisten lähettien määrä vähenee.
 • Haluamme myös korostaa, että lähetit ja ravintolat voivat täysin vapaasti valita, ovatko he aktiivisia Woltissa vai ei. Ymmärrämme täysin halun pysyä kotona tai pitää ravintoloita kiinni, ja kunnioitamme jokaisen henkilökohtaista päätöstä.

Onko yhdelläkään Woltin lähettikumppanilla todettu koronavirusta? Onko tiedossa tapauksia, joissa lähetti on levittänyt virusta?

Tällä hetkellä tiedossamme ei ole yhtään lähettiä, jolla olisi diagnosoitu koronavirus. Seuraamme tilannetta jatkuvasti, ja olemme lähettäneet yksityiskohtaiset, Maailman terveysjärjestön suosituksiin pohjautuvat ohjeistukset lähettikumppaneillemme. Emme halua, että kukaan joutuu ottamaan tarpeettomia riskejä, ja kehotamme kaikkia kumppaneitamme laittamaan turvallisuuden etusijalle.

 • Tiedossamme ei ole tapauksia, joissa lähetti olisi levittänyt virusta.
 • Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) mukaan ei ole todisteita siitä, että ruoka olisi Covid-19 eli koronaviruksen lähde, tai että se voisi välittyä sen kautta.
 • Suosittelemme asiakkaitamme pesemään kädet huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä 30 sekunnin ajan sekä ennen tilauksen vastaanottamista että sen jälkeen.
 • Lähetit eivät koske ruokaan, eivätkä he tyypillisesti viivy ravintolassa paria minuuttia enempää. Tilauksen jättämisessä asiakkaalle ihmiskontakti kestää muutaman sekunnin.
 • Maailman terveysjärjestön mukaan: “Ihmiset voivat saada Covid-19 viruksen muilta ihmisiltä, joilla on virus. Tauti voi levitä ihmisestä toiseen pisaratartuntana, kun koronavirukseen sairastunut ihminen yskii tai hengittää ulos. Pisarat voivat laskeutua ihmisen ympärillä oleville pinnoille tai esineille. Muut ihmiset voivat saada tartunnan koskettamalla näitä pintoja tai esineitä, ja sen jälkeen koskettamalla silmiä, nenää tai suuta. Ihmiset voivat myös saada koronaviruksen hengittämällä sisään pisaroita, joita koronavirukseen tarttunut ihminen yskiessään tai uloshengittäessään päästää ulos. Tästä syystä on tärkeää pysyä vähintään metrin etäisyydellä sairastuneesta ihmisestä. Voit lukea tästä lisää WHO:n sivuilla.

Voinko sairastua, jos tilaan Woltista ruokaa?

Verrattuna muihin lyhytkestoisiin kohtaamisiin toisten ihmisten kanssa, Woltista tilaamisessa ei ole sen suurempaa riskiä sairastua. Suosittelemme kuitenkin, että peset kädet ennen tilauksen vastaanottamista ja sen jälkeen. Tämä on Maailman terveysjärjestön suositus ja paras tapa suojata itseään ja muita sairastumiselta.

Tanskassa käymme jatkuvaa vuoropuhelua Tanskan yritysviranomaisten (Danis Business Authority) ja Tanskan ympäristö- ja elintarvikeministeriön (Ministry of Environment and Food) alaisen eläinlääkintä- ja elintarvikehallinnon (Danish Veterinary and Food Administration) kanssa. Nämä tahot ovat vakuuttaneet meille, että toimitusten jatkaminen on turvallista.

Tanskassa on tehty merkittäviä toimenpiteitä ihmisten kanssakäymisen rajoittamiseksi 11.3. lähtien. Esimerkiksi kaikki koulut on suljettu. Mitä toimenpiteitä Wolt tekee Tanskassa?

Emme vielä tarkalleen tiedä, miten Tanskan rajoitukset vaikuttavat toimintaamme. Käymme tällä hetkellä keskustelua paikallisten viranomaisten kanssa selvittääksemme, kuinka voimme parhaiten auttaa paikallisesti. Olemme ryhtyneet useisiin toimenpiteisiin ihmisten turvallisuuden varmistamiseksi. Tällä hetkellä:

 • Käymme jatkuvaa vuoropuhelua Tanskan yritysviranomaisten (Danis Business Authority) ja Tanskan ympäristö- ja elintarvikeministeriön (Ministry of Environment and Food) alaisen eläinlääkintä- ja elintarvikehallinnon (Danish Veterinary and Food Administration) kanssa. Nämä tahot ovat vakuuttaneet meille, että toimitusten jatkaminen on turvallista.
 • Olemme antaneet suositukset lähettikumppaneille, ravintoloille ja asiakkaillemme siitä, kuinka minimoida kontakti muihin ihmisiin sekä ruuan valmistuksen että toimituksen aikana.
 • Olemme sulkeneet Woltin paikallisen toimiston. Lähettikumppanit voivat kuitenkin noutaa toimistolta varusteita.
 • Olemme perustamassa etäpalvelupisteitä, jotta voimme jatkaa toimintaamme ainakin toistaiseksi.
 • Valmistaudumme siihen, että myös muut maat tekevät vastaavanlaisia rajoituksia. Olemme perustaneet sisäisen työryhmän, joka keskittyy pitämään toiminnan turvallisena Tanskassa ja muissa Wolt-maissa.

Jos sinulla on kysyttävää, voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla corona@wolt.com.