500 pistokoetta tehty, kasvojentunnistus kokeiluun, yhteistyö viranomaisten kanssa – näin Wolt puuttuu lähettitilien väärinkäytöksiin

On yksiselitteisen väärin, että yksikin ihminen tekee lähetin töitä luvatta tai epäreiluilla ehdoilla. Ratkomme HS:n artikkelissa esiin tuotua ongelmaa sekä lisäämällä välittömiä toimia että nopeuttamalla teknistä tuotekehitystä.

Read this blog post in English here.

HS:n tuore artikkeli lähettitilien väärinkäytöstä on tärkeää journalismia. On yksiselitteisen väärin, että joku päätyy tekemään lähetin työtä epäreiluilla ehdoilla tai jakaa lähettitiliään luvattomasti. On hyvä, että laadukas uutismedia on tarttunut aiheeseen.

Meistä jokainen Woltilla kantaa huolta jutussa mainituista asioista. Tuhannet ihmiset tekevät Woltin kautta kuljetuksia joka viikko. Osa heistä on haavoittuvassa asemassa. Olemme huolissamme mahdollisesta hyväksikäytöstä, tai siitä, että joku tekee työtä epäreiluilla ehdoilla, tai että joku tekee epäterveellisen pitkiä työpäiviä. 

Wolt ei hyödy siitä, että joku päättää rikkoa kanssamme tehtyä lähettisopimusta. Päinvastoin: Luvaton tilien jakaminen voi johtaa paitsi ihmisten hyväksikäyttöön, myös esimerkiksi lähettien palkkiotason vääristymiseen. Nämä johtavat pahimmillaan koko toimintamallimme kyseenalaistamiseen. Meillä on siis sekä syvä inhimillinen että liiketoiminnallinen halu estää sopimusrikkomuksia. 

Väärinkäytösten keskeinen tausta on, että lähetin työtä tekee kauttamme viikoittain yli 5 000 ihmistä ympäri Suomen, mutta halukkaita ihmisiä lähetiksi on jonossa toistakymmentä tuhatta. Tämä epäsuhta luo kysyntää tilien luvattomalle jakamiselle. Esimerkiksi koronan alkuvaiheissa Wolt-tilausten kasvu oli poikkeuksellisen nopeaa, ja pitkään odottaneet hakijat saivat vihdoin mahdollisuuden aloittaa Wolt-lähetteinä. Silloin havaittuja ongelmia oli vähemmän. Nyt jonot ovat pitkiä, ja sopimusrikkomukset ovat lisääntyneet. 

Kokeilemme keväällä muun muassa kasvojentunnistuksen vaatimista tilille kirjautumisen yhteydessä.

Tietoomme on tullut viime kuukausina tyypillisesti muutamia väärinkäytöksiä kuukaudessa. Olemme päättäneet kaikissa näistä tapauksista yhteistyön sopimusta rikkoneen ihmisen kanssa. Olemme kontaktoineet viime päivinä pistokokein myös noin 500 lähettiä selvittääksemme tuoreimman tilanteen väärinkäytösten laajuudesta. Väärinkäytöksiä on selvästi sekä tahattomia että tahallisia, ja niitä näyttää liittyvän joihinkin prosentteihin lähettitileistä. Jatkamme työtä niiden kitkemiseksi, koska prosentin on luonnollisesti oltava nolla. On myös tärkeää huomioida, että aivan ylivoimainen valtaosa läheteistä toimii rehellisesti ja noudattaa lakeja ja sopimuksia.

Olemme tehneet myös teknistä tuotekehitystä tilien luvattoman jakamisen vähentämiseksi jo hyvän tovin. Otimme viime vuonna testikäyttöön muun muassa Interpolinkin käyttämän ohjelmiston, joka tunnistaa väärennettyjä henkilöllisyystodistuksia. Teimme muutamia kuukausia sitten päätöksen jouduttaa tuotekehitystä entisestään havaittuamme ongelmien lisääntyneen. Kokeilemme muun muassa nyt keväällä ensimmäisissä Woltin toimintamaissa kasvojentunnistusta tilille kirjautumisen yhteydessä. Toinen tekninen keino, jolla voimme vähentää luvatonta tilien jakamista on järjestelmä, joka huomioi, jos samaa lähettitiliä käytetään peräkkäin poikkeuksellisen monilla eri puhelimilla. 

Teemme avointa yhteistyötä myös poliisin ja viranomaisten kanssa. Olemme lisäksi olleet viime päivinä erikseen yhteyksissä myös esimerkiksi Rikosuhripäivystykseen. 

Toivomme, että jokainen, joka tietää jonkin tilin luvattomasta jakamisesta, kertoisi siitä meille. Siten voimme auttaa parhaiten ja nopeiten. Jos olet ihminen, joka tekee Wolt-kuljetuksia epäreiluilla ehdoilla, pyydämme kertomaan siitä meille heti, esimerkiksi suoraan lähettisovelluksen kautta tai allaolevia kanavia pitkin. Jos tiedossasi on muuta kautta väärinkäytöksiä, toivomme kuulevamme siitäkin. Luemme viestejä osoitteessa support@wolt.com, ja nimettömästi meitä voi lähestyä täällä: https://explore.wolt.com/en/fin/speakup.