Ei, Woltin kasvu ei jämähtänyt viime vuonna satojen miljoonien eurojen tappioiden saattelemana – ja ei, koko yhtiön liikevaihto ei ollut vain 67 miljoonaa euroa

Useat mediat (mm. IS, IL, KL) uutisoivat tällä viikolla PRH:lle elokuussa toimitetusta Woltin emoyhtiön tilinpäätöksestä. Esimerkiksi IS:n mukaan ”Wolt ui vuosi vuodelta syvemmällä”, ja Kauppalehden mukaan Wolt teki “kammottavat tappiot – – 67 miljoonan euron liikevaihdolla”. Uutisoinnista saattoi siis saada käsityksen, että koko Woltin liikevaihto olisi ollut vain 67 miljoonaa euroa eikä liikevaihto olisi kasvanut edellisvuosiin verrattuna mittavista investoinneista huolimatta.

Woltin liikevaihto on tosiasiassa jatkanut voimakasta kasvua. Työntekijöidenkin määrä on kasvanut uutisissa mainittujen parin sadan ihmisen sijaan tuhansilla ihmisillä, kuten voi Woltin osalta lukea esimerkiksi DoorDashin viime vuoden osavuosikatsauksista. Toisin kuin monista jutuista kävi ilmi, viime vuoden tappioissa näkyvät myös paitsi suunnitellun mukaiset kasvuinvestoinnit myös DoorDash-yrityskaupan transaktiokustannukset sekä esimerkiksi työntekijöiden osakekannustinohjelman laskennallinen arvo.

Miksi tilinpäätöksestä tai siihen liittyvästä uutisoinnista saattoi sitten saada harhaanjohtavan kuvan koko Woltin kasvusta ja liiketoiminnan tilasta?

Wolt on nykyään osa DoorDash-konsernia, minkä takia monet tilinpäätöksessä näkyvät luvut eroavat merkittävällä tavalla aiemmista vuosista.

Wolt on vuonna 2022 toteutuneesta yrityskaupasta lähtien ollut osa Yhdysvalloissa listattua pörssiyhtiötä. Yrityskaupan jälkeen olemme myös muuttaneet Woltin tilinpäätöskäytännöt vastaamaan DoorDashin vastaavia tilinpäätöskäytäntöjä. Näin ollen Woltin niin sanotun “emoyhtiön” lukujen laskentatapa sekä raportointi ovat muuttuneet yrityskaupan jälkeen, jonka takia lukuja ei voi verrata aiempina vuosina ilmoitettuihin tietoihin. Woltin tilinpäätöksen rakenne on siis nykyään eri kuin aiemmin vaikka itse liiketoiminta on pysynyt samana.

Wolt-konserni ja Suomessa sijaitseva Woltin emoyhtiö ovat kaksi eri asiaa.

Aiempina vuosina olemme julkistaneet tilinpäätöksessämme myös koko Wolt-konsernin tuloslaskelman ja taseen, jotka kattavat kaiken Woltin globaalin liiketoiminnan. Tähän kuuluivat esimerkiksi Woltin kaikki yli 20 toimintamaata liikevaihtoineen, uusien maiden avaamiseen menneet investoinnit, Wolt Marketin tulot ja menot, sekä yhtiön kaikki kansainväliset tukitoiminnot. Esimerkiksi vuoden 2021 tilinpäätöksen mukaan Wolt-konsernin liikevaihto oli 623,6 miljoonaa euroa ja tappio 180,6 miljoonaa euroa. Ei siis ole mielekästä ajatella, että yli 600 miljoonan liikevaihto olisi ollut viime vuonna enää 67 miljoonaa euroa.

Mistä otsikoitu 67 miljoonan euron liikevaihto sitten tulee?

Suomessa sijaitseva Wolt Enterprises Oy on Woltin emoyhtiö, jonka tilinpäätöstä viimeaikainen uutisointi tosiasiassa pääosin koski. Wolt-emoyhtiöön kuuluvat Suomessa sijaitsevat globaalit tukitoiminnot, kuten tuotekehitys, markkinointi, henkilöstöhallinto, laki- ja viestintäosastot, lähes kaikki Woltin yli 20 maassa sijaitseviin tytäryhtiöihin tehdyt investoinnit – sekä osa Suomen toiminnan liikevaihdosta. Tämän takia Woltin emoyhtiön tilinpäätöstä ei voi kovin hyvin käyttää laajemmin Woltin liiketoiminnan, kasvun tai taloudellisen tilanteen seurantaan.

Toivomme, että yllä mainitut selvennykset auttavat hahmottamaan Wolt Enterprises Oy:n viimeisintä tilinpäätöstä. Woltin liiketoiminnan kasvusta ja kehityksestä voi lukea lisää osana DoorDashin tulostiedotusta esimerkiksi täältä.