Dva bráchové Honza a Michal Kapolkovi: Z cest přivezli čerstvou mexickou kuchyni pro každého

Dva bráchové Honza a Michal Kapolkovi založili před sedmi lety mexickou restauraci Los Capolitos. Sami si vymysleli název i logo, které uvidíte v Brně, Ostravě a dalších šesti městech. Jejich restaurace jsou oblíbené nejen mezi českými fajnšmekry, ale zbožňují je i rodilí Mexičané.

¡Buenos días, amigos! Pusťte si pečlivě připravený playlist plný mexických rytmů, objednejte si svoje oblíbené burrito nebo quesadillu a užijte si vaši mexickou chvilku!

Dnes vám představíme jednoho z Los Capolitos bratrů – Honzu. Nikdy by ho nenapadlo, že bude spolumajitelem restaurací. Chtěl být pilotem nebo architektem. Dokonce začal architekturu i studovat, ale gastronomie nakonec zvítězila. Vždy měl rád české a slovenské klasiky – a nejvíc halušky, které pořád miluje. Zato mexická kuchyně pro něj byla překvapením. Poprvé jí nakoukl pod pokličku při cestách do Ameriky za starší sestrou. Ve švagrově restauraci se pak zakousl do svého prvního burrita. A od té doby jí burrita vesele i dnes.

Má zásadu, že když přijede do nového města nebo země, najde si místní mexickou restauraci a ochutnává její speciality. Právě v Mexiku si uvědomil, že jídlo tam připravují mnohem chuťově výraznější, více kořeněné. „Pro nás jako Evropany je to chuť, na kterou nejsme zvyklí!”

Všechny své zkušenosti, znalosti a dovednosti z cest pak uplatnil při zakládání prvního Los Capolitos ve Frýdku-Místku. Přišel na to, že není nutné zaměstnávat rodilé mexické šéfkuchaře, ale že stačí získat kvalitní recept a čerstvé suroviny, ideálně od místních dodavatelů. Hlavní role hrají v jejich kuchyni koriandr s limetkou. Používají i různá koření, ale vždycky tak, aby si pochutnali hlavně místní.

Honza má radost, že se jim daří udržovat na všech pobočkách přátelskou až rodinnou atmosféru, kterou měli už při zakládání první restaurace. Studenti, které kdysi zaměstnávali, se teď do Los Capolitos i po letech vrací a slaví tam třeba výročí, povýšení v práci a narozeniny. Chodí nasávat tu pohodovou atmosféru, která se po ta léta nezměnila. Lidi, kteří spolu v restauraci pracují v týmu, se často skamarádí a tráví spolu čas i mimo práci. Interním vtipem se pak stávají srandovní zkomoleniny výslovnosti mexických jídel, jako třeba kvadratila, keskadila nebo kvasilela a práce jim tak utíká s úsměvem na rtech.

Není nutné zaměstnávat rodilé mexické šéfkuchaře, ale stačí získat kvalitní recept a čerstvé suroviny, ideálně od místních dodavatelů.

A co jejich další plány? Kluci nedávno otevřeli ghost kitchen v Praze. Sice se tam neposadíte, ale jejich výborné mexické jídlo je všem blíž na dosah. K tomu také plánují další pobočky se vší parádou a atmosférou v Bratislavě a ostatních městech. A to nejdůležitější nakonec! Kde můžete ty luxusní dobroty z Los Capolitos ochutnat? Aktuálně je najdete v Brně, Ostravě, Frýdku-Místku, Opavě, Olomouci, Liberci, Hradci Králové a na Kladně. A samozřejmě na Woltu! Poboček ale bude víc a víc!

Zadejte si do svého profilu promokód „CAPOLITOSBURRITO“, se kterým jde až do začátku května základní poplatek za dopravu za námi!

Tak si utíkejte objednat! Buen provecho 💙