Danielas ieteikumi uzturam & fitnesam

27. februārī Wolt klientu atbalsta čatā saimniekoja MyFitness trenere Daniela Kupriša & atbildēja uz iesūtītajiem jautājumiem par uzturu & aktīvu dzīvesveidu. Te esam apkopojuši populārākos jautājumus & atbildes. Pat ja Tev neizdevās uzrunāt Danielu trešdien, ceram, ka atradīsi atbildi uz sevi interesējošos jautājumu te:

Ko vislabāk ēst pēc treniņa? 

Pēc treniņa ieteiktu olbaltumvielām bagātu maltīti, lai pēc iespējas veiksmīgāk atjaunotos un piegādātu muskuļiem nepieciešamo. Apmēram 30-60 minūtes pēc slodzes! Ja vēlu vakarā: kādu olbaltumvielām bagātu smūtiju, kurš nebūtu tik ilgi jāpārstrādā un naktī organisms spētu efektīvāk atjaunoties!

No kādiem ēdieniem izvairīties?

Ieteiktu izvairīties no pusfabrikātiem, taukainiem ēdieniem, sodas dzērieniem, ātrajām uzkodām! Šie ir visnedraudzīgākie produkti svara zaudēšanai.

Cik ilgi pirms/ pēc treniņa ēst:

Šis ir dikti atkarīgs no kādas slodzes treniņš paredzēts, kura dienas pusē paredzēts treniņš, kā arī mūsu individuālās atšķirības, tādēļ nepieciešams eksperimentēt, lai atrastu sev labāko laiku. Pārsvarā pēdējo maltīti ietur aptuveni 2-3 stundas un/vai nelielu uzkodu 1-2 stundas pirms treniņa. Savukārt maltīti pēc treniņa var uzņemt pēc 30 min līdz 2 stundām!

Kā zaudēt vēdera taukus?

Sabalansēts uzturs būs atslēga uz panākumiem! Visnedraudzīgākie produkti būtu taukaini ēdieni, sodas dzērieni, ātrās uzkodas, pusfabrikāti! Tikai turpinot pieturēties pie veselīgas, sabalansētas diētas un treniņiem, nepazaudējot apņēmību un motivāciju – rezultāti tiks sasniegti!

Ko lietot visvairāk uzturā, lai audzētu muskuļu masu?

Lai audzētu muskuļa masu nepieciešams uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, 1,5-2,2 gramus uz katru Jūsu masas kilogramu.

Kāds ir normāls/ieteicamais sirds ritms skrienot, kā to aprēķināt?

Standarta formula pēc kuras var aprēķināt maksimālo sirds ritmu ir – 210- (vecums)= jūsu sirds darbības maksimums. Skrienot ieteicams atrasties pulsa zonā no 65-75% no maksimumam.

Kā uzsākt skriešanu?

Ieteiktu sākumā variēt skriešanu ar iešanu, lai neradītu pārslodzi savam ķermenim, kā arī neskriet katru dienu, bet sākumā iesāktu ar 2-3 reizēm nedēļā, lai Jūsu ķermenis pierastu pie slodzes un neiegūtu traumas! Sākumā izvēlaties, kā mērķi – laiku, sākat ar 15-20 minūtēm un tad pakāpeniski palielinat laiku, ko veltat skrienot! 

Ar ko sākas Danielas brokastis?

Manas brokastis pārsvarā sākas ar auzu pārslu putru, lai justos paēdusi un būtu gatava dienai!

Vai trenēties no rīta vai vakarā ir lietderīgāk?

Mēs katrs esam dažādi un kas derēs vienam, nederēs citam, tieši tāpat ir ar laiku kurā trenēties, jo nav viena pareizā laika treniņam, jāņem vērā Jūsu ikdienas ritms un pašsajūta pēc treniņa! Ja ikdienas ritmā sanāk iekļaut treniņus tikai vakarā, tad labāk trenēties vēlu vakarā, nekā izlaist treniņu pavisam!

Sākumā uzņemt muskuļus vai dedzināt taukus?

Sākumā ieteiktu izvēlēties vienu no šiem mērķiem, lai pilnvērtīgi to realizētu! Pārsvarā praksē vispirms samazina tauku procentuālo daudzumu un tad turpina ar muskuļu masas palielināšanu!

Kā pieņemties svarā?

Lai veselīgi uzņemtu svaru, katru dienu, nepieciešams uzņemt 300-500 kalorijas vairāk nekā dienas laikā patērējat, uzņemot olbaltumvielas, ogļhidrātus un taukus! Kalorijām visbagātākie ēdieni, ko varat iekļaut uzturā, lai pieņemtos svarā ir visu veidu riekstu sviesti, žāvēti augļi, dažādu veidu eļļas, rieksti.

Kā saglabāt vienmērīgu cukuru asinīs?

Vienmērīgu cukura līmeni asinīs palīdz saglabāt dārzeņi, kvinoja, auzas, olu baltumi, zivis, lēcas, avokado, rieksti, sēklas, pupiņas.

Ja meklē privāto treneri, kura palīdzēs sasniegt nosparaustos mērķus, noteikti sakontaktē MyFitness & Danielu.

Veiksmīgi!

Wolt