Svētku nedēļa ar Wolt: Signe Meirāne

Signe Meirāne ir kulināre, vienpadsmit pavārgrāmatu autore, ēdienu bloga Story About Food īpašniece un dzīvesstila žurnāla L’Officiel Gourmand Guide redaktore. Šobrīd viņa pūļa finansēšanas platformā Ulule vāc naudu savas nākamās grāmatas – Week. End. Eats – izdošanai. Lai gan Signe ikdienā ļoti daudz gatavo pati, arī viņai ik pa laikam gadās pasūtīt kaut ko no Wolt. Šajā ziņā Signe reti kad riskē ar ko nezināmu un parasti izvēlas ēdienu no jau pārbaudītām un uzticamām vietām. Īpaši Wolt Signe ir sagatavojusi Ziemassvētku ēdienu izlasi un arī vairākus ieteikumus, kā ne tikai radīt svētku sajūtu mājās, bet arī  – gatavošanās procesā nesajukt prātā.

SVĒTKI AR WOLT

Viena no Signes iecienītākajām vietām ir restorāns Rūme, kas svētku laikā piedāvā pasūtīt veselu vistas cepeti ar dārzeņiem: “Rūme neko iepriekš Wolt pasūtījumiem nepiedāvāja. Nopriecājos, ka vismaz ir kāds labums no Covid krīzes.” 

Cepetis ir kā centrālais objekts galda vidū, ap kuru pulcēt pārējos svētku ēdienus – piemēram, humusu un puķāpostu no Space Falafel: “Izraēļu virtuve ir pilna ar garšām un emocijām. Ir svarīgi, lai visi ar ēdienu varētu dalīties, tas rada foršu kopības sajūtu. 

Es vienmēr saku, ka sharing is caring (dalīšanās ir rūpēšanās – tulk. no angļu val.)”. Šo sajūtu var iegūt arī kopīgas piparkūku cepšanas laikā, iepriekš pasūtot jau gatavu mīklu ar krāsainām skaidiņām no arbOOzLaikā, kad epidemoloģiskā situācija pieļauj plašāka mēroga svētku svinēšanu, gabaliņš piparkūku mīklas var būt arī mīļa dāvana, kuru katram viesim paņemt līdzi uz mājām. Konditoreju arbOOz Signe apmeklējot jau kopš pirmās atvēršanas dienas, tāpēc Ziemassvētku saldo ēdienu ir izvēlējusies tieši no šejienes. 

Savukārt, no Better Bread Signe svētku galdam izvēlējusies bezglutēna maizi, ko reglāri no Wolt pasūta arī ikdienā. Bezglutēna tāpēc, ka svētku laikā jau tāpat sanākot apēst daudz miltu produktu. 

Starp Signes Wolt favorītiem ir arī Street PizzaUnagi Inu un COD, bet šo restorānu piedāvātie ēdieni viņai neasociējas ar Latvijas Ziemassvētkiem.

MĀJAS VIRTUVE

Signe atklāj arī savas ģimenes tradicionālos Ziemassvētku ēdienus, kas viņas mājās tiek gatavoti katru gadu: “Mūsu īpašais svētku ēdiens ir sautēti kāposti, kurus es gatavoju ar rupjmaizi. Krāsnī (vislabāk zosu vai pīļu taukos) cepti kartupelīši. Protams, pelēkie zirņi, ko mēs ēdam tikai šajā sezonā. Es tos taisu ne vien klasiski – ar žāvēto cūkgaļu –  bet arī ar fetas sieru vai lieku uz brusketas. Šajā laikā biežāk taisām putna cepeti, kuru nekad nevaram apēst vienā vakarā, tāpēc ēdam vēl nākamajā dienā salātos vai sviestmaizēs. Pīrāgus mēs ēdam divas reizes gadā – Jāņos un Ziemassvētkos. Pēc manas mammas receptes gatavojam medus kūku, kurai pēdējos gados pievienojusies arī Ziemassvētku pagale – manas meitas taisītā franču kūka. Vienmēr gatavoju arī vistu aknu pastēti.”

SVĒTKU SAJŪTU RADĪŠANA

Svētku sajūtas radīšanā Signei ļoti palīdzot mūzika – viņas pašas veidotas Ziemassvētku dziesmu izlases. Tāpat arī ļoti daudz sveču un vāzēs salikti egļu, priežu, ciprešu un kadiķu zari, kas izdekorēti ar svētku lampiņām: “Tas jau neprasa neko daudz, tikai aiziet pastaigā pa mežu.” Protams, ļoti svarīga ir egle, kuru, kā Signe novērojusi, šogad daudzi savās mājās ienesuši krietni agrāk nekā citus gadus. Iespējams, tas tāpēc, ka šobrīd uz mājām var pasūtīt ne tikai ēdienu, bet daži uzņēmumu piedāvā pievest un pēc svētkiem aizvest no mājas arī svētku egli. Ļoti svarīga noskaņas radīšanā ir  smarža. Piemēram, arī tad, ja no Wolt pasūtītais ēdiens ir vēl karsts, Signe mēdz to ielikt uz dažām minūtēm krāsnī pasildīties, lai ļautu ēdiena smaržai piepildīt māju. 

LAICĪGA PLĀNOŠANA

Ja gatavojoties svētkiem negribas sajukt prātā, Signe iesaka neko neatstāt uz pēdējo brīdi. Viņa dāvanas sāk gatavot jau septembrī, kas ir arī finansiāli daudz vieglāk. Darot lēnām, viss notiek ar lielāku mieru un prieku, nevis spēku izsīkumā dusmojoties: “Sasodīts, vēl desmit eiro jāiztērē kāda dāvanai!” Uz pēdējo brīdi viņa neiesaka atlikt arī Ziemassvētku maltītes plānošanu, jo ir ļoti daudz lietu, kuras var iegādāties jau iepriekš: “Pēdējās dienās nav jāstiepj 18 maisus, domājot, kā to visu tagad salikt ledusskapī. Var veikt dažādas sagataves – piemēram, novārīt kartupeļus vai citus dārzeņus piecas minūtes, atdzesēt, samaisīt ar eļļu un ielikt ledusskapī. Nākamajā dienā atliks tikai uzcept!” 

Nevajagot arī apšaubīt savu tuvinieku spējas un ļaut visiem iesaistīties svētku radīšanā: “Mēs piedalāmies visi – viens griež, cits maisa, diemžēl vīra loma ir visu laiku kaut ko mazgāt. Tā ir vēl viena iespēja parunāties, paildzināt kopā būšanas laiku.” Signe uzsver – ja mēs paši svētkus uztversim tikai kā apgrūtinājumu, tēriņus, stresu un kaudzi netīru trauku, tad varam dāvanas pirkt kaut jūnijā – svētku sajūta izpaliks: “Sevišķi mūsdienās, kad sēžam katrs savā stūrī ar telefonu rokas, tā ir īpaša iespēja – pabūt patiešām kopā. Svētki ir dzīves bauda, un viss ir atkarīgs tikai no mums pašiem. Mums ir jābūt pateicīgiem par to, ka varam pavadīt šo laiku kopā ar saviem cilvēkiem.”

SVĒTKU ĒDIENKARTE NO WOLT

Uzkoda:

Hummus no Space Falafel

Tunča krēms no Space falafel

Bezrauga sēklu maize no Better Bread

Pamatēdiens:

Veselas vistas cepetis ar piedevām (nāk līdzi) no Rūme

Cepts puķkāposts no Space Falafel

Cēzara salāti no Rūme

Deserts:

Piparkūkas no arbOOz

Makarūni, tartlete un vegānais sieriņš no arbOOz

Rožu limonādes bērniem no Rūme

Signes svētku ēdienkarte tiks izlozēta DodPieci akcijā un kāda laimīgā ģimene Latvijā saņems svētku vakariņas no Wolt. Seko līdzi DodPieci akcijai ŠEIT!