Kā ES jaunie regulējumi ietekmēs tiešsaites maksājumus (tai skaitā Wolt) no 31.decembra

Sākot no ceturtdienas, 31.decembra, 2020.gada, visi (ne tikai Wolt) tiešsaites un mobilie maksājumi pieprasīs tā saucamo “Stingro autentifikāciju”. Šī ir obligāta Eiropas Savienības Otrā Maksājumu pakalpojumu direktīva (PSD2), kas stāsies spēkā arī Latvijas teritorijā. 

Kā tas ietekmēs Wolt maksājumus:  

  • Kad tu veic pasūtījumu Wolt, Tev varētu prasīt veikt papildus soļus identitātes pārbaudei. 
  • Veicamie soļi būs atkarīgi no Tavas bankas vai kredītkartes izsniedzēja. Tas var iekļaut pārslēgšanos uz bankas vai kartes izsniedzēja aplikāciju, pirkstu nospieduma autentifikāciju, verifikācijas koda saņemšanu SMS u.c. 
  • Visi pirkumi virs €100 un katrs piektais pirkums pieprasīs Stingro autentifikāciju.
  • Tavs tiešsaites maksājums var palēlināties un kļūt sarežģītāks. Kaut arī ES direktīvas nav kaut kas, ko mēs varam ietekmēt, mums žēl par potenciālu maksājuma paildzināšanos. Jaunās direktīvas mērķis ir nodrošināt doršākus tiešsaites maksājumus un novērst krāpšanos. 

Ko mēs iesakām darīt: 

  1. Pārbaudīt, vai Tava banka ieviesīs jauno direktīvu (piemēram, ierakstot meklētājā PSD2 [Tavas bankas nosaukums]). 
  2. Augšupielādē papildus nepieciešamās aplikācijas un uzstādi drošības iestatījumus, ko pieprasa Tava banka.
  3. Apsver instalēt SmartIDApple PayGoogle Pay vai PayPal,  jo tie jau izmanto jaunās regulas ieviestos noteikumus. 
  4. Pārliecinies, ka Tava Wolt aplikācija ir atjaunināta, vecākām versijām varētu rasties problēmas ar jauno maksājumu sistēmu. Tu vari lejupielādēt jaunāko versiju App Store vai Google Play. 
  5. Pēc pirkuma veikšanas, vienmēr atgriezies Wolt aplikācijā, lai pārliecinātos, ka pirkums tika pabeigts (var gadīties, ka Tev nāksies pārslēgties starp aplikācijām, lai pabeigtu darījumu). 
  6. Ja Tavs maksājums Wolt (vai citā aplikācija) netika pabeigts, mēģini izmantot citu karti vai maksājuma platformu no citas bankas vai karšu izsniedzēja.  

Maksājuma platformas, kas atbilst PSD2 prasībām: 

Ja vēlies saņemt vairāk informācijas par PSD2 Otrā Maksājumu pakalpojumu direktīvu, apmeklē Eiropas Centrālās bankas mājas lapu: https://www.ecb.europa.eu/paym/intro/mip-online/2020/html/index.en.html

Paldies par Tavu pacietību, ejot cauri šīm pārmaiņām! 🙏💙

Jautājumi un Atbildes: 

Q: Kas ir PSD2 jeb Stingrā autentifikācija? 

PSD2 jeb Otrā Maksājuma pakalpojumu direktīva ir obligāta prasība visās Eiropas Savienības dalībvalstīs un nosaka, ka visiem tiešsaites un mobiliem maksājumiem ir jābūt apstrādātiem ES. Direktīva pieprasa, papildus citām prasībām, Stingro autentifikāciju, lai nodrošinātos, ka persona, kas veic tiešsaites maksājumu ar Tavu karti, esi Tu. Ir dažādi veidi Stingrās autentifikācijas ieviešanai, tie var iekļaut papildus aplikāciju, kodu saņemšanu SMS veidā, vai pirkstu nospiedumu apstiprināšanu. Kurš Stingrās autentifikācijas veids attieksies uz Tevi, ir atkarīgs no Tavas bankas vai karšu izsniedzēja. 

Vairāk informāciju meklē šeit: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_19_5555

Q: Kas man ir jādara, lai turpinātu veikt tiešsaites maksājumus? 

Visi pirkumi virs €100 un katrs piektais pirkums pieprasīs Stingro autentifikāciju. Kurš Stingrās autentifikācijas veids attieksies uz Tevi, ir atkarīgs no Tavas bankas vai karšu izsniedzēja.  Mēs iesakām sazināties ar savu banku, lai saņemtu precīzāku informāciju. Tāpat, Tu vari instalēt SmartIDApple PayGoogle Pay vai PayPal,  lai veiktu tiešsaites maksājumus.

Q: Es jau esmu norādījusi savas maksājuma detaļas Wolt. Vai man ir jāveic kādi papildus soļi? 

Jā. Diemžēl, tikai kredītkartes informācijas apstiprināšana aplikācijā nav pietiekama. Tagad, Tev varētu prasīt veikt papildus soļus, lai apstiprinātu maksājumu Wolt un citās aplikācijās, mājaslapās. Mēs iesakām sazināties ar savu banku, lai saņemtu precīzāku informāciju. Tāpat, Tu vari instalēt SmartIDApple PayGoogle Pay vai PayPal,  lai veiktu tiešsaites maksājumus.

Q: Man nav SmartID. Kā es to varu instalēt? 

Sāc ar SmartID aplikācijas lejupielādēšanu App Store vai Google Play. Tad Tev būs nepieciešams izveidot kontu. Vairāk informāciju meklē šeit: https://www.smart-id.com/download/register-an-account/

Q: Man nav Apple Pay. Kā es to varu iegūt?

Sāc ar savas kredītkartes pievienošanu savā iPhone, iPad, Apple Watch, vai Mac. Lasi detalizētāku instrukciju Apple mājaslapā: https://support.apple.com/en-us/HT204506

Q: Man nav Google Pay. Kā es to varu iegūt?

Lasi detalizētāku instrukciju Google mājaslapā: https://pay.google.com/intl/en_fi/about/learn/