Take Time nedēļa ar Nika Linde

Cik daudz ko gribētos izdarīt! Iziet pastaigā, palasīt grāmatu, uzadīt tētim cimdus, iemācīties japāņu valodu vai beidzot sākt nodarboties ar jogu. Tomēr vienmēr pietrūkst laika. Mūžīgi gadās kas svarīgāks. Wolt kampaņa “Take Time” aicina – saki “nē”, lai pateiktu “jā!” kaut kam citam! Pasūti ēdienu “Wolt” un ietaupīto laiku izmanto tam, kam to nekad nevar atrast – piemēram, sportam. Tādēļ mēs šonedēļ devāmies pie Nikas Lindes, lai uzzinātu vairāk par treniņiem mājas apstākļos un sabalansētu uzturu.

Nika Linde profesionālai fitnesa treniņu vadīšanai pievērsās pēc tam, kad bija pabeigusi maģistrantūras studijas tiesību zinātnē un kļuvusi par juristi. Sports Niku vienmēr interesējis, tikai sākumā viņa nav zinājusi, kā ar to nopelnīt naudu. Apjaušot talantu motivēt citus pilnveidot sevi, karjeras izvēle jau bijusi diezgan pašsaprotama. Šobrīd Nika ir sastādījusi 9 nedēļu ilgu treniņu un uztura programmu “Nfit” (iepriekš –  #veselalaimīga), ar kuras palīdzību iespējams sākt izturēties pret savu ķermeni ar cieņu, pretī saņemot labsajūtu, enerģiju un veselīgu izskatu. Funkcionālie treniņi, kurus veido Nika, piedāvā kustības, kuras mēs ikdienā veiktu dabiski, ja vien mēs nebūtu atklājuši internetu un sākuši aktīvi nodarboties ar sēdošu darbu. Vilkt, celt, mest, lēkt, stumt un skriet – tie ir vingrinājumi, kurus var sagaidīt no funkcionālā fitnesa treniņiem. Protams, kā piemin sportu, tā neizbēgami jārunā arī par veselīgu uzturu.

Mīti par uzturu

Mums kopš bērnības ir stāstīts, ka baltmaize ir tas, kas mums ir vajadzīgs – graudaugu produkti taču ir uztura piramīdas pašā pamatā! Kviešu miltu produkti ir lēti, viegli pieejami un garšīgi. Diemžēl no kviešu grauda uzturvērtības pēc pārstrādāšanas miltos paliek pāri ļoti maz. Pieaug arī grauda glikēmiskais indekss (tas, cik strauji, lietojot konkrēto produktu, palielinās cukura līmenis asinīs), turklāt bieži miltu produkti tiek lietoti kopā ar vēl vienu veselības problēmu izraisītāju – cukuru. 

Šobrīd aizvien vairāk bērnu dzimst ar alerģiju no kviešu miltiem, bet pieaugušajiem tā var parādīties arī pēc 30 gadu vecuma. Miltu produktu lietošanas rezultātā rodas dažādas veselības problēmas, kuras cilvēki ne vienmēr sasaista ar savam organismam nepiemērotu uzturu. Nika gan nav kategoriska un neaicina cilvēkus rīkoties radikāli: “Skaidrs, ka nav iespējams izvairīties no pilnīgi visa un to arī nevajag. Mērķis ir likt cilvēkiem aizdomāties, cik ļoti viņi ir atkarīgi no vienveidīga uztura, un saprast, ka jebkura mazā izvēle – bulciņa vai jogurts – var nākt viņiem par labu.”

Kustību nozīme ikdienā

Otra lieta, ar ko grēko mūsdienu sabiedrība, protams, ir kustību trūkums, un šī problēma ir vēl vairāk saasinājusies pandēmijas radīto ierobežojumu dēļ: “Muskuļu disbalanss, zarnu trakta darbības, locītavu, vēnu problēmas, hormonālais disbalanss – tās būs slimības, ko mēs ārstēsim pēc Covid-19,” atklāj Nika. Viņa aicina cilvēkus sākt fiziskās aktivitātes kaut ar nelielu izkustēšanos no rīta, kā arī ik pēc stundas izvēdināt telpu un veltīt 5 līdz 10 minūtes ķermeņa izvingrināšanai. Neesot obligāti uzreiz jācilā smagas hanteles, var sākt ar vienkāršiem vingrinājumiem, kas cilvēkam ir fizioloģiski dabīgi: “Kas ir pietupiens? Tā ir apsēšanās un piecelšanās no dīvāna!” Lai iegūtu no šiem vingrinājumiem maksimālu efektivitāti, nepieciešams tos izdarīt pareizi: “Nepieredzējis cilvēks dabiski grib pietupties, izmantojot tās muskuļu grupas, kuras jau ir pārslogotas ikdienā. Pareizi izpildot vingrinājumu, var iedarbināt muskuļus, kas ikdienā nav pieraduši strādāt,” stāsta Nika. 

Sevis motivēšana

Cilvēku motivācijas, kāpēc sākt nodarboties ar sportu vai veselīgāk ēst, esot dažādas. Ir cilvēku kategorija, kuri nespēj dzīvot bez dažādiem izaicinājumiem. Citiem noteikti ir vajadzīgs kompanjons – arī Nikai pašai daudz labāk patīkot trenēties grupā, nevis vienai: “Ir jāiepazīst sevi un jāsaprot, kādi nosacījumi tieši tev ir vajadzīgi, lai būtu vieglāk piepildīt sev nospraustos mērķus.” 

Bieži cilvēki pieļauj kļūdu, uzstādot pārāk nesasniedzamu mērķi, tāpēc Nika aicina iet uz priekšu ar maziem soļiem: “Tāpēc arī mani izaicinājumi ilgst 21 dienu, nevis pusgadu. Jo tas ir mērķis, kas ir sasniedzams, cilvēks var saredzēt beigas – ja izturēju 7 dienas, varu taču mierīgi izturēt vēl 14”. No vainas apziņas, kas rodas, apēdot kaut ko neatļautu vai izlaižot treniņu, Nika iesaka vienkārši atvadīties: “Ko tu darītu, ja tev maratona 10. kilometrā atsietos šņore? Ietu nost no trases vai sasietu šņori un skrietu tālāk?”

Wolt & Nikas 5 dienu izaicinājums 

Speciāli “Wolt” Nika ir sagatavojusi piecus vingrinājumus, kurus pilnīgi droši var pildīt ikviens. Katras dienas vingrinājumi no 1. līdz 5. februārim tiks publicēti “Wolt” un Nikas Instagram kontos.

Izaicinājums ir pavisam vienkāršs – atkārto vingrinājumu tik reižu, cik minūšu jāgaida līdz ēdiena atbraukšanai! Tas ir līdzīgi kā ar jau minēto jogurtu vai bulciņu – ikviena šāda maza izvēle par labu savam organismam, būs ieguldījums veselībā un stimuls lielākiem sasniegumiem savā labā.

Speciāli šai nedēļai Nika ir sastādījusi “Wolt” ēdienkarti, kas ne tikai būs ne tikai patīkams piedzīvojums garšas kārpiņām, bet arī iepriecienās organismu ar vērtīgām uzturvielām.

Nedēļu kopā ar Wolt

Laikā, kad noris intervija, Nika saviem sekotājiem sociālajos tīklos piedāvā iesaistīties izaicinājumā – 21 dienu atteikties no kviešu miltu produktiem. Arī sastādot savu “Wolt” ēdienkarti, Nika ir centusies no tiem izvairīties: “Kviešu miltus liek klāt 70% ēdieniem. Austeru mērce, marināde, cīsiņi… visur klāt ir pievienoti kviešu milti!” Bieži cilvēki kā attaisnojumu tam, kāpēc nav gatavi ieviest izmaiņas savā uzturā, min grūtības šo apņēmību īstenot ārpus mājām. Nikai šķietot tieši otrādi – nav nekā vienkāršāka, jo var taču izvēlēties ēdienu no jebkuras vietas. Lai gan “Wolt” piedāvā plašu klāstu ar kebabiem un burgeriem, arī tos iespējams pasūtīt uz šķīvja, nevis lavašā: “Tas pats ar jebkuru no burgeriem – pasūti tādu, kas ir ielikts salātlapās, nevis maizes šķēlēs.” Vienu “Wolt” ēdienu viņa izvēlējusies arī veģetāru, jo tieši veģetārieši nereti patērē vairāk miltu produktu, aizstājot ar tiem gaļas izstrādājumus. Bieži cilvēki ikdienā aizmirstot par nepieciešamību uzņemt zivis un citus jūras produktus, tāpēc Nika izvēlējusies arī ēdienu no šī žanra.

Ēdienu piegāde sniedz brīvību un ietaupa laiku

Tā kā Nikai nepatīk gatavot, viņai ēdiena pasūtīšana no “Wolt” esot ikdiena. Izvēloties, ko pasūtīt, svarīgākais esot, lai vienā vietā iespējams atrast kaut ko pa prātam katram no ģimenes locekļiem – piemēram, Nika vēloties ēst salātus, bet bērni, protams, makaronus. Viņi labprāt eksperimentē, ja tuvumā atveras kāda jauna kafejnīca, vai arī ļaujas kafejnīcu īpašo piedāvājumu vilinājumam. Viens no Nikas ģimenes favorītiem esot “Old Hongkong”: “Ja neko jaunu nevaram izdomāt, sūtīsim no turienes!” Iecienīta esot arī “Friends Kitchen”, kas piedāvā mājas ēdienu jebkurai gaumei par ļoti saprātīgu cenu. Viņi bieži arī izmantojot iespēju aizbraukt ēdienam pakaļ paši: “Brīvdienās mūsu jaunākais dēls Emīls mašīnā guļ, tāpēc nereti šo laiku izmantojam, pasūtot ēdienu un ēdot mašīnā.” Nikai šķiet, ka cilvēki pārvērtē ēšanu, un daudzi pavada dienu, ēdot vai domājot, ko viņi ēdīs: “Mēs ēdam par daudz un kustamies par maz.” 

Tāpēc ir labi, ka pastāv iespēja ēdienu pasūtīt un ietaupīto laiku veltīt kaut kam, kam tā ikdienā vienmēr pietrūkst – piemēram, laukā nostaigāt vēlamos 10 000 soļus kopā ar ģimeni. Vai arī – izpildīt kādu no Nikas sagatavotajiem vingrinājumiem!

Wolt & Nikas 5 dienu ēdienkarte

Pirmā diena

Bowl 31: Avokado ar olu uz bezglutēna bāzes & Kvinojas pops*

Izvēlies pienu : Kokosriekstu piens

Otrā diena

Wok to Walk: Pilngraudu rīsu wok ar garnelēm*

*Pievieno gaļu vai tofu: Vistas fileja, Garneles; Pievieno dārzeņus: Indijas rieksti; Mērces: Beijing – Austeru mērce; Piedevas: Ar dārzeņiem, Ar olu

Trešā diena

Humosa bļoda: Ķirbju un kokosriekstu krēmzupa & Humosa bļoda ar piedevām*

*Salātu izvēle: Kvinojas – biešu salāti; Piedevu izvēle: Pupu falafeļi, vegāns; Mērču izvēle: Romanesco; Garšvielu izvēle: Dukkah 

Ceturtā diena

Rīgas Kebabs: Kebabs uz šķīvja* & Turku ayran 0.25l

*Pamats kebabam: Vista; Mērce kebabam: Gurķu; Izvēlies izmēru!: L 

Piektā diena

Meat Chef: Liellopa filejas steika eskalops