PASŪTI MĀKSLU AR WOLT: ZUZEUM VIRTUĀLĀ IZSTĀDE

Laikā, kad muzeji un mākslas galerijas ierastajā formātā apmeklētājiem nav pieejami, mākslas centrs “Zuzeum” atvēris virtuālu izstādi “Zuzeum Art Preview” lietotnē “Wolt”. Agnese Kleina 2014. gadā izveidoja Latvijā pirmo grāmatžurnālu jeb bukazīnu “Benji Knewman”, kas piedāvā Rīgas dzīves stāstus latviešu un angļu valodā. Šobrīd viņa jau kā mākslas centra “Zuzeum” direktore nākusi klajā ar vēl vienu inovatīvu ideju – mākslai jābūt vietās, kurās pulcējas cilvēki. Un šobrīd cilvēki nenoliedzami pulcējas aplikācijā “Wolt”.

Agnese atklāj, ka viņas kopā ar “Zuzeum” izstāžu vadītāju Ievu Zībārti aktīvi seko līdzi, kādas aktualitātes norisinās pasaulē: “Ne velti šo laiku sauc par renesansi 2.0. Kaut kam ir jābūt citādi, bet mēs vēl nezinām – kā.” Ideja par izstādi aplikācijā “Wolt” pieder Maskavas radošajai aģentūrai “Little Good Agency”, kas nupat atvērusi filiāli Rīgā: “Arī mēs paši jau bijām sākuši domāt, ka mākslai jābūt tur, kur ir cilvēki. Kāda mākslai ir jēga, ja neviens uz to neskatās?” Mākslas centrs “Zuzeum” ir jauna institūcija, kas durvis apmeklētājiem vēra tikai 2020. gada rudenī, un šajos pandēmijas apstākļos Agnese to uzskata par priekšrocību: “Atšķirībā no pasaules lielajiem muzejiem vai mākslas galerijām mums nav gadsimtiem senu, grūti salaužamu tradīciju, kā viss ir pareizi jādara.”

Darbi virtuālajā izstādē tāpat kā “Wolt” restorānos izkārtoti pēc ēdienkartes principa, sarindojot tos uzkodu, pamatēdienu un desertu kategorijās. Plānots, ka mākslas darbu ēdienkarte “Zuzeum” restorānā būs mainīga, bet visbiežāk pasūtītie darbi tiks izvietoti “Zuzeum” publiskajā vidē, kuras ir pieejamas apmeklētājiem bez maksas – kafejnīcā, veikalā un pa ceļam uz jumta terasi. Virtuālās izstādes “apmeklētājiem” ir iespēja aplikācijā arī iegādāties mākslas centra “Zuzeum” biļeti, kuru būs iespējams izmantot, tiklīdz tiks atcelti pandēmijas radītie ierobežojumi: “Cilvēki ieradīsies “Zuzeum” un ieraudzīs: “Re, kur ir tas darbs, ko es “pasūtīju” Woltā! Mēs veidojam cilvēkiem emocionālu sasaisti ar darbiem. Arī es esmu agrāk gājusi uz izstādēm un piefiksējusi: “Ā, šo darbu es jau redzēju “Instagram”!” Tikai šajā gadījumā cilvēks var arī pats ar savu izvēli ietekmēt to, ko viņš redzēs “Zuzeum” nākotnē,” stāsta Agnese. Viņa uzskata, ka mākslas institūcijām nav jābūt tikai pasīvām notikumu vērotājām, bet jānāk klajā ar inovatīviem risinājumiem: “Tas ir tāds mazs spēles moments, ar kura palīdzību “Zuzeum” var turpināt savas attālinātās attiecības ar esošo publiku vai uzsākt attiecības ar jaunu auditoriju.” Mākslas centrā “Zuzeum” apskatāmas izstādes no Dinas un Jāņa Zuzānu mākslas kolekcijas. Kopumā kolekcijā ir vairāk nekā 20 tūkstoši dažādu žanru mākslas darbu, padarot to par skaitliski lielāko privāto Latvijas mākslas kolekciju pasaulē.

Agnese stāsta, ka pasaule šobrīd mainās ļoti strauji un sāk atgādināt filmu “Matrix”,  ietekmējot arī mākslas vidi. Viņa lielākoties par jaunumiem uzzina, klausoties diskusijas jaunajā sociālo tīklu platformā “Clubhouse”: “To, kas šobrīd notiek kriptopasaulē, dēvē par mūsdienu zelta drudzi. Šādi “burbuļi” parasti kaut kad pārsprāgst, bet pēc tiem pasaule vienmēr izmainās.” Agnese stāsta par virtuālajām vidēm – metaversiem, kuros var iegādāties zemi, atvērt veikalus un darīt visu to pašu, ko dzīvē. Šādā platformā kāds vācu galerists ir atvēris savu mākslas galeriju. Galerija izskatās tāda pati kā viņa galerija reālajā dzīvē Berlīnē, piedāvājot cilvēkiem iespēju piedalīties virtuālās izsolēs un iegādāties virtuālus mākslas darbus: “Mēs uztaisījām izstādi Latvijas mazajā metaversā, kas ir “Wolt”. Jo tā ir kļuvusi par mūsu visu, kas šo aplikāciju lieto, regulāru ikdienu”.

Doties apskatīt Zuzeum Art Preview