Ceļojums veģetārajā virtuvē kopā ar projektu “Neapēd Zemeslodi”: repera Reika pieredze

Arvis Reiks – hiphopa repa izpildītājs ar skatuves vārdu “Reiks”, apvienības “Kreisais krasts” mūziķis šogad nolēmis piedalīties izaicinājumā “Neapēd Zemeslodi”. Izaicinājuma ietvaros Reiks uz mēnesi kļuvis par veģetārieti. Tā kā veģetārās un vegānās virtuves receptes ikdienā līdz šim nav bijis ierasts gatavot, jaunajam dzīvesveidam liels palīgs un atbalsts ēdienu pasūtīšanai no restorāniem bijis ilggadējais “Neapēd Zemeslodi” draugs – platforma “Wolt”.

Dzīvnieku pasaulei draudzīgākas izvēles

Kā galvenā motivācija piedalīties projektā “Neapēd Zemeslodi” Reikam bijusi tieši industrijas attieksme pret dzīvniekiem: “Es vēlos pēc iespējas mazāk darīt pāri dzīvniekiem. Aizvien vairāk interesējoties par dzīvnieku valsts produktu ražošanas procesu, saprotu, ka nevēlos būt daļa no tā.” Reiks tic, ka tuvāko 50 gadu laikā vegānisma nozīme mūsu dzīvēs tikai pieaugs: “Jau tagad redzu arvien vairāk cilvēku, kuri sāk mēģināt ieviest vegāno uzturu savā ikdienā. Tāpēc jo lielāks ir mans prieks un vēlme piedalīties projektā un rūpīgāk pievērsties veģetārā un vegānā uztura jautājumiem.

Pakāpeniski uz priekšu

Pirms dalības izaicinājumā Reiks jau iepriekš izmēģinājis atturēties no jebkāda veida dzīvnieku izcelsmes produktu lietošanas uzturā jeb ieturēt vegānas maltītes, tomēr, kā stāsta pats mūziķis: “Tas ātri beidzās, jo trūka gan zināšanas, gan receptes, lai savu uzturu veidotu sabalansēti un netrūktu enerģijas.” Izaicinājuma “Neapēd Zemeslodi” ietvaros, Reiks izvēlējies otro no trim piedāvātajiem līmeņiem – mēnesi ēst veģetāri jeb atteikties no gaļas un zivs produktiem uzturā. ”Zinot savu ikdienas ritmu un nemitīgo pārvietošanos, lai apņemšanās izdotos, sāku ar veģetārās virtuves apgūšanu, tālāk jau mēģināšu pāriet uz pilnīgu vegāno uzturu.” Turklāt reperis atzīst, ka, pateicoties “Augi un Draugi” projektam, viņam tagad bijis daudz vieglāk atsākt savu apņemšanos, kā arī darīt to veselīgi un pakāpeniski jau ar dažādu piedāvāto recepšu palīdzību.

Ēdu to pašu, ko iepriekš

Lielākais pārsteigums jaunajā uzturā bija restorānu piedāvātā ēdiena dažādība un vienlaikus līdzība ar jau iepriekš ēsto: “Sapratu – ēst vegāni un veģetāri nenozīmē pilnībā mainīt visu savu ikdienu un pārtikt tikai no dārzeņiem. Ir tik daudz dažādu lietu, kas var aizstāt gaļu un rada to pašu sāta sajūtu – piemēram, soja un pupiņas.” Lielākā daļa restorānu, no kuriem Reiks pasūtīja, piedāvā tos pašus burgerus, lavašus vai pat hotdogus, kur gaļas vietā vienkārši izmantoti augu izcelsmes produkti. “Kad pirmo reizi iegāju restorānā “Terapija”, ieraudzīju cīsiņu mīklā un izgāju ārā, jo šķita, ka esmu kļūdījies un neko veģetāru tur neatradīšu. Pēc laika sapratu, ka cīsiņš mīklā ir veģetārs, un tagad tas kļuvis par manu iemīļotāko ēdienu kopā ar kādu zupu. Man bija pārsteigums, ka bieži vien veģetārā versija garšo pat labāk, jo šķita, ka veģetārā uzturā man būs pilnībā jāmaina paradumi un no daudz kā jāatsakās. Taču gala beigās pagaidām jūtos tikai ieguvējs – uzzinājis daudz jaunu produktu un ēdienu.”

TOP 3 veģetārie un vegānie restorāni – Reika vērtējums

Reiks platformā “Wolt” ēdienu pasūtījis gan brokastīm, gan pusdienām, gan vakariņām. Kopumā mūziķis izmēģinājis vairāk nekā 10 restorānus, kuri savā ēdienkartē piedāvā veģetāras opcijas. “Esmu pozitīvi pārsteigts par plašo veģetārās virtuves piedāvājumu, ko varu pasūtīt uz mājām. Līdz šim šķita, ka Rīgā ir tikai pāris restorānu, kuriem ir veģetārais un vegānais piedāvājums, taču to ir vairāki desmiti. Un, kas svarīgi, apgāzu sev vēl vienu mītu par veģetārās virtuves dārdzību – izvēles šajos restorānos ir arī maciņam draudzīgas.”

Lieliskas veģetārās un vegānās maltītes baudīšanai pēc savas gaumes Reiks izvirza savus TOP 3 restorānus:

  1.  “Terapija”
  2. “Miit Coffee”
  3. “VegSet Cafe”

“”Terapijā” ir izcila cigoriņu kafija, cīsiņš mīklā, kā arī dažādu veidu saldie. Protams, ka vērtējums ir mans gaumes jautājums, taču “Terapija” mani patīkami pārsteidza ar vienmēr gardo ēdienu un kvalitāti. Tāpat arī man ļoti garšoja plauču ola no “Miit Coffee”, savukārt “VegSet Cafe” mani pārsteidza ar savu gardo lazanju,” pieredzē dalās Reiks.

Reiks arī turpmāk plāno ēst veselīgāk un turpināt iesākto veģetāro uzturu. “Grūtāk ir tad, kad esi pie kāda ciemos un nekas cits kā gaļa uz galda nestāv, taču, ja tu to zini, jau iepriekš vari par sevi parūpēties un paņemt ko līdzi. Manu ikdienu noteikti vieglāku padarīja arī projektā “Neapēd Zemeslodi” sniegtie padomi, ko katru rītu saņēmu savā e-pastā. Tas palīdz domāt plašāk un nepadoties.”

Vērtējot savu pieredzi projekta “Neapēd Zemeslodi” ietvaros Reiks saka tā: “Ļoti vērtīgi ir atlikt mazliet laika savam uzturam un pievērst tam papildus uzmanību. Tas viennozīmīgi ietekmē tavu veselību. Kopš neēdu gaļu, man ir daudz vairāk enerģijas un jūtos vieglāk.” Tiem, kuri vēlas piedalīties videi draudzīgajā ēšanas izaicinājumā, Reiks iesaka nebaidīties, bet pamēģināt iepazīt kaut ko jaunu, neklausoties citu uzspiestajos viedokļos un domās. 

Apskati Wolt Restorānu balvas 2021 kategorijas “Labākā vegānā / veģetārā virtuve” finālistus