“Wolt” ilgtspējas ceļojums 

“Nav jābūt dabaszinātniekam, lai saprastu, ka dabā kaut kas katastrofāli ir sagājis grīstē,” teicis izcilais dabas pētnieks sers Deivids Atenboro. Viņš nākotnē prognozē divus scenārijus – katastrofu vai atjaunotni. Pozitīvais scenārijs ir iespējams, tikai tas prasa konkrētu rīcību un cilvēku paradumu maiņu jau tuvākajā nākotnē. To apzināmies arī mēs, “Wolt” komanda, tāpēc mūsu biznesa pamatā ir vides ilgtspējas jautājumi un dažādas ar to saistītas iniciatīvas.

CO2 emisiju novēršana un samazināšana

Viena no lielākajām ietekmēm uz vidi ir CO2 emisijām, tāpēc 2019. gada nolēmām kompensēt visas CO2 emisijas, kas radušās “Wolt” piegāžu rezultātā no uzņēmuma pirmās darbības dienas. Tātad 100% no mūsu kurjeru partneru piegādēm (pat velosipēdiem) ir “oglekļa neitrālas”. Tas ne vienmēr nozīmē, ka neradām emisijas, veicot piegādes. “Wolt” šīs emisijas kompensē, ieguldot zelta standarta vai oglekļa verificētos projektus, kas no gaisa izvada tādu pašu CO2 daudzumu, kā patērēts (piemēram, koku stādīšanā un mežu aizsardzībā). 

Dalību projektos un CO2 kompensācijas veicam kopā ar šīs nozares ekspertiem South Pole, kas šajā jomā strādā jau kopš 2006. gada un ir ANO Globālā līguma un ES “Climate-KIC” biedrs. Šobrīd “Wolt” piedalās vairākos projektos, kā rezultātā palīdzam aizsargāt mežus, stādīt jaunas koku plantācijas un nodrošināt atjaunojamo enerģiju:

Pilotprojekti līdzņemamā iepakojuma atkritumu samazināšanas atbalstam

Visā planētā katru dienu miljoniem pasūtījumu līdzņemšanai tiek iesaiņoti un iepakoti maisos un cita veida plastikāta iepakojumos, taču šāda veida iepakojums rada milzīgus atkritumu daudzumus. Saskaņā ar Pasaules ekonomikas foruma datiem, lielākā daļa plastmasas iepakojumu tiek izmantoti tikai vienu reizi, un tikai 16% no tiem tiek pārstrādāti. Kopā mums tas ir jāmaina. Ja mēs visi samazinātu plastmasas patēriņu tikai par 10%, kopīgi varētu novērst gandrīz 50% plastmasas atkritumu, kas katru gadu nonāk okeānā.

Svarīgi ir samazināt līdzņemamo atkritumu daudzumu, taču tas prasa kopīgus centienus no visiem iesaistītajiem – likumdevējiem, restorāniem, veikaliem, piegādātājiem un iepakojuma ražotājiem. Vairākās “Wolt” darbības valstīs piedalāmies dažādos pilotprojektos, kas meklē risinājumus atkārtojami lietojama iepakojuma izmantošanai, iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanai un pārstrādājamo iepakojumu testēšanai. Pavisam nesen “Wolt” komandai pievienojies arī iepakojuma vadītājs, kurš palīdzēs risināt arī šo ļoti svarīgo problēmu.

Mērījumi “Wolt” darbībā un ilgtspējas stratēģijas izstrāde

Organizācijai attīstoties, palielinās arī mūsu ietekme un iespējas kaut ko mainīt. 2022. gada sākumā “Wolt” sāka savus centienus izveidot pasaules līmeņa ilgtspējīgu uzņēmējdarbību. Sākām ar “Wolt” globālās ilgtspējības stratēģijas un rīcības plāna izstrādi, lai mēs visi būtu uz “vienas lapas” un pareizā ceļa.

Papildus emisiju mērīšanai no mūsu kurjeru partneru piegādēm (scope 3), mēs esam sākuši aprēķināt “pēdas nospiedumu” mūsu birojiem, īpašumā esošiem un nomātiem transportlīdzekļiem, komandējumiem un piegādes ķēdes darbībām, kā arī citiem procesiem, mērījumus veicot saskaņā ar siltumnīcefekta gāzu emisiju (SEG) protokolu. Vēlamies iegūt labāku priekšstatu par mūsu kopējām emisijām visā pasaulē, lai varētu pieņemt apzinātus lēmumus un galu galā noteikt taustāmus mērķus nākotnei.

“Wolt” būtiskuma novērtējums

Būtiskuma novērtējums ir vērienīgs ieinteresēto pušu analīze, kas koncentrējas uz organizācijas “būtiskāko” problēmu noteikšanu. Šie jautājumi ir tie, kuros organizācijas ieinteresētās puses (klienti, darbinieki, piegādātāji un kopiena) saredz morālu un ētisku pienākumu rīkoties, un kur organizācijai ir iespēja radīt pozitīvas pārmaiņas.

2022. gada jūnija vidū, pēc vairāk nekā 4000 aptaujas atbilžu un interviju veikšanas un analīzes, mēs pabeidzām savu būtiskuma novērtējumu. Procesa laikā izvirzījām 19 galvenos ilgtspējības aspektus, uz kuriem mūsu uzņēmumam būtu jākoncentrējas, tostarp piecus aktuālākos pašreiz:

  1. Ekonomiskā ietekme: darba vietu radīšana un uzņēmējdarbības iespēju atbalstīšana vietējiem restorāniem un mazumtirgotājiem;
  2. Kurjeri: nodrošināt, ka mūsu kurjeru partneriem ir pieejamas biznesa iespējas, atbilstoša apdrošināšana un drošības aprīkojums, kā arī personīgā un profesionālā izaugsme;
  3. Atkritumi: mūsu uzņēmuma radīto atkritumu uzlabošana un samazināšana, tostarp kurjeru partneru aprīkojuma uzlabošana, līdzņemamā iepakojuma, pārtikas atkritumu, biroja un IT atkritumu samazināšana;
  4. Emisijas un klimata pārmaiņas: Izpratne un aktīva darbība, lai uzlabotu mūsu oglekļa pēdas nospiedumu;
  5. Resursi un izejmateriāli; ilgtspējīgāks vai mazāks resursu patēriņš mūsu biznesam, tostarp iepakojumam, kurjeru partneru aprīkojumam, tehnoloģijām un daudz kam citam.

Mūsu mērķis ir veicināt pozitīvas pārmaiņas, un to varam sasniegt, rādot piemēru un veicot ilgtspējīgas izvēles un pasākumus klimata jomā. Saprotam, ka esam pašā ceļa sākumā, taču tikai kopā varam spert lielākus soļus pretī gaišākai nākotnei.

1 https://www.weforum.org/impact/smart-shopping-consumers-fight-plastic-waste