Svi smo mi različiti – a svi isti

Svetski dan osoba sa autizmom obeležen je danas na Trgu Republike u Beogradu, šetnjom i puštanjem plavih balona, u organizaciji Predškolske ustanove Dečiji dani (Stari grad), Beogradskog udruženja za pomoć osoba sa autizmom i kompanije Wolt. Više od 400 dece iz 11 vrtića, napravilo je i delilo poruke prolaznicima, u pratnji svojih vaspitača, roditelja i dece sa autizmom. Puštanjem plavih Wolt balona u vazduh, deca su simbolično poslala poruku podrške deci sa autizmom. Atmosfera je bila prilično vesela jer je mališana bilo mnogo.

Svetski dan autizma obeležava se 2. aprila poslednjih petnaest godina. Cilj obeležavanja ovog datuma je pružanje pomoći i povećanja razumevanja za osobe sa autizmom, dajući im podršku širom sveta. Ove godine se akcenat stavlja na davanje pune podrške obolelima od autizma da u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem ostvare svoj maksimalni potencijal.

Autizam ili poremećaj autističnog spektra odnosi se na širok spektar stanja koje karakterišu poremećaji u socijalnim veštinama i komunikaciji, ponašanje koje se ponavlja, promenama u govoru i neverbalnoj komunikaciji. Načini na koje ljudi sa autizmom uče, razmišljaju i rešavaju probleme mogu varirati od visokokvalifikovanih do ozbiljnih izazova. Nekim osobama sa autizmom može biti potrebna značajna podrška u svakodnevnom životu, nekima manja podrška dok u nekim slučajevima, žive potpuno nezavisno.