Žene o uspehu u svetu preduzetništva

Samo na Wolt-u

Povodom Međunarodnog dana žena, razgovarali smo sa devet dama o tome kako su započele svoj biznis, njihovoj viziji i doprinosu zajednici. Zajedničko im je to, što su svi ovi restorani dostupni na Wolt-u.

Prana Concept Food je restoran u kojem posetioci tokom celog dana mogu da uživaju u doručku i branču. Vesna Nedeljković nekada je bila programerka i direktorka ali je odlučila da se posveti ugostiteljstvu. „Poželela sam da ponudim ljudima opciju da doba dana bude manje važno u odnosu na našu želju za određenom vrstom hrane, tako je nastala Prana“, objašnjava Vesna. Ljubitelji ovog restorana preko Wolta najviše naručuju bolonjeze.

Pastino Belgrade Urban Food, nastao pre devet godina i doneo je ukuse Italije u Beograd.„Italijanska kuhinja je raznovrsna i dala mi je dovoljno prostora da se kreativno izrazim“, istakla je Una Lukić koja se sa 25 godina odlučila na ovaj korak.

Restoran San Panino – Ivana Mitrović je takođe u Italiji i njihovoj street food kulturi pronašla inspiraciju da osnujerestoran u kom možete da okusite prave italijanske sendviče.„Ključ za uspešan rad su ženska strpljivost, ljubaznost i predanost“, smatra Ivana.

Nacionalni restoran Početak – Sandri Nestorović je ideja da vodi nacionalni restoran proizašla iz kuhinje njene bake ali imajke.„Polazeći od činjenice da su i dalje više od 80 odsto glavnih kuvara u svetu muškarci Ida se smatra da je muško kuvanje u profesionalnom pogledu oštro, inovativno imoderno, a ne kao kuvanje naših baka i majki, koje pripada kućnim poslovima, moj izborje upravo izvorna inovacija koju pružam gostima kroz tradicionalnu narodnu kuhinju“,objasnila je Sandra.

Poslastičarnica „Ispeci pa reci“ – Senka Pajić je pored dugogodišnje uspešne karijere u marketingu i kopirajtingu odlučilada je vreme za promene, a to je bilo poslastičarstvo kojim je najpre počela da se bavi izhobija.„Izazovi se prevazilaze tako što se stalno uči, ali i prihvata pomoć ljudi koji neke stvarirade bolje od vas“, smatra Senka. Na Woltu se po broju porudžbina ističe kuki sa crnomi belom čokoladom. 

Picerija La Familia – Dejana Jovanović je nakon života u inostranstvu poželela da se vrati u Srbiju i otvoripiceriju sa napolitanskom picom.„Odlazak na jug Italije predstavljao je prekretnicu u mom životu. Iskustvo života tamo,način ishrane i posebno autentičnost napolitanske pice ostavili su snažan utisak namene“, istakla je ona.

Debeli Medved – Sanja Milovanović je prva u Srbiji otvorila restoran koji pravi viršle u kukuruznom testu, takozvani corn dog, a ideja je nastala kada je sa ćerkom prvi put probala ovajameričko/korejski specijalitet.Kao najveći izazov preduzetnica, ona izdvaja balansiranje između poslovnih i ličnihobaveza, kao i suočavanje sa predrasudama i stereotipima.

Gorilla Burger Bar – Nataša Rodić je odlučila da našem tržištu ponudi autentične burgere.„Verujem da ni jednoj ženi nije lako da sama gradi sopstvenu karijeru, ali preduzetništvoje nešto što im daje moć i samosvest“, istakla je Nataša.

Uganda Connect – Ana Stoiljković je u Srbiji otvorila prvi afrički restoran Uganda Connect.„Ceo koncept je proizišao iz želje da se promoviše Uganda kao zemlja i svi njeniproizvodi. Kafa kao njihov najznačajniji izvozni proizvod, kakao, vanila, ruže, brašno odzelene banane Matoke, čajevi, začini“, navela je Ana.Povodom Dana žena, ove preduzetnice poručuju svim ženama da budu hrabre, aizlazak iz komfor zone, istrajnost i prilagođavanje izazovima dovešće do zadatog cilja.