NhàBè bistro: Našim cieľom nie je byť len tradičnou vietnamskou kuchyňou

Nam Van Nguyen bol malý chalan s veľkým snom otvoriť si svoje vlastné vietnamské bistro. V roku 2017 sa jeho sen stal realitou a názov Nhábé znie v ušiach čoraz viac Slovákov.

Xin chào milí čitatelia! Dnes sa presunieme do 2. najväčšieho svetového exportéra kávy a krajiny, ktorou plynie vyše 2000 riek – do Vietnamu. 🇻🇳 Názov Vietnam sa skladá z 2 starovekých čínskych slov – „Viet“, čo označuje ľudí za hranicami Číny a „Nam“, čo v preklade znamená juh. A práve na juhu Vietnamu leží dedinka NhàBè. Ak ste doteraz nevedeli správnu výslovnosť, nebudeme vás ďalej trápiť – je to [ňabé].

Kulinársky príbeh mladého chalana Nam Van Nguyena sa začal na rušnej ulici v provincii NhàBè v Saigone, keď ako malý chlapec prišiel navštíviť svoju rodinu: „Na každom mieste sa niečo dialo. Bola tam neopísateľná atmosféra.“, opisuje chvíle keď pomáhal predávať jedlo svojej tete v pouličnom stánku. V roku 2017 si povedal, že by rád NhàBè priniesol aj na Slovensko – jeho 2 svety sa spojili a v Martine vzniklo prvé NhàBè bistro.

Nam Van Nguyen

Nam so svojou rodinou v NhàBè

Nam Van Nguyen

Nam so svojou rodinou v NhàBè

„Nemusia byť všetky dobré reštaurácie iba v Bratislave,“ s humorom poznamenal Nam. Aj napriek pochybám od ľudí, ktorým prezentoval svoj podnikateľský sen bol Martin jeho prvou voľbou, keďže sám je Martinčan. Risk mu napokon priniesol ovocie a ani teraz by nič na svojej pôvodnej voľbe nezmenil. „V Martine nás ľudia začali registrovať rýchlo, už po roku to bolo pomerne citeľné. A určite nám k tomu pomohli aj sociálne siete, hlavne Instagram.“

„Jedlo, ktoré dobre vyzerá aj lepšie chutí.“

Mrknite na @nhabebistro

Mrknite na @nhabebistro

Nás zaujímalo, ako veľmi náročné je vytvoriť autentickú vietnamskú chuť na Slovensku? „Najväčší problém je s bylinkami a morskými plodmi. Slovo autentický je v dnešnej dobe veľmi populárne – máme autentické vietnamské, talianské, či indické kuchyne. Naším cieľom nie je byť autentickou vietnamskou kuchyňou, ktorá varí staré tradičné vietnamské recepty.

My sme vytvorili svoju vlastnú autentickú chuť – chuť NhàBè. Používame vietnamské suroviny a vychádzame z tradičným vietnamských receptov. Zároveň sa nebojíme jemne vybočiť a dotvárať si jedla po svojom.“ V kuchyni NhàBè však určite nesmie chýbať rybacia omáčka, koriander, zázvor a arašidy.

„Väčšina ľudí si pod vietnamskou kuchyňou ako prvé predstaví opekané rezance.“

Už pri písaní tohto blogu nám tiekli slinky

„To však samozrejme nie je nič zlé, opekané rezance s kuracím mäsom, Mi Xao Ga, sú našim najpredávanejším jedlom. To by som povedal, že Slovákom najviac chutí. Vo Vietname je to ale jedno z tých menej populárnych.“ Vietnamská kuchyňa toho ponúka oveľa viac. Nam je najviac hrdý na ich jarné rolky Nem Cuon (vpravo dole na obrázku).

Fun fact: Okrem stáleho menu majú každé ročné obdobie sezónne špeciály – v jeseni tam nájdete napríklad jedlá s tekvicou, či slovensko-vietnamskú kačku s červenou kapustou. V angličtine by sme to zhrnuli jednoducho – “Vietnamese with a twist”.

➡️ Nakuknime spolu do ich prevádzky, ktorá stelesňuje koncept moderného vietnamského bistra a dotvára celkový zážitok. Ak ste fanúšikom moderného minimalizmu, ich priestory určite oceníte.

NhàBè bistro v Martine

O zeleň tam núdza nie je

NhàBè bistro v Martine

O zeleň tam núdza nie je

Na záver sme sa opýtali, aký je ich odkaz pre ľudí s autentickým príbehom a veľkým snom otvoriť si svoje vlastné originálne bistro. „Je to vo veľkej miere o číslach. Treba si veci spočítať a poriadne naplánovať. Určite by som sa najprv poradil s niekým skúseným, kto má v tomto odbore skúsenosti.” Prezradili nám aj to, že sami robili na začiatku množstvo chýb. „Jasné, chyby robí na začiatku každý, tomu sa nevyhnete. Keď sme my začínali tak sme nastavovali ceny podľa kebabu vedľa nás, no rýchlo sme zistili, že to takto robiť nemôžme.“ Poznamenal s humorom Nam.

Na záver nám prezradili ich veľký sen: NhàBè bistro v každom väčšom meste na Slovensku. Veríme, že sa táto chutná vízia naplní a každý z nás bude môcť okúsiť ich autentickú chuť.

Chcete vedieť skvelú správu? Budúcnosť je o krok bližšie a pomaly sa stáva realitou: od 1. novembra nájdete NhàBè bistro už aj v Banskej Bystrici.

Chúc ngon miệng a šťastné Woltovanie!