(Ne)tradičné hrdinky vo Wolte

Práca v inovatívno-technologickej sfére už dávno nie je výhradne mužskou záležitosťou a práve Wolt je toho dôkazom.

Hrdinky Woltu

Sme hrdí na to, koľko inšpiratívnych a talentovaných žien pomáha na Slovensku rozvíjať Wolt a Wolt Market, ako ho dnes poznáme. V celom tíme tvoria ženy viac než polovicu zamestnancov a takéto vzácne rozdelenie nájdeme aj na riadiacich pozíciách, kde sú obe pohlavia zastúpené rovnakým dielom. Ženy pracovné prostredie nielen kultivujú, mnohé z nich dnes majú kľúčové úlohy a zodpovednosť v našom biznise. Napriek tomu ich život nie je len práca, ale aj sny a záľuby, ktoré formujú ich osobnosti. A hoci sa nepovažujú za hrdinky, pre ostatných sú skutočnou inšpiráciou. Radi by sme vám niektoré ženy, ktoré stoja za úspechmi Woltu na Slovensku, predstavili. Zoznámte sa!

Nenechať sa odradiť

Jana Trnovská

Zuzana Višniarová

Jana Trnovská

Zuzana Višniarová

Ako sa prepracovať k sľubnej budúcnosti a kariére? Mladé dámy by mali vždy ísť za tým, čo považujú za správne, a určite by sa mali chopiť každej príležitosti vzdelávať sa a spoznávať nových ľudí. To je rada od Jany Trnovskej, ktorá je generálnou riaditeľkou Wolt Market Českej a Slovenskej republiky. Koncept online supermarketov postavila na Slovensku aj u našich západných susedov prakticky od základov a priviedla ho do reality. Nečudo, ako malá túžila byť James Bond 😃. „Pri ceste za svojim cieľom je dôležité nenechať sa odradiť ani náznakmi diskriminácie, ak sa s nimi ženy stretnú. Nemali by sa tolerovať, ale zároveň sa k nim treba postaviť vecne a pragmaticky,” hovorí Jana Trnovská. Dnes vo Wolte zastáva aj pozíciu globálnej šéfky pre self-delivery & pickup, ale z predchádzajúcej kariéry má skúsenosť so stereotypmi, podceňovaním, či dvojitými štandardami, keďže fungovala v prevažne mužských alebo konzervatívnych prostrediach. Predsudky podľa nej ale nie sú v našich končinách len mužskou záležitosťou. „Aj ženy by sa mali zamyslieť. Vedia mať totiž rovnako stereotypné očakávania od iných žien, ako muži.”

Wolťáčky vedia, že rovnosť a rešpekt voči všetkým zamestnancom je pre Wolt prioritou. Cítia podporu a rešpekt bez ohľadu na ich pohlavie, napriek tomu, že v kontakte s vonkajším okolím sa s predsudkami stretávajú. Náplňou práce Zuzany Višniarovej, ktorá je na pozícii Head of Development, je rozvoj obchodných partnerstiev. „Mnohokrát nie je ťažké v mojej práci natrafiť na ľudí, ktorí chcú počuť presne to, čo hovoríte, akurát nie zo ženských úst,” hovorí Zuzana. Niekedy je to dané kultúrnymi rozdielmi, inokedy len predsudkami. Ako však sama hovorí, je rada, že vo Wolte cíti podporu, rešpekt a na tom, či sedí pri stole plnom mužov, vôbec nezáleží. Uspokojí sa, keď výsledkom jej práce je konštatovanie od obchodných partnerov, že robí veci inak. To je pre ňu najlepšie potvrdenie, že sa deje presne to, čo sa má.

„Mnohokrát nie je ťažké v mojej práci natrafiť na ľudí, ktorí chcú počuť presne to, čo hovoríte, akurát nie zo ženských úst”

Sabina Kahay

Alex Bošelová

Sabina Kahay

Alex Bošelová

Úspech sú ľudia

Úspešný líder vie inšpirovať svoj tím, sústrediť sa na to, aby jeho členovia boli šťastní a spokojní. To je cieľom Sabiny Kahay, ktorá pôsobí vo Wolte ako manažérka 45-členného tímu supportu. „To je na práci s ľuďmi zároveň aj to najťažšie, pretože každý z nás je iný a ku každému treba pristupovať individuálne, čo často vyžaduje veľkú dávku empatie,” dodáva Sabina. Support tím pritom musí byť vždy v dobrej kondícii, je výstavnou skriňou Woltu a priamym kontaktom pre okolitý svet. Denne pomáha riešiť problémy stovkám zákazníkov a partnerov. Viesť takýto tím je zodpovednosť a niekedy aj adrenalín, človek musí reagovať zodpovedne a rýchlo. Možno aj preto Sabina dnes sníva akčné sny o zoskoku padákom nad horami alebo o tripe do južnej Ameriky.

Podľa Alex Bošelovej, Restaurant Partnership Team Lead, je pri práci najdôležitejšie ísť príkladom pre svojich kolegov. Rovnako považuje za dôležité motivovať svoj tím k tomu, aby všetci členovia čo najlepšie využili svoj potenciál. Alex potom musí vedieť skombinovať ich rôznorodé osobnosti v prospech čo najlepších tímových výsledkov. A dlhodobo sa jej to darí. Častokrát sa pasuje s výzvami, napríklad pri spustení novej služby či produktu, ktorý nikto nepozná.
„Neraz sa mi stalo, že mi zavreli dvere pred nosom. Všetky tieto situácie ma však posúvajú vpred a už ma len tak niečo nevyvedie z miery. Nemyslím si však, že je to tým, že som žena, práve naopak, vo veľa prípadoch ma vypočujú len vďaka tomu,” hovorí Alex. V predošlej práci bolo pre Alex náročné zvládať kariéru i osobný život. Je preto veľmi vďačná za obrovskú flexibilitu, ktorú jej práca vo Wolte prináša. „Práve tu a na tejto pozícii sa cítim perfektne a viem, že moja práca a súkromný život sú v rovnováhe,” hovorí. Energiu zvykne čerpať najmä zo športu a z jogy, ktorej sa venuje už niekoľko rokov a príležitostne ju aj učí.

„Práve tu a na tejto pozícii sa cítim perfektne a viem, že moja práca a súkromný život sú v rovnováhe,”

Lucia Harbuláková

Tím Operations Associates líduje vo Wolt Slovensko Lucia Harbuláková. Predovšetkým sa venuje kuriérom, aby doručovanie v mestách fungovalo čo najlepšie. Zaoberá sa novými projektami i komunikáciou. Keď bola Lucia malá, chcela organizovať svadby. Aj keď sa nakoniec vybrala inou cestou, nachádza veľa podobností v charaktere jej práce práve na pozícii Operations Lead. „Či už v množstve organizačných povinností, či v potrebe myslieť na detaily, zvažovať mnohé alternatívy, hľadať najlepšie riešenie, snažiť sa predvídať, prepájať prácu kolegov z rôznych oddelení vo Wolte a motivovať všetkých, ktorí na projekte pracujú,” vysvetľuje Lucia. Jej snom je viesť ešte väčší tím, aby mohla mať viac možností ovplyvňovať priebeh jednotlivých zmien v spoločnosti, ale predtým možno stihne precestovať celý svet. „Aj krátka spontánna cesta kamkoľvek ma vie nabiť energiou na dlhé obdobie,” dodáva Lucia. Vo Wolte má rada príjemné pracovné prostredie a možnosť stretnúť úžasných ľudí, vďaka ktorým, ako sama hovorí, aj ťažký deň zvládne ľahšie. A nie je sama.