Kako nova direktiva o plačilnih storitvah vpliva na plačila pri Woltu

Od četrtka, 31. decembra 2020, vsa mobilna in spletna plačila (ne samo Woltova) zahtevajo močno avtentikacijo uporabnika. To je obvezna zahteva, ki jo nalaga direktiva EU in začne veljati tudi v Sloveniji.

Kaj to pomeni za plačila na Woltu:  

  1. Ko oddaš naročilo na Woltu, boš morda moral/-a izvesti dodaten korak za preverjanje identitete.
  2. Koraki so odvisni od tvoje banke ali izdajatelja tvoje kreditne kartice. Vključujejo lahko preklop na aplikacijo banke ali aplikacijo izdajatelja kartice, identifikacijo prstnih odtisov, prejem kode za preverjanje na SMS itd.
  3. V praksi bo pri vsakem nakupu nad 30 EUR in vsakem 5. nakupu potrebna močna avtentikacija uporabnika.
  4. Tvoj postopek spletnega plačila je tako lahko počasnejši in nekoliko bolj zapleten. Namen nove direktive je zagotoviti, da so tvoja spletna plačila varna in da je manj goljufij.

Kaj ti priporočamo?

  1. Preveri, kako je tvoja banka implementirala novo direktivo (tako, da v spletnem brskalniku vtipkaš PSD2 in ime svoje banke).
  2. Namesti dodatne aplikacije in varnostne ukrepe, ki jih zahteva tvoja banka.
  3. Razmisli o nastavitvi Apple Pay ali Google Pay, saj že brezhibno delujejo v skladu z novo zakonodajo.
  4. Naj bo tvoja aplikacija Wolt posodobljena, saj imajo starejše različice aplikacije težave z novimi plačilnimi postopki. Najnovejšo različico si lahko preneseš iz trgovine App Store ali Google pay.
  5. Po zaključenem plačilu se vedno vrni v aplikacijo Wolt in preveri, ali je bil nakup opravljen (v nekaterih primerih boš moral/-a za zaključek plačila preklopiti iz ene aplikacije v drugo).
  6. Če tvoje plačilo na Woltu (ali drugi aplikaciji) ni izvedeno, poskusi z drugo kartico ali plačilnim sredstvom druge banke oziroma izdajatelja.

Načini plačila, ki so v skladu z direktivo EU PSD2: 


Za dodatne informacije o direktivi EU PSD2, močni avtentikaciji uporabnika, obišči spletno stran Evropske centralne banke: https://www.ecb.europa.eu/paym/intro/mip-online/2020/html/index.en. html

Hvala, ker si z nami v času teh sprememb!

Vprašanja in odgovori: 

Kaj je PSD2 oziroma močna avtentikacija uporabnika?  

PSD2 ali direktiva EU o plačilnih storitvah 2 je obvezna zahteva za vse države članice EU in določa, kako je treba v EU ravnati z vsemi spletnimi in mobilnimi plačili. Zakon med drugim zahteva močno avtentikacijo uporabnika (SCA), ki omogoča potrditev, da si oseba, ki plačuje preko tvoje kreditne kartice, resnično ti. Obstaja veliko načinov za izvajanje močne avtentikacije uporabnika, med njimi je vključitev dodatne kodne aplikacije, ki jo moraš uporabiti za preverjanje plačila, kodo lahko prejmeš prek SMS sporočila, ali pa postopek plačila vključuje prstni odtis. Na kakšen način se bo izvedla močna avtentikacija uporabnika, je odvisno od banke ali ponudnika plačil.  

Dodatne informacije so na voljo na naslednji povezavi:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_19_5555


POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI:

Kaj moram narediti, da lahko še vedno uporabljam storitve spletnega plačevanja? 

V praksi je treba vsak nakup nad 30 EUR ali vsako 5. naročilo preveriti z močno avtentikacijo uporabnika. Na kakšen način se bo izvedla močna avtentikacija uporabnika je odvisno od tvoje banke ali ponudnika plačil. Predlagamo, da se za podrobne informacije obrneš na svojo banko. Za spletna plačila si lahko nastaviš tudi Apple Pay ali Google Pay.

Na Woltu sem že nastavil/-a svoje podatke o plačilu. Moram še kaj narediti?

Da. Ni dovolj, da si v naši aplikaciji potrdil/-a svoje podatke o kreditni kartici. Zdaj boš morda moral/-a opraviti dodatne korake za preverjanje plačila na Woltu, drugih aplikacijah ali drugih spletnih mestih. Predlagamo, da se za podrobne informacije obrneš na svojo banko. Za spletna plačila si lahko nastaviš tudi Apple Pay ali Google Pay.


Nimam Apple Pay, kako si ga nastavim? 

Začneš lahko z dodajanjem kreditnih, debetnih ali predplačniških kartic na Applove naprave, in sicer iPhone, iPad, Apple Watch ali Mac. Navodila si lahko ogledaš na naslednji povezavi: https://support.apple.com/en-us/HT204506

Nimam Google Pay, kako si ga nastavim? 

Preveri njihova navodila na naslednji povezavi: https://pay.google.com/intl/en_fi/about/learn/