Zgodba dostavljavke: Jelena sedaj dela kot pomočnica v pisarni pri Wolt Slovenija

Jelena je postala Woltova dostavljavka oktobra 2020, le dobro leto zatem, ko je Wolt prišel v Slovenijo. V tem času je opravila 2.099 dostav in prekolesarila okrog 9.000 kilometrov. Jelena je že od rojstva gluha, zato si želi delo opravljati tam, kjer je lahko samostojna in prav zato je takoj zagrabila novo priložnost in postala Woltova dostavljavka. Danes je pomočnica v pisarni pri Woltu, kjer skrbi za dobro počutje celotne ekipe in za to, da delo poteka nemoteno. 

Število dostav, odkar se je pridružila Woltu: 2.099
Najkrajša dostava: 30 metrov
Število prevoženih kilometrov: 8.850
Kdaj je začela delo pri Woltu: oktober 2020

Najljubše restavracije: Capriccio, Pinsa Rustica in Zanoodle.

Na terenu uživa ob opazovanju dinamike v mestu

Jelena obožuje delo na terenu, zato je najraje dostavljala s kolesom: “Izredno uživam ob opazovanju dinamike v mestu. Ob živahnih jutrih, ko se ljudje odpravijo v službe, ob kosilih, ko mnogi uživajo na terasah restavracij in ob večerih, ko se mesto prelevi v osvetljeno prestolnico.” Ker je gluha, se veliko zanaša tudi na vid, zato bi si želela, da bi bile vse ulice v Ljubljani osvetljene. 

Delo dostavljavca na kolesu je izvrsten trening za športne navdušence

Sama je navdušena rekreativna športnica, večkrat na teden ima trening z osebnim trenerjem, izjemno pa uživa tudi na kolesu. Za delo dostavljavke na kolesu pa priporoča: “Dobro je, da imaš kondicijo, saj ti je tako precej lažje. Kljub temu da sem dobro fizično pripravljena, se po delu na terenu vrnem domov prijetno utrujena.” 

Jelena se najbolj domače počuti, ko lahko dostavlja v snežnih razmerah

Jelena najraje dostavlja v snegu

Rojena je v Estoniji, kjer so snežne razmere pogostejše, in prav zato v snegu zelo uživa: “Zelo rada dostavljam, ko okoli mene naletava sneg. Tako se počutim zelo domače.” Opozarja pa, da je ob takšnih razmerah potrebna previdnost, pomembno je tudi, da si dobro in primerno oblečen. Woltovi dostavljavci so dobro opremljeni za vse vremenske pogoje. Poleg športnih in bombažnih majic prejmejo tudi letne in zimske jakne, vetrovko, pelerino, dežne hlače, vodoporno zaščito za čevlje in čelado. 

Osebje v restavracijah jo je lepo sprejelo

Dostavljavci pred restavracijo čakamo, da osebje v restavraciji na aplikaciji označi, da je naročilo pripravljeno. Na aplikaciji za dostavljavce je številka naročila, ta je ponavadi napisana tudi na vrečko za dostavo. Tako ji je kot gluhi dostavljavki lahko prepoznati naročilo in ga prevzeti. Včasih pa se zgodi, da imajo v restavraciji gnečo in nimajo časa napisati številke naročila. Takrat osebje v restavraciji na glas pove številko naročila. “Na začetku mi je bilo številko naročila težje slišati in razumeti. V slovenščini se številke izgovarjajo ravno obratno kot v mojem maternem jeziku, kar pomeni, da jih lahko hitro zamenjam. Tako sem se z osebjem v restavracijah spoznala, vedeli so za mojo situacijo, zato so mi pogosto priskočili na pomoč,” pojasnjuje.

Z delom kot dostavljavka Wolta je spoznala ogromno novih restavracij in osebja, s katerimi je v odličnih odnosih. V mnoge od njih se danes pogosto vrača. Velikokrat pa v kakšno eksotično restavracijo pripelje na kosilo tudi partnerja ali prijateljico. Njene najljubše restavracije so Capriccio, Pinsa Rustica in Zanoodle.

Jelena nam kaže črko M v slovenskem znakovnem jeziku

Woltovce uči znakovnega jezika

Jelena danes dela kot pomočnica v pisarni pri Woltu v Sloveniji, kjer skrbi za naše dobro počutje. Ob svetovnem tednu gluhih nas je povabila tudi na predstavitev znakovnega jezika in kulture gluhih, kjer je predstavila tudi svojo življenjsko zgodbo. Jelena je gluha že od rojstva, zdaj uporablja tudi slušni aparat in bere iz ustnic. 

Na večjih sestankih se ji pridruži tudi tolmačka, ki ji s pomočjo znakovnega jezika pomaga ujeti vse podrobnosti. V pisarni nas sicer posluša in bere z ustnic. Priznati moramo, da ji gre izvrstno. No, zdaj pa smo se opogumili še mi in jo prosili, da nas pouči o znakovnem jeziku. Na prvem srečanju smo se učili prikaza abecede s pomočjo znakovnega jezika, v prihodnosti pa si nadejamo, da se bomo naučili tudi osnovnih fraz.

Aktivna je tudi v gledališču

Že od mladosti pa Jelena uživa tudi v gledališču. Zato se, kolikor ji čas dopušča, aktivno ukvarja tudi z gledališko skupino. Trenutno ustvarja v mednarodno uveljavljeni skupini “Tihe stopinje”, ki so jo ustanovili pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije. Pred kratkim so premierno predstavili igro “Moja draga dama”.