Wolts åtgärder för att förhindra spridningen av Covid-19

Coronaviruset orsakar oro världen över och vi övervakar situationen noggrant. Vi tar situationen på stort allvar och följer alla rekommendationer från WHO, Folkhälsomyndigheten samt övriga myndigheter.  I detta inlägg informerar vi om vad Wolt gör för att förhindra smittspridning och vilka våra huvudsakliga åtgärder är för tillfället. 

 

– Utvecklat en funktion i Wolt-appen för att minska kontakten mellan individer om hen så önskar. 

 • Funktionen innebär att din beställning levereras utanför dörren. Vi implementerade detta på alla plattformar (våra appar och wolt.com) torsdagen 12/3.
 • Uppdaterar din iOS- eller Android-app för att så snart som möjligt ha tillgång till funktionen. 
 • När du lägger en beställning hittar du alternativet “Lämna vid dörren” i kassavyn, direkt efter leveransinformationen. Tills läget med smittspridning är under kontroll igen ber vi dig inte välja bort valet.

 

 

Vi har gett tydliga rekommendationer till kurirer och restauranger om hur man minimerar mänsklig kontakt under hela matlagnings- och leveransprocessen. Dessa rekommendationer inkluderar:

 • Att hålla händerna rena antingen genom att tvätta händerna noggrant, eller om inte möjligt, med hjälp av handsprit.
 • Minimering av mänsklig kontakt både på restauranger och hos kund.
 • Rengör värmeväskan regelbundet, även under arbetspass.
 • Hålla sig hemma och kontakta 1177.se om du utvecklar influensaliknande, halsont eller feber. Stanna hemma tills du inte har fler symtom under 24 timmar.
 • Använda näsduk eller hosta/nys i övre armbågen och att rengöra händerna efteråt.
 • Följa direktiv från de lokala myndigheterna.

För restauranger har vi inrätta ett särskilt hämtningsområde och rekommenderar dem att utrusta sina lokaler med möjlighet till handhygien.

 

– För Wolts personal har vi förbjudit alla arbetsrelaterade resor och gett direktiv om att alla ska arbeta hemifrån. 

Vi fortsätter att övervaka alla rekommendationer från Världshälsoorganisationen. Vi håller också på att nå ut till myndigheterna för att be om specifik vägledning för matleverans. Det är viktigt att notera att enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) finns det inga bevis för att mat är en källa eller överföringskälla för Covid-19.

 

Vad planerar Wolt att göra ytterligare?

Den rådande situationen är ny för oss. Därför har vi satt ihop ett team med 20 personer som dagligen arbetar aktivt med att se över situationen och se till att Wolt vidtar alla nödvändiga åtgärder som krävs för att skydda människor. Vi kommer att fortsätta informera om de åtgärder vi har vidtagit och planerar att vidta framöver.

Våra kurirpartners:

Vi sätter upp en virtuell onboardningprocess med nya kurirpartners för att inte samla människor på samma plats en längre tid.

 • Vi uppmanar varje kurirpartner att bestämma själv om de vill arbeta eller stanna hemma. Wolt är måna om att ingen ska känna sig pressad.
 • Vi ger fler instruktioner om hur de kan undvika mänsklig kontakt och att hålla sig säkra själva.

 

Våra restaurangpartners:

Vi skickar ut instruktioner och rekommendationer för hur de kan minimerar mänsklig kontakt.

 • Att exempelvis bär ansiktsmask och handskar, när det är möjligt / tillgängligt, när maten ska packas.
 • Ställa in ett särskilt avhämtningsområde där kurirpartnern enkelt kan ta sig till och plocka upp beställningar.
 • Uppmuntra dem att tillhandahålla möjligheter för kunder och kurirer att hålla god handhygien.

 

Vår Wolt-personal:

 • Vi har upprättat en policy om att inga fysiska möten på ska ske.
 • Alla våra anställda att arbeta hemifrån.
 • Vi sätter upp fjärrkundsupportstationer för alla länder, så vårt fantastiska kundtjänst kan arbeta hemifrån. Vi kan ha några längre svarstider på grund av detta, så vi ber om lite tålamod. 

 

Våra kunder:

 • Klicka inte ur funktionen “Lämna vid dörren” i dina beställningar. När läget lugnat ner sig är du mer än välkommen att välja bort funktionen för att träffa den glada kurirpartnern som levererar din mat. 
 • Vi gör vårt bästa för att se till att alla som är involverade i processen från att laga mat, leverera den och ta emot den får tydliga instruktioner och uppdateras med aktuell information om vilka åtgärder som ska vidtas för att förhindra att Covid-19 sprids.
 • Tvätta händerna noggrant med tvål och varmt vatten i 30 sekunder före och efter mottagandet.
 • Våra supporthjältar arbetar hårt (hemifrån!) och vi får många meddelanden från kunder, kurirer och restauranger. Vanligtvis svarar vi inom 30 sekunder men vi ber dig ha överseende ifall  vissa förseningar samt längre svarstider kan förekomma. De gör sitt bästa! <3

 

Hur påverkar situationen Wolts verksamhet?

Vi får många frågor från media om hur coronaviruset påverkar på vår verksamhet. Till exempel med frågan; beställer fler människor matleverans? Vi har nedan listat upp några punkter på de affärsmässiga konsekvenserna vi ser nu:

 • Som vanligt för vår bransch under denna tid på året ser vi tillväxt och ökade ordervolymer. Det är svårt att säga om den nuvarande tillväxten påverkas av Corona eller inte, och om den påverkas av hur mycket. Vi fortsätter att övervaka våra siffror men det är för tidigt att dra slutsatser.
 • Vi ser ett växande intresse för restaurangsamarbeten och fler restauranger kontaktar oss. Detta är ganska naturligt, eftersom människor uppmanas att stanna hemma och därför inte besöker restaurangerna i lika stor utsträckning. 
 • Vi förväntar oss att se mindre kurirpartners logga in på plattformen under dessa tider för att arbete med leverans.
 • Vi vill också trycka på att kurirpartners och restauranger får bestämma helt själva ifall de vill gå online på Wolts plattform just nu eller inte. Vi förstår om någon vill stanna hemma eller inte är öppen för affärer. Vi respekterar allas personliga beslut.

 

Har någon Wolt-kurirpartner diagnostiserats med Covid-19? 

Just nu är vi inte medvetna om att någon av våra kurirpartners har fått diagnosen coronavirus. Vi fortsätter att övervaka situationen och vi har skickat detaljerad information till våra kurirpartners om hur de ska säkra sig från smitta, enligt rekommendation av Världshälsoorganisationen. Vi vill inte att någon tar onödiga risker och vi uppmanar alla att tänka på säkerheten först.

Vi är i nära dialog med den danska näringsmyndigheten och danska veterinär- och livsmedelsförvaltningen under ministeriet för miljö och livsmedel och de försäkrade oss om att det är säkert att fortsätta leverera.

 • Vi är inte medvetna om att det skulle finnas några bevis på fall där en kurirpartner skulle ha spridit viruset, eftersom det kräver exponering i flera minuter med en sjuk person för att få viruset.
 • Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) finns det inga bevis för att mat är en källa för smittspridning.
 • Vi rekommenderar också att kunderna tvättar händerna noggrant före och efter mottagandet av sin beställning.
 • Våra kurirpartners berör inte maten, och de brukar inte spendera mer än några minuter på restaurangerna under upphämtning – eller mer än några sekunder med kunden vid leverans av beställningen. 

 

Riskerar jag att bli sjuk om jag beställer mat via Wolt?

Att beställa mat via Wolt är ingen ytterligare risk än ett kort möte med vilken annan person som helst. Vi rekommenderar dock att du tvättar händerna före och efter mottagandet av din beställning enligt rekommendation från Världshälsoorganisationen.  

Enligt den danska näringsmyndigheten och danska veterinär- och livsmedelsförvaltningen under ministeriet för miljö och livsmedel är det säkert att fortsätta leverera mat.

 

Ta hand om dig så tar vi oss igenom det här tillsammans.  Om du har fler frågor om vad Wolt gör, vänligen kontakta corona@wolt.com.