Tater tots av överblivna pommes!

Till att börja med – vi vet. Det är ytterst sällan det blir några pommes över. Konceptet “överblivna pommes frites” känns kanske helt obekant för de allra flesta. Däremot är kalla, överblivna pommes ofta bortom räddning om du vill försöka värma upp dem igen.

Så om du någon gång skulle få över lite pommes har vi nu den ultimata lösningen: Frasiga potatiskroketter, eller tater tots, på rester från pommes frites.

Se hur du gör, steg för steg i klippet och läs receptet nedanför.

Recept: Frasiga kroketter av gamla pommes

Till ca. 1-2 portioner, som tillbehör eller sidorätt

Ingredienser:
Kylskåpskalla pommes (en handfull)
1 medelstor, fast potatis
½ äggvita
1 msk vetemjöl
½ gul lök
Salt
Peppar
Cayennepeppar
Frityrolja
Gräslök att toppa med (valfritt)

Tillbehör:
Dipp – det som passar till pommes borde funka här! Allt från ketchup till bea.

Gör så här:

  1. Riv potatisen grovt (med eller utan skal). Lägg rivet i en skål med kallt vatten. Riv löken och lägg den i en egen liten skål. Ställ åt sidan.
  2. Kör dina gamla pommes i en matberedare* till ett fint hack. Kör bara några sekunder i taget tills du har en bra storlek på bitarna.
  3. Sila av den rivna potatisen och pressa ur vattnet. Enklast är det att lägga rivet i en potatispress och pressa ur vattnet, men det går lika bra att klämma ur vattnet med hjälp av en ren kökshandduk eller, om det krisar, fall bara med händerna.
  4. Blanda pommes-hacket, den torra rivna potatisen, riven lök, äggvita, mjöl, salt, peppar & cayenne. Det ska bli som en formbar massa!
  5. Lägg bakplåtspapper på en tallrik eller form som du kan ställa i frysen. Forma massan till små cylindrar och lägg dem på pappret. Storleken spelar inte så stor roll, men om de är ungefär som en dadel i storleken är det perfekt!
  6. Frys i minst 2 timmar. Du kan också frysa tills du ska fritera dem, det gör inget om det är mer än 2 timmar.
  7. Värm olja till 180 grader i en tjockbottnad kastrull eller gryta**. Använd termometer. Tänk på att inte fylla för mycket, då riskerar du att det svämmar över när du börjar fritera, minst 10 cm till kanten från ytan på oljan & minst 5 cm olja är en bra tumregel. Värm oljan försiktigt hellre än att stressa för att undvika att den blir för varm.
  8. Fritera de frysta potatisbollarna tills de fått en gyllenbrun färg och blivit frasiga. Fiska upp dem med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper. Servera med en dipp du gillar. Toppa med finhackad gräslök om du vill! Glöm inte att stänga av värmen på oljan innan du hugger in.

*Om du inte har en matberedare går det bra att hacka dina gamla pommes på skärbräda. I så fall finhackar du dem så gott du kan.

**Om du inte har en termometer eller vill fritera går det att baka de frysta potatisbollarna i ugnen, men se till att täcka dem i lite matolja först. Baka utspridda på bakplåtspapper i 225 °C i 20 minuter eller tills de fått fin färg, och vänd dem efter halva tiden.