Allt om Alzheimerloppet: Intervju med David Ågren på Alzheimerfonden

Alzheimerloppet går av stapeln 4-6 juni och vi på Wolt är stolta sponsorer av årets upplaga. Men vad är egentligen Alzheimers sjukdom? David Ågren som arbetar som Kommunikatör på Alzheimerfonden berättar mer.

👋 Hallå där David! Kan du berätta mer om vad ni gör på Alzheimerfonden?

David Ågren

Vi är en insamlingsstiftelse som fokuserar på att finansiera forskning kring Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar. Det finns ett 70-tal olika typer av demenssjukdomar, men alzheimer är den mest vanliga och förekommer i runt 60-70% av fallen.

Under 2020 delade vi ut 42 miljoner kronor i forskningsstöd, men det räcker tyvärr inte. Sjukdomarna kostar samhället 63 miljarder kronor per år – mer än vad cancer och hjärt- och kärlsjukdomar kostar tillsammans – så mer finansiering behövs!

 

Vad är Alzheimers sjukdom?

Alzheimer är en sjukdom som påverkar hjärnan, speciellt i regioner där minnet sitter. Omkring 25 000 personer diagnostiseras med Alzheimers sjukdom varje år och ungefär 160 000 är drabbade av demenssjukdomar i Sverige idag. Alzheimer drabbar människor på olika sätt, men för de flesta så förändras personligheten och man tappar förmågan att utföra basala funktioner.

Det finns idag inget botemedel och heller inga sätt att bromsa eller stoppa sjukdomsförloppet.

 

Alzheimer drabbar ju inte enbart de som är sjuka, utan också de anhöriga. Kan du berätta mer om anhörigstödet som Alzheimerfonden bedriver?

Vi jobbar mycket med unga anhöriga, till exempel barn till föräldrar eller farföräldrar som drabbats av sjukdomen. Under somrarna organiserar vi till exempel ungdomsläger där de under en helg umgås med personer som går igenom samma sak. Tyvärr kan vi inte arrangera lägret i år på grund av pandemins restriktioner.

Vi har också startat en podcast, Alzheimerpodden, för unga anhöriga. Där två unga anhöriga, Johanna och Emilia, samtalar med gäster kring ansvar, skuld, dåligt samvete, att be om hjälp, att få hjälp och att få livet i övrigt att gå ihop.

 

Foto: Alzheimerfonden

Alzheimerloppet går av stapeln 4-6 juni, varför arrangerar ni detta och hur kan jag delta?

Det var två unga systrar, Felicia och Julia Falk, som 2015 organiserade det första Alzheimerloppet i Stockholm efter att deras mamma drabbats av alzheimer vid 50-årsåldern. De startade Alzheimerloppet för att göra mer än att bara samla in pengar – de ville att folk skulle samlas och göra något aktivt för att uppmärksamma sjukdomen.

2018 tog Alzheimerfonden över förvaltningen av loppet då det växte sig allt större, men tyvärr fick det ställas in förra året på grund av pandemin.

I år arrangerar vi därför det första helt digitala loppet! Hela Sverige kan vara med och gå och springa hur långt de vill utefter deras egna förutsättningar.

Vi uppmuntrar deltagarna att lägga upp bilder när de springer och går och tagga dem med #alzheimerloppet. Om du är riktigt aktiv kan du också vinna en medalj. Vi delar ut pris till den man och kvinna som tagit flest steg under loppet.

Än är det inte försent att anmäla dig, mer information här!

 

Är det viktigt med motion för att motverka Alzheimer?

Forskning har visat att man kan minska risken att drabbas med upp till 30% genom social stimulans, fysisk aktivitet, hjärngympa samt att äta hälsosam kost, till exempel nordisk medelhavskost. I enkelhet, det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan!

 

En sista fråga, vad beställer du hem när du beställer mat?

Jag gillar mangal köfte som är en turkisk lammfärsbiff, annars går sushi alltid hem!

 

Engagera dig i Alzheimerfonden:
Du kan antingen bli månadsgivare eller ge en gåva via Alzheimerfondens hemsida. Vill du starta en egen insamling, till exempel under Alzheimerloppet, kan du göra det här.