Hållbara leveranser: Framsteg 2021 och planer för 2022

Nu när det nya året står för dörren vill vi på Wolt dela med oss av våra planer inom hållbarhet för 2022 samt sammanfatta vad vi bidragit med under 2021.

Möt Marlena som är hållbarhetsansvarig på Wolt. Hon berättar mer av vad hon pysslar med till vardags, varför hon engagerar sig i hållbarhet och integration samt vad hon ser fram emot under kommande år.

👋 Hej Marlena! Berätta mer om vad du gör på Wolt? 
Jag har jobbat på Wolt sedan 2019. Innan dess så jobbade jag för ett socialt start-up som motverkade matsvinn och reste även runt i Asien under ett års tid och upptäckte dess natur. Det var efter denna resa som jag verkligen fick upp ögonen för klimatförändringarnas konsekvenser. När jag började på Wolt såg jag stora möjligheter att genom Wolts plattform, kunder, restauranger, butiker och kurirpartners kunna påverka miljö och samhälle positivt. Sedan augusti 2021 fokuserar jag till 100% på vårt hållbarhetsarbete.

Vad betyder hållbarhet för dig? ♻️
För mig handlar det om att vi tar vårt ansvar att se till att vi bidrar till en bra magkänsla för de som kommer till vår plattform. Det ska vara hållbart ur alla aspekter – för oss, våra samarbetspartners, samhället och för klimat och miljö. Vi har valt att dela in vårt hållbarhetsarbete i tre fokusområden:

  1. Främja klimatvänliga och hållbara affärsmetoder
  2. Hjälpa lokalsamhället att göra våra städer till bättre ställen att bo på
  3. Förse våra partners med verktyg för ökad social integration

Vässla är ett elfordonsföretag som tillhandahåller kurirpartnerna förmånliga erbjudanden

Kan du berätta mer om hur ni jobbar med klimat & miljö? 🌿
Vi kompenserar koldioxidutsläppet för alla våra leveranser (även de på cykel). Det har blivit över 50 miljoner leveranser globalt. Men det är inte nog. Vi vill arbeta för att stegvis minska det klimatavtryck och den miljöpåverkan våra tjänster och produkter har. Just nu samarbetar vi till exempel med &Repeat för att bidra till att fler matförpackningar återvinns. I dagsläget har vi sålt fler än 30 000 återvinningsbara förpackningar genom vår plattform. Vi samarbetar också med flera svenska elfordonsaktörer, såsom Vässla, Nordic Scooter och Cake, för att ge våra kurirpartners förmånliga erbjudanden för eldrivna fordon.

När du pratar om att hjälpa lokalsamhället i era städer, vad betyder det? 🏡
Idag finns vi i 15 svenska städer – från Umeå i norr till Malmö i söder. I grunden är Wolt en tjänst som hjälper det lokala näringslivet genom att erbjuda restauranger och butiker en möjlighet till en extra försäljningskanal och e-handelsplattform med smidiga leveranslösningar. Vi vill stödja lokala organisationer som gör positiv skillnad i våra städer. Vi har till exempel organiserat städdagar tillsammans med Håll Sverige Rent för att motverka nedskräpningen av våra parker och städer.

Våra mentorskapspars första träff tillsammans med Nema Problema i maj 2021

Hur bidrar ni till ökad integration i samhället? 🤝
På Wolt tror vi att en väg till integration går genom sysselsättning. Det stora flertalet kurirer har utländsk bakgrund, men vill etablera sig långsiktigt i Sverige. De allra flesta uppger att de absolut största hindren är bristande kunskaper i svenska och avsaknaden av ett relevant nätverk i Sverige. Därför har vi lanserat ett integrationsprojekt där vi erbjuder digital språkutbildning i svenska via Lingio samt ett yrkesmentorskapsprogram via den ideella organisationen Nema Problema.

Vad ser du fram emot under 2022? 🎆
Under 2022 ser jag fram emot att fortsätta jobba med att minska det klimatavtryck och den miljöpåverkan som våra tjänster har. Bland annat kommer fokus att ligga på att öka antal elfordon på plattformen samt att erbjuda våra restaurangpartners bättre alternativ till matförpackningar, ett samarbete som vi kommer att ta fram globalt. Vi expanderar även våra integrationsprojekt så att vi når fler människor. Har ni tips eller idéer på vad vi kan göra? Maila mig gärna på marlena.glans@wolt.com. Tack! 💙