En oslipad diamant får skina med hjälp av sin mentor via Nema Problema

Möt Faiq som kom till Sverige för att studera 2018. Efter studierna bestämde sig Faiq för att starta upp en egen verksamhet inriktad på ädelstenar, men med språkliga och kulturella barriärer gick planerna i stöpet. Samtidigt arbetade Faiq extra som kurirpartner på Wolt. Via Wolt fick han möjlighet att delta i ett mentorskapsprogram hos Nema Problema som hjälpte honom att till slut få igång sitt företag. Idag ser framtiden ljus ut och företaget glänser precis som en diamant.

Hej Faiq! Berätta lite mer om dig själv, vart växte du upp?
Jag växte upp i Peshawar som traditionellt sett varit känt för sina ädelstenar. Det är en stad i norra Pakistan, bara 35 km från gränsen till Afghanistan. 2001 drabbades området allvarligt när USA invaderade Afghanistan. Många flydde till Peshawar vilket gjorde det till en mycket instabil region. All handel upphörde och min fars företag fick läggas ner och alla ädelstensföretag flyttade till Bangkok.

I Pakistan bestämde jag mig för att studera internationella relationer och kommunikation. Efter avslutade studier började jag arbeta på ett läkemedelsföretag. Men jag var inte helt tillfreds med yrkesvalet och ville göra något annorlunda. Uppväxten i Peshawar väckte mitt intresse för ädelstenar och jag började istället studera gemmologi för att sedan starta upp mitt eget företag i Pakistan.

Faiq säljer varor från sitt ädelstensföretag

Hur hamnade du i Sverige?
Jag ville upptäcka världen! Jag bestämde mig för att slutföra mina studier och hamnade 2018 i Linköping för att studera internationella relationer. Under studietiden hade jag flera olika extrajobb vid sidan av. Jag försökte också starta mitt egna ädelstensföretag. Hela sex gånger, men alla försök misslyckades. Det var väldigt svårt att starta upp ett företag här på grund av språkbrister i kombination med kulturella- och administrativa hinder.

Vad var det svåraste med att komma till Sverige?
Till en början hade jag väldigt svårt att lära känna nya människor. Svenskar är mer reserverade och de pratar ogärna mycket. När den första vintern kom tänkte jag att jag skulle åka tillbaka till Pakistan, men jag lärde mig att den svenska återhållsamheten inte var personligt riktad mot mig utan ett kulturellt drag. Idag är alla mina bästa vänner svenskar!

Hur kom du i kontakt med Wolt?
Jag blev kurirpartner på Wolt för två år sedan när jag letade efter ett extrajobb att arbeta med vid sidan av mitt ädelstensföretag. Vanligtvis jobbar jag tre, fyra timmar på kvällarna. Inkomsten från Wolt täcker mina grundläggande utgifter och resten av tiden ägnar jag åt mitt företag.

Vad uppskattar du mest med att jobba på Wolt?
Jag uppskattar människorna som jobbar på Wolt. Som uppdragsgivare visar Wolt sina kurirpartners uppskattning. Jag har jobbat på flera leveransplattformar och jag har inte upplevt samma typ av support på andra ställen som jag gör på Wolt. Vilket också är anledningen till att jag stannat kvar. Att få möjlighet att delta i ett mentorskapsprogram via Nema Problema har också varit en stor fördel, något som hjälpt mig väldigt mycket.

Uppstartsmöte för Nema Problemas mentorskapsprogram för Wolts kurirpartners

Hur har mentorskapsprogrammet med Nema Problema hjälpt dig?
När jag började programmet i maj var mina förväntningar tudelade efter att jag misslyckats med att starta upp min företagsverksamhet flertalet gånger och jag kände mig väldigt uppgiven. Min mentor Tanya hjälpte mig att samla mina tankar och sätta upp en tydlig struktur. Med hjälp av henne lyckades jag äntligen lansera mitt ädelstensföretag med framgång.

Vad är dina planer för framtiden? Vad drömmer du om?
Att arbeta flexibelt på Wolt gör att jag kan fokusera på min verksamhet. 2022 planerar jag att expandera till Tyskland och Frankrike. Men jag planerar inte att lämna Sverige, det är mitt hem!

Sista frågan, vilken är din favoritädelsten?
Kvartskristaller för att de gnistrar som diamanter!