Kozeen Shiwania on mahdoton pysäyttää

Kokki, taiteilija ja oman elämänsä suurmies tekee kunnianhimoista ruokaa epätavallisissa puitteissa ja puskee itseään pisteeseen, jossa väsymys on enää maton alle lakaistava tunne. Kozeen Shiwan haluaa mullistaa ravintolakulttuurin ja tehdä päivällisistä performansseja.

Kozeen Shiwan

“Kaikki tietää, mikä on ravintola ja miten siellä käyttäydytään. Istut alas, joku selittää sulle viineistä, bla bla bla, sä syöt ja sä lähdet. Mutta mitä sen jälkeen tapahtuu?” heittää Kozeen Shiwan.

Shiwanilla, 28, on suunnitelma. Michelin-palkitun helsinkiläisravintola Askin entinen keittiömestari ja Vuoden Kokki 2017 -kilpailun finalisti on kyllästynyt kaavoihin, laatikoihin ja oikeastaan kaikkeen, mikä liittyy millään tavalla rajoituksiin. Hän haluaa kääntää ruokakulttuurin ja koko syömisen konseptin päälaelleen.

Siitä miehellä on ajatus jos toinenkin. Ne ovat kunnianhimoisia, majesteettisia kokonaisuuksia, jotka saavat arkiseen kotiruokaan tottuneen suomalaisen vetämään hernekeitot väärään kurkkuun. Ennen kuin päästetään Kozeen Shiwan irti suunnitelmineen, on käytävä nopeasti läpi polku, jota hän on kulkenut päästäkseen tähän päivään.

Kozeen Shiwan

Kovista oloista kovaan kouluun

Irakilaistaustainen Shiwan muutti perheensä kanssa Lahteen 2000-luvun alussa, kun kotiolot Kurdistanissa äityivät liian turvattomiksi. Shiwanin toimittajaisä joutui vallankumouksellisten mielipiteidensä vuoksi tappolistalle ja perheen takapihalle heitettiin kranaatti. Nelilapsisen perheen kuopus kävi koulut Lahdessa – ”se oli superghettoa” – ja sai monesti henkisesti turpaansa koulukiusaajilta. Kengät varastettiin, haukkumanimet kaikuivat käytävillä.

Yläasteen jälkeen Shiwan halusi muotisuunnittelijaksi, mutta alan opintoihin pääsy tyssäsi piirustustaidon puutteeseen. Lopulta hän pääsi kolmannella hakukerralla Koulutuskeskus Salpauksen kokkilinjalle Heinolaan. Ensimmäisenä päivänä opettaja pyysi tekemään vihreän salaatin. Shiwan asetteli salaatit, kurkut ja tomaatit lautaselle niin mallikkaasti, että opettaja kehotti muita ottamaan mallia.

”Mua vihattiin kokkikoulussa, koska olin niin hyvä. Ekana päivänä kaikki tajusi, että tää äijä rokkaa”, hän muistelee. Muita oppilaita muutaman vuoden vanhempana hän jättäytyi herkemmin juttelemaan opettajien kanssa päivän asioista ja kilpaili koulun vahtimestarien kanssa siitä, kenen työpäivät venyivät pisimmiksi.

Shiwan valmistui Salpauksen kokkilinjalta hyvin arvosanoin vuonna 2012. Saman vuoden keväällä hän aloitti työt Michelin-palkitussa ravintola Askissa Helsingin Kruununhaassa. Aiemmin muun muassa lahtelaisessa ravintola Rouxissa työskenneelle Shiwanille Ask oli kova koulu. Hän kertoo alkuaikoina tarkkailleensa kokeneempien kollegoiden tekemisiä ja jääneensä töiden jälkeen opettelemaan uusia asioita: miten lampaanliha irrotetaan luusta, miten kalaa leikataan täydellisesti paloiksi. Jos jotain asiaa ei osattu, se opeteltiin.

“Voin olla vihatuin tai rakastetuin, se on ihan sama”

Kozeen Shiwan on Hahmo isolla h-kirjaimella. Pienikokoinen mies on pukeutunut pitkään huppariin ja reiällisiin farkkuihin, päälaella keikkuva nuttura on värjätty punaiseksi. Shiwan on japanilaisen animesarja Dragonball Z:n fani, ja on suosinut viime aikoina paljon punaista, koska ”punainen on siinä se jumala-moodi”.

Kozeen Shiwan

“Haluan, että Suomen kansa tietää mun tarinan, miksi mä olen tällainen, mistä mun draivi tulee. Kaikki jotka mua on ikinä epäilleet voi katsoa missä ovat itse nyt ja missä mä oon nyt. Istukaa pliis alas.”

Hän laukoo kirosanojen siivittämiä totuuksia helsinkiläisestä ravintolaskenestä ja maustaa vastauksiaan hyperbolilla. Kokiksi opiskellessaan Shiwan sai “kaikki mahdolliset stipendit ja voitti jokaisen kilpailun”. Kun hän puhuu lapsuuden koulukiusaajista ja nihkeistä kokkipiireistä, hän kehottaa ystävällisesti vihaajia “syömään paskaa”.

“Musta on tullut itsevarma ja kunnianhimoinen kaiken sen ansiosta, mitä olen saavuttanut ja kaiken sen duunin vuoksi, jota olen tehnyt. Voin olla vihatuin tai rakastetuin, se on mulle ihan sama, koska teen tätä itselleni”, Shiwan sanoo.

Joko vihaat tai rakastat minua -kategorian ihmisiä tuppaa usein vihaamaan. Kliseetä käyttävät monesti tapaukset, jotka kompensoivat omaa huonoa käytöstään ja epävarmuuttaan pitämällä itsestään tuplasti kovempaa meteliä kuin muut. Shiwan ei kuulu heihin. Vaikka hän puhuu suoraan ja kitsastelematta, uhon läpi paistaa periksiantamaton työmoraali, kunnianhimo ja nöyryys.

”Elän tätä uraa vuorokauden ympäri. En enää edes mieti aamuisin väsymystä, vaan kaikkea sitä, mitä haluan tehdä. Nousun ei pidä loppua. Parin vuoden päästä olen sellaisessa moodissa, että olen peto”, Shiwan sanoo.

Näillä eväillä hän haluaa mullistaa globaalin ruokakulttuurin. Fine dining on nähty, ja jos Shiwan saisi päättää, koko roska pitäisi räjäyttää ja ajatella täysin uudestaan. Pureskelemisen ja nielemisen elementtejä on hankala lähteä muuttamaan, joten kaikki paukut laitetaan itse ruokailukokemukseen ja sen aiheuttamiin tunteisiin. Makuaistin lisäksi pitäisi kutkuttaa ruokailijan kaikkia aisteja esimerkiksi taiteen, musiikin ja muodin avulla.

Siitä Shiwan kehittää nyt omaa leipälajiaan. Alkuvuodesta 2017 häneltä pyydettiin ruokaa ja taidetta yhdistelevä installaatio Designmuseon Enter and Encounter -näyttelyyn. Itselleen ominaiseen tapaan Shiwan halusi viedä ruokataiteen seuraavalle tasolle ja ryhtyi seuraavaksi järjestämään Designmuseoon I AM -nimisiä pop up -illallisia. Ne koostuivat neljästä osasta, jotka kertoivat makujen ja installaatioiden kautta Shiwanin elämäntarinaa.

Vasemmalla osteriyrtti valkosuklaassa jääastian päällä. Oikealla raakoja viinirypäleitä. (Kuva: Toni Hemmilä)
Vasemmalla osteriyrtti valkosuklaassa jääastian päällä. Oikealla raakoja viinirypäleitä. (Kuvat: Toni Hemmilä)

Valikoimassa oli kirpeitä viinirypäleitä, jotka muistuttivat pohjois-Irakissa asuvan isoäidin pihalla kasvaneista hedelmistä. Savukoneen hämyssä puolestaan tarjoiltiin perisuomalaista perunaa, jota syötiin kultalusikalla. Shiwanin isä kuvaili pitkän pöydän ääreen katettua liki kahdenkymmenen ruokalajin kokonaisuutta kuninkaalliseksi ateriaksi. Sitä alemmas Shiwan ei tähtää. Rima on joka päivä korkeammalla, ja mitä luovemmin sitä yrittää ylittää, sen parempi.

“Jeesus ei laskeutunut aikojen alussa taivaalta ilmoittamaan, että ravintolan pitää näyttää tältä ja tältä, ja tässä on menun rakenne”, Shiwan sanoo.

Mutta nyt kun Jeesuksesta puhutaan, Shiwan tuntuu pitävän itseään uudenlaisen syömisen messiaana. Se vaatii luovuutta, aivokapasiteettia ja palleja, joita muilla suomalaiskokeilla ei ole, hän toteaa.

“Uskon olevani se tyyppi, joka saa ensimmäistä kertaa hyväksyntää ajatukselle, että ruoka voi olla taidetta.”

– Kozeen Shiwan

Samaan hengenvetoon Shiwan kuitenkin myöntää, että ruoalla ja syömisellä on leikitty Suomessa ja muualla maailmalla jo pitkään. Esimerkiksi Michelin-palkitun espanjalaiskokki Paco Ronceron Sublimotion-ravintola Ibizalla tarjoaa ruokailijoille kaikkia aisteja hellivän kokemuksen isoilla näytöillä vuoratussa salissa. Chicagolainen Alinea-ravintola, Michelin-tähditetty sekin, puolestaan tarjoaa vieraille kattauksien sijaan kokemuksia. Listalla on muun muassa heliumilla täytetty syötävä ilmapallo.

Kozeen Shiwan

Kozeenille on tärkeintä, että ruoka kertoo jonkin aidon tarinan ja että se jää jollain tavalla ruokailijan mieleen.

Elämää suurempaa ruokaa

I AM -pop upit ovat kuvaava esimerkki Shiwanin prioriteeteista. Hänelle on tärkeintä, että ruoka kertoo jonkin aidon tarinan ja että se jää jollain tavalla ruokailijan mieleen. Vuonna 2018 Shiwan pakkaa matkalaukkuun taiteelliset visionsa ideaalista ravintolakokemuksesta ja purkaa ne pop up -ravintoloiksi taidemuseoihin Pietariin. Hän kaavailee tapahtumia, joissa on enemmän kaikkea: enemmän taidetta, enemmän tilaa, isommin, mahtipontisemmin. Shiwan havittelee Pietarin pop upeihin visuaalisten elementtien ja installaatioiden lisäksi pientä orkesteria.

Designmuseon pop up -illallisilla tähän ei ollut puitteita, mutta mies yllätti ja provosoi esimerkiksi new wave -henkisillä suolaisilla jälkiruoilla. Hän dippasi kalanmakuista yrttiä suklaaseen ja kuorrutti maa-artisokan muurahaisilla. Shiwanille on se ja sama, poistuuko asiakas illalliselta kylläisenä.

“Sä et tule tällaiselle päivälliselle, jotta sun vatsa tulisi täyteen. Sä tuut kokemaan elämyksen, mietityn performanssin.”

– Kozeen Shiwan

Shiwania ärsyttää natina korkeista hinnoista ja pienistä annoksista. Ruoan tarkoitus ei ole tyydyttää hetkellistä tarvetta ja unohtua sillä hetkellä, kun keittiön tai ravintolan ovi sulkeutuu selän takana. On kyse jostain suuremmasta. Siksi Shiwan käytti I AM -illallisten suunnitteluun tuhansia tunteja, joiden aikana hän muun muassa loi 18 ennennäkemätöntä ruokalajia ja valmisti Aalto-yliopistossa opiskelevan ystävän avulla aterimia päivällisille.

“Mä suunnittelin pop up -show’ta jumalauta puoli vuotta. Istuin öisin Kanye Westin musat täysillä ja mietin, miten savukonetta voisi käyttää osana syömiskokemusta.”

– Kozeen Shiwan

Kuin tilauksesta helsinkiläiskahvilan kaiuttimista kantautuu Kanye Westin Blame Game -kappale. Herranjumala kun on hyvä biisi, Kozeen Shiwan sanoo päätään pyöritellen. Hän lukee amerikkalaisräppäri Westin yhdeksi historian suurmieheksi NapoleoninJulius Caesarin ja Michael Jordanin rinnalle. Shiwan samaistuu Westiin, sillä ”se jätkä on aivan sekaisin parhaalla mahdollisella tavalla”.

Westin kaltaista supertähteä Shiwanista ei ole tullut, mutta hän on tämän vuoden aikana näkynyt ja kuulunut monissa kotimaisissa valtamedioissa. Vuoden kokki -kilpailu, jonka voitto meni sivu suun, oli miehelle ”puhtaasti pr:ää”. Viimeisin aluevaltaus on viihdelehti Seiska, jossa hän puhuu avoimesti lapsuudestaan ja kokemuksistaan maahanmuuttajana Suomessa.

“Haluan, että Suomen kansa tietää mun tarinan, miksi mä olen tällainen, mistä mun draivi tulee. Kaikki jotka mua on ikinä epäilleet voi katsoa missä ovat itse nyt ja missä mä oon nyt. Istukaa pliis alas”, Shiwan sanoo, mutta leppyy pian.

Syy siihen, miksi hänen mielestään kaikkien pitäisi tietää Kozeen Shiwanin nimi, ei liity tähteyden tavoitteluun. Se liittyy siihen, miten paljon työtä ja uhrauksia tietyn aseman saavuttaminen vaatii.

”Työskentelen näiden hommien parissa 24 tuntia vuorokaudessa. Kun olen keittiössä, se on super stressaavaa, joku huutaa vieressä koko ajan. Kun en ole keittiössä, mietin reseptejä, omia projekteja ja taideinstallaatioita”, hän aloittaa ja empii sitten hetken, tapailee sanoja. Kun hän jatkaa, äänensävy on painokas.

”Alalla tajuaa vasta tällä tasolla, kuinka paljon työtä pitää tehdä menestyäkseen. On omistauduttava niin syvästi ja oltava niin jääräpäinen ja kova luonne.”

Mikä sitten kirittää jaksamaan päivinä, jolloin työ raastaa? Ensimmäistä kertaa haastattelun aikana Shiwan paljastaa itsestään puolen, josta itsevarma uho on kaukana.”Rakastan raaka-aineita, erityisesti yrttejä”, hän sanoo. Koulussa hymähdeltiin, koska Shiwan saattoi sukeltaa kasvot edellä yrttipuskaan ja vain hengittää syvään.

“Villiyrttien ja kukkien maku ja ulkonäkö ovat taideteoksia itsessään. Mikä on parempaa kuin kukkiva rosmariini? Monissa asioissa kukinto on paras elämänvaihe. Se on lyhyin ja arvokkain.”

– –
Woltilla löydät ja tilaat herkullista ruokaa jo yli tuhannesta ravintolasta. Tutki kaupungin parhaita ruokalistoja ja tilaa ateria kotiin, toimistolle, mukaan tai pöytään. Selaa ravintoloita ›