Hyvinvointia lounaslautaselta

Tutkimusten mukaan teemme jopa satoja ruokaan liittyviä päätöksiä päivässä1. Sillä mitä, milloin ja miten paljon päivän aikana syö, on luonnollisesti vaikutusta päivän vireystilaan sekä työtehoon. Myös sillä, kenen seurassa ja missä ympäristössä ateria nautitaan, on suuri merkitys. Ravintoneuvoja Cecilia Portnoj kertoo alla lounastauon merkityksestä hyvinvointiin sekä parhaat vinkkinsä työpaikkaruokailuun. 

Keholle energiaa ja aivoille lepoa

Lounas on hyvinkin keskeinen ateria. Se on aamupalan ja päivällisen lisäksi yksi päivän pääaterioista ja myös hyvä hetki palautua työstä, lisätä jaksamista ja rakentaa omaa terveyttä. Ruokatauko keskellä päivää antaa keholle energiaa ja aivoille lepoa. Kohtaamiset kollegoiden kanssa auttavat puolestaan viemään ajatukset pois työpöydän ääreltä. Varsinkin paljon yksin työskenteleville yhteiset ruokailuhetket voivat olla hyvinkin merkityksellisiä, sillä ne ravitsevat kehon lisäksi myös mieltä. Nämä hengähdyshetket luovat myös tilaa uusille ideoille, kun ajatukset pääsevät tuulettumaan. Yhteisen aterian parissa voimme helposti jakaa vinkkejä, tukea ja kannustaa työkavereita. Yhteinen ruokailuhetki antaa myös mahdollisuuden jutella muustakin kuin työasioista ja on hyvä keino edistää palautumista jo työpäivän aikana. Lounaan yhteydessä saatatkin tutustua uuteen kollegaan, ja tämä heijastuu puolestaan yhteistyön sujumiseen. Toki meille jokaiselle tulee myös päiviä, jolloin haluamme nauttia lounaastamme omassa rauhassa omien ajatustemme parissa. Silloin kannattaakin ottaa hetki itselle. Vain työssään jaksava työntekijä kykenee innostamaan muita.

Päivä huipulla vai heilahdellen?

Työpäivän aikana tehdyt ruokavalinnat peilautuvat siihen, pysyykö päivän vireystaso huipussaan vai heilahteleeko se, eli olemmeko energisiä vai väsyneitä työpäivän aikana ja sen jälkeen. Töissä pyrimme usein tehokkuuteen: teemme pitkiä päiviä, ehdimme hädin tuskin jutella työkavereiden kanssa saatikka rauhoittua ravitsevan ja herkullisen lounaan äärelle. Päivämme täyttyvät helposti moninaisista pirstaloituneista työtehtävistä, joita yritämme tehdä usein vielä samanaikaisesti, vaikka multitaskaus onnistuu todellisuudessa vain hyvin pieneltä vähemmistöltä. Omat palautumishetket jäävät prioriteettilistan häntäpäähän. Kiireessä lounas saatetaan jättää joko kokonaan väliin tai vaihtaa pieneksi välipalaksi tietokoneen edessä. Tämä ei ole järkevää. Huonosti nautittu lounas saattaa aiheuttaa myöhemmin päivällä muun muassa väsymystä, keskittymisvaikeuksia, ärtyneisyyttä tai herkkuhimoa. Liian vähäinen aamupäivän energiansaanti saattaa myös kompensoitua runsaana iltasyömisenä ja johtaa siihen, että myöhemmin päivällä sortuu hutivalintoihin.

Lounasruokailulla on vireystilan säätelyn ja sosiaalisen kanssakäymisen lisäksi myös muita tärkeitä tehtäviä. Siitä tulisi saada merkittävä osa päivittäisistä ravintoaineista. Hyvän lounaan tuntomerkki on, että olotilasi on sen jälkeen kylläinen ja energinen. Törmäämme kaikki aika ajoin haastaviin tilanteisiin töissä. Ne on huomattavasti helpompi selättää, kun nälkä ei vaivaa. Myöskään stressinhallinta ei onnistu, jos perustarpeet eivät ole kunnossa. Se, että lounaan jälkeen tekee mieli ottaa nokoset, ei ole tarkoituksenmukaista. Kun lounas on sopivan tukeva mutta terveellinen, huomaat, että ajatus pelaa sekä työmuisti ja reaktionopeus toimivat sujuvammin. Valitsemalla ravitsevan lounaan saat palkinnoksi tasaisemman verensokerin, paremman fokuksen ja hyvän mielen.

Miksi lounaslautanen kannattaa täyttää kasviksilla?

Kasvisten syömiseen kannattaa ehdottomasti panostaa lounaalla. Päivinä, jolloin aamupala jää syystä tai toisesta väliin ja lounaasta ei löydy ainuttakaan kasvista, paine syödä päivän kasvikset illalla on suuri. Alkusalaatti lounaan yhteydessä on hyvä ratkaisu. Runsaasti nopeita hiilihydraatteja sisältävä ateria heikentää myös vireystilaa ja alkaa helposti unettaa. Panosta siis monipuolisuuteen.

Kesän ollessa jo kulman takana työkiireet saattavat nostaa päätään. Pidetään kuitenkin mielessä se, että vain syöty ruoka vaikuttaa terveyteen ja että yhdessä syömisellä rakennetaan hyvää arkea sekä itselle että toisille. Lounastauko mukavassa seurassa herkullisen ruuan kera tarjoaa meille mahdollisuuden olla läsnä hetkessä ja kokea yhteenkuuluvuutta.

1 Wansink, Brian & Sobal, Jeffrey. Hidden Persuaders and 200 Daily Decisions. Environment and Behaviour 39:1 (2007).

Onko Wolt at Work jo tuttu? 

Yrityksille suunnatun palvelun tavoitteena on tehdä afterwork-pizzojen, kokoustarjoiluiden ja ylityösafkojen tilaamisesta entistä helpompaa. Kaupungin parhaat ravintolat ovat vain yhden napautuksen päässä toimistostasi. Maksut hoidat kätevästi laskutuksella, ja kuukausiraportista kurkkaat helposti koko kuukauden tilaukset.

Palvelusta voit lukea lisää täältä.

Jos olet uusi Wolt-käyttäjä, lataa sovellus osoitteesta  get.wolt.com  ja syötä koodi WOLTATWORK. Koodilla saat 6 € alennuksen ensimmäisestä kuljetustilauksestasi.

Tilata voi myös selaimella osoitteessa: wolt.com