Wolt laskee take-away-tilausten komission 0 %:iin – ja 16 muuta asiaa, jotka tekemällä autamme yhdessä ravintoloita

Koronavirusepidemian vuoksi ravintolat käyvät läpi vaikeita aikoja. Kun me kaupunkien asukkaat pysymme kotona, ravintolat pysyvät tyhjinä. Woltin kaltaiset kuljetusalustat ovat ravintola-alalle nyt tärkeämpiä kuin koskaan. Otamme vastuun vakavasti, ja listaamme alla asioita, joita meistä jokainen voi tehdä auttaaksemme ravintoloita kriisin yli.

Woltin ensimmäiset 5 toimea:

 1. Ravintoloiden ei tarvitse maksaa komissiota Woltille take-away-tilauksista. Kun tilaat ruuan Woltilla ja noudat sen itse ravintolasta, ravintola saa 100 % tilauksesi arvosta. (Olemme pyytäneet ravintoloita järjestämään noudon ilman ihmiskontaktia siten, että ravintolalla on erillinen noutopiste, josta sekä asiakkaat että lähetit voivat helposti noutaa tilauksen vähimmällä mahdollisella  ihmiskontaktilla.) Tämä on voimassa seuraavat 60 päivää.
 2. Käytämme seuraavien kuukausien aikana satoja tuhansia euroja tilausten ja uusien asiakkaiden hankkimiseen ravintoloille. Ravintolat tarvitsevat nyt kaikessa yksinkertaisuudessaan lisää tilauksia. Monet ravintolat ovat menettäneet 50–80 % viikottaisesta myynnistään. Ne tarvitsevat tuosta määrästä takaisin mahdollisimman paljon. Paras ja kestävin tapa, jolla Wolt voi kasvattaa ravintoloiden tilausmääriä, on investoida kokonaiskysynnän kasvattamiseen.
 3. Tuemme paikallisia, itsenäisiä ravintoloita. Itsenäiset ravintolat ovat kriisin keskellä kaikkein haavoittuvimpia, joten ne tarvitsevat kaikista kipeimmin tukea. Woltin kohdalla tämä tarkoittaa, että sovelluksessa, sosiaalisessa mediassamme sekä mainonnassamme näkyy jatkossa enemmän paikallisia ravintoloita.
 4. Käymme jatkuvaa keskustelua paikallisten päättäjien ja viranomaisten kanssa kannustaaksemme heitä tekemään päätöksiä, jotka tukevat ravintoloita kriisin yli. Esimerkkeinä tukipakettien tarjoaminen, ruuan arvonlisäveron alentaminen ja mahdollisuus käyttää lounasetua myös kotiinkuljetetun ruoan tilaamiseen. Suomen päättäjät voivat tällä hetkellä auttaa ravintoloita kaikkein eniten.
 5. Tilitämme ravintoloille Woltin kautta tulleen myynnin kahdesti viikossa nykyisen viikoittaisen maksuvälin sijasta. Jokainen ravintola voi itse päättää, saavatko he tilitykset tililleen kuukausittain, kahdesti kuussa, kerran viikossa vai kahdesti viikossa. Tämä tarkoittaa sitä, että maailmanlaajuisesti ravintolakumppanimme saavat nopeamman pääsyn useisiin miljooniin euroihin, mikä auttaa heitä maksamaan työntekijöilleen ja hankkimaan nopeammin esimerkiksi raaka-aineita. (Työstämme teknistä kykyä tähän parhaillaan ja toivomme saavamme muutoksen julki parin viikon sisällä.)

6 asiaa, joita meistä jokainen voi harkita:

 1. Ruokakaupassa käynnin sijaan harkitse ruuan tilaamista ravintolasta kuljetettuna, tai nouda ruoka lähelläsi olevasta ravintolasta. Näin autat ravintoloita ja minimoit fyysiset ihmiskontaktit.
 2. Tue paikallisia, itsenäisiä ravintoloita. Ne ovat kriisin keskellä kaikkein haavoittuvimpia.
 3. Tilaa ruokaa ystäville, joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta tilata ruokaa itse.
 4. Tilaa ruokaa isovanhemmille tai muille läheisille, jotka ovat tällä hetkellä eristyksissä. 
 5. Tilaa itsellesi kerralla enemmän ja säilö seuraavien päivien annokset jääkaappiin tai pakastimeen. Tämä on myös ekologista, sillä yhdellä kuljetuksella kulkee enemmän ruokaa.
 6. Osta ravintoloiden omilta nettisivuilta lahjakortteja itsellesi tai ystävillesi myöhemmin käytettäviksi.

6 toivetta hallitukselle ja päätöksentekijöille:

 1. Ruuan kotiinkuljetukset ja take-away-tilaukset tulee sallia myös tilanteessa, jossa kaupunki laitetaan muuten niin sanotusti kiinni . Tämä auttaa ihmisiä pysymään kotona, pitää ravintola-alan hengissä ja vähentää ruokakauppohin kohdistuvaa painetta.
 2. Ravintola-alalle tulisi tarjota räätälöityjä tukipaketteja, jotta alan yritykset voivat selviytyä koronan aiheuttamasta kriisistä, ja jotta mahdollisimman moni ravintola pystyy jatkamaan toimintaansa kriisin läpi. 
 3. Olemme jo nähneet useissa Woltin 20 toimintamaasta hallituksen tekevän erilaisia toimia ravintola-alan auttamiseksia. Näitä ovat mm.
  1. Ravintolaruuan arvonlisäveron (alv) laskeminen 0 prosenttiin koronavirusepidemian ajaksi. (Riippuen muutoksen toteutustavasta, tämä joko nostaa ravintolaruuan kysyntää alhaisempien hintojen kautta, tai kasvattaa ravintolalle jäävän osuuden määrää myynnistä, jos ravintola pitää hinnat ennallaan.)
  2. Ravintolayrittäjien sosiaaliturva-, terveydenhuolto- ja eläkemaksuvelvoitteiden väliaikainen poistaminen.
  3. Suorat valtionavustukset ravintoloiden vähentyneen myynnin ja työnantajakulujen sekä muiden kiinteiden kulujen osittaiseksi kattamiseksi.
  4. Lyhytaikaisten ja keskipitkien väliaikaiseen hätään auttavien likviditeettilainojen tarjoaminen.

Lisäämme tähän listaan ideoita sekä aloitteita sitä mukaa kun löydämme uusia tapoja auttaa.

Pidetään toisistamme huolta – tästä selvitään yhdessä.

Mitä muita toimenpiteitä Wolt tekee koronavirusepidemian aikana? Lue lisää blogikirjoituksestamme.