Lounasedun väliaikainen salliminen Woltissa on tuonut ravintoloille jo 1M€ lisämyyntiä – voisiko edusta saada pysyvän?

Verottaja päätti 24.3. ulottaa lounasedun koskemaan myös kotiinkuljetuksia koronakriisin aikana. Päätös on tuonut kevään ja alkukesän aikana ravintoloille pelkästään Woltin kautta lähes miljoonan euron lisämyynnin. Jos muutos tehtäisiin pysyväksi, siitä hyötyisivät niin ravintolat kuin asiakkaat. Samalla avautuisi hieno tilaisuus poistaa lounasedun päiväkohtainen maksukatto kokonaan.

Tästä on siis kyse: Verottaja antoi 24. maaliskuuta väliaikaisen päätöksen, jonka myötä lounasetua voi käyttää sekä itse lounasruokaan että sen kuljetukseen. Koronatoimien keskellä tehty päätös oli tärkeä ainakin kahdesta syystä: Kun ihmiset eivät voineet käydä ravintoloissa syömässä, menettivät alan yrittäjät pahimmillaan 50–80 prosenttia myynnistään. Samalla työnantajan kustantama lounasetu jäi sadoilla tuhansilla kotoa käsin työskentelevillä suomalaisilla kokonaan käyttämättä.

Verottajan päätös oli paitsi nopea (josta he ansaitsevat valtavasti kiitosta!) mutta myös tehokas. Pelkästään Woltin kautta lounasetua on käytetty kevään ja kesän aikana lähes 60 000 kertaa ja lounasetutilauksia on tehty 1 400 ravintolasta. Tämä on tuonut ravintoloille lähes miljoonan euron lisämyynnin. (Huom.! Teknisen kehitystyön kestosta johtuen pystyimme tuomaan lounasetua tarjoavia yrityksiä Woltiin vaiheittain pitkin kevättä. Edenredillä maksaminen tuli mahdolliseksi 21.4, ePassin käyttö onnistui 12.5. ja Smartum lisättiin maksutavaksi 31.6. – tilausten määrä voisi siis olla suurempikin, jos lounasetua olisi voinut käyttää tilauksiin heti verottajan tekemästä päätöksestä lähtien.)

Lounasedun salliminen kotiinkuljetuksiin päättyy 31.8. – voisiko sitä jatkaa?

Verottajan väliaikainen ratkaisu päättyy elokuun lopulla. Kokeilu on ollut asiakkaiden, ravintoloiden ja Woltin kannalta sekä toivottu että onnistunut, ja siksi meillä onkin kaksi toivetta.

1) Väliaikaisesta päätöksestä pysyvä

Olisi hienoa, jos verottaja huomioisi koronan luoman uuden normaalin ja ottaisi kotiinkuljetukset osaksi lounasetua pysyvästi.

On mahdollista, että emme enää ikinä palaa siihen normaaliin, jossa elimme ennen koronaa. Tämä siksi, että monella työpaikalla on opittu etätyön eduista, ja näin etätyö jää entistä isommaksi osaksi arkea. Eikä koronakaan ole vielä ohi, vaan lähikontakteja tulisi edelleen rajoittaa, ja syksyllä koittanee toinen aalto. Tämä tarkoittaa sitä, että myös lounaiden tilaaminen kotiinkuljetuksella on varmasti jäämässä osaksi ihmisten ja työpaikkojen arkea.

Lisäksi uskomme, että lounasetu on tärkeä keino ravintola-alan elinvoimaisuuden tukemisessa. Lounasedun avulla varmistetaan, että ihmiset voivat jatkossakin edun avulla tilata ruokaa kotiin ja välttää lähikontakteja. Samalla he tukevat ravintoloita, joille kuljetustoiminta on tärkeä keino pitää liiketoiminta käynnissä – etenkin, jos mahdollinen toinen aalto tuo rajoituksia lisää.

2) Kotiinkuljetuksen lisäksi maksukattoa korkeammalle

Toinen toiveemme liittyy lounasedun maksukatosta luopumiseen. Nykyisellään lounasetua voi käyttää vuorokaudessa maksimissaan 10,70 euroa. Tuo summa ei kuitenkaan aina riitä edes lounaaseen – saati sen kuljetukseen.

Ehdottamamme maksukaton nostaminen ei vaikuttaisi lounasedun kuukausittaiseen määrään, vaan se toimisi niin, että ihminen voi päättää itse, käyttääkö joka päivä 10,70 euron edestä etua, vai esimerkiksi joka toinen päivä 21,40 euron edestä etua. Tämä toisi lounastajille liikkumavaraa, ja lisäisi ravintoloiden myyntiä.