Wolt aizkulises: Operatīvā (OPS) komanda

Pie labām lietām ātri vien pierodam, tāpēc vairumam saņemt no Wolt kurjera siltu maltīti, sen kāroto gadžetu vai jebko citu, kas tieši šodien un tagad ir aktuāls, ir kļuvusi par ierastu ikdienas sastāvdaļu. Tomēr, lai piegādes process un saņemšanas brīdis būtu patīkama pieredze gan klientam, gan kurjerpartnerim un uzņēmējiem, liela uzmanība tiek pievērsta detaļām un savstarpējai komunikācijai. To ik dienas uztur un pilnveido Wolt Operatīvā komanda jeb OPS.

Kā ikdienā tiek atbalstīti kurjerpartneri un organizēta efektīva piegādes sistēma, šajā “Wolt aizkulises” sērijā pastāstīs Wolt operatīvās komandas jeb OPS vadītājs Jurijs Šilins, komunikācijas speciāliste Zane Sakse un speciālisti Pauls Rudzītis un Lauris Uķis.

Apmierināts kurjers, klients un uzņēmējs

OPS komandai ir liela ietekme uz rezultātu, meklējot un īstenojot risinājumus, lai visa sistēma strādātu precīzi un efektīvi. Komandas vadītājs Jurijs Wolt OPS komandai pievienojās pirms gada, kopā turpinot meklēt veidus, kā katru sūtījumu nogādāt klientam, lai tā būtu vislabākā pieredze visiem iesaistītajiem. “Katrai iesaistītajai pusei ir savas intereses, ko nepieciešams sabalansēt tā, lai dienas beigās apmierināti būtu visi. Klientam interesē servisa kvalitāte un piegādes ātrums, kurjerpartneriem – pastāvīga uzdevumu esamība, lai uzturētu vēlamo ienākumu līmeni, tāpēc mūsu uzdevums ir visas vēlmes sabalansēt, cieši sadarbojoties ar kurjerpartneriem,” teic Jurijs.

Komunikācijas menedžere Zane Wolt komandai pievienojās no pirmsākumiem 2018. gadā, piedzīvojot, kā no dažu darbinieku komandas Wolt izaug par vairāku desmitu darbinieku kolektīvu un plašu pakalpojumu sniedzēju. Zane šobrīd ikdienā tur rūpi par kurjerpartneriem, sazinoties par viņu ikdienas gaitām, rakstot Kurjerpartneru vēstnesi un piesaistot aizvien jaunus kurjerus Wolt komandā.

No kurjera par OPS darbinieku 

Savukārt, līdzīgi stāsti, kā uzsākta darbība “Wolt” kolektīvā, ir speciālistiem Paulam un Laurim. Pirms nonākšanas OPS komandā abi bijuši kurjerpartneri. Šobrīd Pauls ar teju piecu gadu stāžu uzņēmumā pārzina vairākus Wolt darbības posmus, pirmo pusgadu strādājot par kurjeru, vēlāk pievienojoties kurjeru atbalsta komandai un nu jau divus gadus esot OPS komandā, kurā atbild par kurjeru aprīkojumu – atgriešanu, sūtīšanu, apmaiņu, kā arī kurjeru anketu izskatīšanu. Viņa aizrautība ir pilsētu kartes un loģistikas lietas, tāpēc pāriešana uz OPS komandu šķita loģisks turpinājums un vērtīgs pienesums komandai, darot to, kas pašam no sirds interesē.

Toties Lauris darbojas Wolt komandā jau vairāk nekā divus gadus – sākot kā kurjerpartneris, bet šobrīd atbildot par sistēmas automatizācijas un komunikācijas tehnisko pusi. Lauris uzrauga, cik operatīvi kurjeri veic savu darbu un nodrošina, lai kurjeri laikā un korekti saņemtu samaksu par atbildīgi un rūpīgi veikto darbu.

“Pateicoties mūsu pieredzei kā kurjerpartneriem, mēs labi pārzinām kurjera ikdienas praktisko pusi un ko būtiski ņemt vērā, lai nodrošinātu kvalitatīvu servisu klientam. Šobrīd to veiksmīgi varam likt lietā OPS komandā, padarot arvien efektīvāku katru kurjera darba stundu,” stāsta Lauris un Pauls.

Iekāpt kurjera kurpēs

Kā ikvienā strauji augoša uzņēmuma vidē, izaicinājumu ir daudz, taču, kā atzīst Lauris, tieši darba dinamika ir viens no aizraujošākiem kritērijiem OPS komandā. Kā vienu no lielākajiem izaicinājumiem visi komandas dalībnieki uzsver lēmumu pieņemšanu, kas saistīti ar kurjeru noslodzi un piegāžu plūsmām. Lai gan Wolt ir pieejamas augsta līmeņa sistēmas un analītikas dati, jāatceras, ka jebkurš kurjerpartneris ir cilvēks ar savām vajadzībām, ikdienas plāniem un vēlmi vai nevēlēšanos konkrētajā dienā veikt piegādes.

“Mums ir jāsabalansē pietiekams kurjerpartneru skaits, lai nodrošinātu piegādes, kā arī pietiekami daudz sūtījumu, lai partneriem būtu sūtījumi, kurus veikt.  Kurjerpartneris var pieslēgties pasūtījumu izpildei, kad vien vēlas, taču mums jau iepriekš viss ir jāsaplāno tā, lai klientiem nodrošinātu ātru piegādi, bet aktīvajiem kurjerpartneriem pietiekamu pasūtījumu skaitu. Vieni pārvietojas vairāk ar velo, otri – ar mašīnām, citi ir aktīvāki naktīs vai brīvdienās. Balstoties uz datiem un kurjepartneru paradumiem, arī mums ir zināms, kā ar attiecīgiem kurjeriem sadarboties pēc iespējas veiksmīgāk,” skaidro Zane.

Arī OPS analītiķis Lauris atzīst, ka laikā, kad strādājis par kurjerpartneri, viņam ļoti paticis veikt piegādes, jo pats varēja sastādīt savu darba grafiku. Īpaši nozīmīgs motivācijas aspekts darba dienu “pavilkt garāku” bija nopelnītais dienas beigās. “Nereti kurjerpartneru pienākumus pilda arī cilvēki, kas ikdienā strādā ļoti labā pamatdarbā, taču vakarus vēlas pavadīt aktīvi un vēl par to saņemt labu apmaksu,” papildina Lauris. 

Lai atsvaidzinātu sajūtu, kā ir būt kurjera pusē, OPS komanda ar prieku ik pa laikam paņem aprīkojumu un izbrauc pilsētā izvadāt pasūtījumus. “Tikai esot kurjera kurpēs, tu vari vislabāk rast dažādus noderīgus secinājumus par darbības praktisko pusi. Tas ļauj būtiski uzlabot sadarbības sistēmu ar kurjerpartneriem un atrast tos posmus, ko nepieciešams pieslīpēt.” 

Rūpes par katru jauno un jau esošo partneri

Pilnveidojoties gadu gaitā, OPS komanda ir izstrādājusi detalizēti informējošu sistēmu, lai ikvienam, kurš vēlas kļūt par “Wolt” kurjerpartneri, tas būtu skaidri un vienkārši paveicams. Sagatavota arī dokumentācija, kas nepieciešama, lai partneris var kļūt par Pašnodarbināto personu un iespējami īsākā laika periodā kopš pieteikuma iesniegšanas un apstiprināšanas, kurjers var doties strādāt. Ņemot vērā biežāk uzdotos jautājumus, kopš janvāra ir krietni uzlabota sistēma, lai pieteikšanās būtu pavisam atvieglota. 

“Wolt mērķis ir darīt visu, lai kurjerpartneri būtu veiksmīgi. Tikai tad veiksmīga un uz izcilību vērsta būs arī uzņēmuma attīstība, tāpēc rūpes par kurjeriem sākam jau no pirmās saziņas dienas, turpinot regulāru komunikāciju un atbalstu arī kurjerpartneru ikdienā. Mums ir lieliska kurjeru atbalsta komanda, kas palīdz risināt visdažādākos jautājumus tā, lai ik viens justos sadzirdēts un gala rezultātā apmierināti ir visi iesaistītie!”

OPS komanda ir pārliecināta, ka attīstība ir veiksmes atslēga, taču, lai kāds no jauninājumiem tiktu ieviests un pieņemts praksē, jāpaiet zināmam laikam. Ideju attīstībai un papildinājumiem Wolt lietotnē netrūkst un daļa no tiem jau tiek īstenoti, tāpēc Wolt turpina uzklausīt ik vienu platformas lietotoāju, lai pakalpojums būtu izcils klientam, sadarbības partneriem un, protams, kurjerpartneriem. OPS komandai ir prieks atskatīties uz to, kas no gada uz gada jau ir paveikts, un cik lielu plānu realizēšana vēl ir priekšā!