En hjälpande hand mot drömjobbet

Möt Vishnu som kom till Sverige för att ta en masterexamen i maskinteknik. Efter att ha haft problem med att hitta ett jobb inom sitt utbildningsområde, blev Wolt den tillfälliga lösningen för att kunna försörja sig själv medan han sökte sitt drömjobb. Nu har Vishnu fått fast jobb som maskiningenjör för ett företag som tillverkar litiumbatterier i Skellefteå. Det är alltid lite ledsamt att se våra kurirpartners gå, men hjärtevärmande att veta att vi på Wolt spelat en hjälpsam roll i processen att få någons drömmar och mål att gå i uppfyllelse.

👋 Hallå där Vishnu! Berätta om dig och din första interaktion med Wolt?

Mitt namn är Vishnu och jag kommer från Indien. Jag kom till Sverige för att läsa ett masterprogram i maskinteknik vid Halmstads universitet. När jag avslutade min examen 2020 kunde jag inte direkt hitta ett jobb inom mitt ämne, så jag började leta efter andra jobb för att kunna försörja mig själv ekonomiskt. Jag såg en annons på Facebook eller Instagram, jag kommer inte ihåg exakt var, att Wolt skulle lanseras i Halmstad och att de letade efter kurirpartners. Jag tänkte – varför inte testa att söka?

 

Hur ser en typisk arbetsdag på Wolt ut för dig?

På Wolt är vissa dagar lugna och det kan kännas väldigt frustrerande, men det finns också livligare dagar (med fler leveranser att göra) som balanserar upp saker och ting. Jag arbetade med ett annat leveransföretag samtidigt som jag arbetade för Wolt, men det blev för stressigt för mig. Jag bestämde mig därför för att lämna det andra företaget och enbart fortsätta med Wolt eftersom jag verkligen uppskattade den flexibilitet Wolt erbjuder sina kurirpartners.

 

Vilka utmaningar mötte du när du arbetade med Wolt?

Jag levererade med min cykel och vintern i Sverige är mycket hårdare än den vinter jag är van vid i Indien – det var min största utmaning. Men supportteamet har alltid varit så snabba på att svara och hjälpa till hela tiden. När det gäller kulturella sammanstötningar har jag aldrig haft några komplikationer vad gäller restauranger eller kunder i Sverige, folk har varit väldigt vänliga och välkomnande.

 

Hur var Wolt som en tillfällig lösning när du letade efter ett heltidsjobb?

Det råder ingen tvekan om att Wolt har hjälpt min ekonomi, men intäkterna beror mycket på mängden tillgängliga uppgifter. Vissa kurirpartners tjänar bra, men de jobbar hårt och är smarta med att välja de bästa tiderna att gå online och arbeta. I slutet av dagen är det upp till oss kurirpartners att bestämma när och hur mycket vi vill arbeta på plattformen. Om jag behöver mer pengar har jag alltid möjlighet att arbeta mer, så enkelt är det – det är det jag gillar mest med Wolt faktiskt. Med de andra leveransföretagen var jag tvungen att boka skift, och de är inte alltid tillgängliga. Med Wolt kan jag arbeta när jag vill och om jag behöver mer pengar kan jag bara vara online oftare.

 

Vilka är dina framtidsdrömmar?

Jag har inga stora drömmar, jag vill bara bli en mästare inom mitt hantverk. Jag vill bli så bra som man kan bli inom maskinteknik och bara ha ett tryggt arbete inom min bransch. Nu har jag en heltidstjänst som maskiningenjör i ett företag som tillverkar litiumbatterier och saker går i rätt riktning. Jag flyttar till Skellefteå för det här jobbet och jag är så upprymd över det här nya kapitlet i mitt liv. Jag ser verkligen fram emot mitt första heltidsjobb i Sverige, eftersom jag gillar hur företag arbetar här! I Indien är arbetssättet väldigt hierarkiskt och man måste tilltala sina seniora kollegor med titlar som ‘Sir’ och ‘Ma’am’ eller med deras efternamn. Här i Sverige är alla på samma nivå och det känns mycket bekvämare att kunna tilltala sina kollegor med deras förnamn.

 

Vi på Wolt vill vara med och skapa en gigekonomi, som på bästa sätt bidrar till en arbetsmarknad där fler får möjligheten att få en fot in i samhället via jobb med lägre trösklar, för att sedan kunna ta nästa steg till mer kvalificerade arbeten. Det stora flertalet kurirer har utländsk bakgrund, men vill etablera sig långsiktigt i Sverige. De allra flesta uppger att de absolut största hindren är bristande kunskaper i svenska och avsaknaden av ett relevant nätverk i Sverige. Därför har vi på Wolt lanserat Nästa steg, ett integrationsprojekt där vi erbjuder språkutbildning i svenska med hjälp av Lingio, samt ett mentorskapsprogram via den ideella organisationen Nema Problema. Läs mer här.