Låga trösklar in på arbetsmarknaden – ett steg närmre framtidsdrömmen

Shohag hade en tuff uppväxt i Bangladesh och sökte sig till Sverige för att det fanns fler möjligheter att försörja sin familj här. Han kom i kontakt med Wolt genom en kompis och kunde börja tjäna pengar som kurirpartner, utan krav på varken utbildning eller tidigare arbetserfarenhet. Nu lämnar han Wolt för en heltidstjänst på en restaurang – nästa steg mot hans dröm om att kunna ge sin son fler möjligheten till ett bra liv i Sverige.

👋 Hej Shohag! Berätta mer om dig själv och din bakgrund?

Jag kommer ursprungligen från Bangladesh och har varit i Sverige sedan 2019. Hemma i Bangladesh har jag min fru och 2,5 åriga son, men också min pappa som har försörjt mig hela sitt liv. Vi hade det tufft under min uppväxt och min pappa var tvungen att arbeta många och långa dagar för att kunna försörja oss. Nu är det min tur att ta hand om honom. Min mamma gick tyvärr bort för ungefär ett år sedan och hon lämnade ett stort hål i familjen. Jag ringer hela tiden hem och håller kontakten med min familj.

 

Hur kommer det sig att du började på Wolt?

När jag kom till Sverige letade jag efter ett jobb. En vän som arbetade på Wolt rekommenderade mig att söka. Jag hörde från många olika människor som jobbade som kurirpartners på Wolt att de gillade det, så jag tänkte att jag skulle testa det med.

 

Vilka utmaningar mötte du i din roll som kurirpartner?

Jag har aldrig haft problem med en restaurang eller en kund, det var alltid väldigt enkelt och okomplicerat för mig när jag arbetade med Wolt. Jag hämtade och lämnade beställningen och såg till att rätt order kom till rätt kund. För mig var det viktigaste att jag alltid gjorde mitt bästa och behandlade alla jag mötte med respekt.

 

Hur var Wolt som en tillfällig lösning när du letade efter ett heltidsjobb?

Att samarbeta med Wolt hjälpte mig verkligen. Ersättningen innebar att jag hade råd att köpa det jag behövde från mataffären, betala räkningar och inte vara ekonomiskt beroende av någon annan.

 

Hur var din upplevelse i Sverige, upplevde du några kulturkrockar?

Nej inte alls, människor i Sverige är så vänliga och hjälpsamma – nästan för hjälpsamma! Ibland när jag lämnade en beställning kom kunden ner och mötte mig för att hämta den, vilket gjorde mitt jobb lite enklare. Wolts kundtjänst hjälpte mig också, oavsett vilken fråga jag hade fick jag alltid hjälp. Tack vare alla vänliga människor har jag klarat mig bra i Sverige.

 

Vad drömmer du om?

Jag vill ha ett bra liv i Sverige. Jag vill tjäna bra och så småningom ta med mig min familj hit till Sverige. Min dröm är att min son ska få de möjligheter jag aldrig fick. Jag vill att han ska ha tillgång till högre utbildning och möjligheten att göra någonting gott för Sverige. I Sverige har man bättre chanser med en bra utbildning. Jag har själv ingen utbildning eller chans till högre utbildning, men jag vill att min son ska ha den möjligheten. Det är min dröm.

 

Vi på Wolt vill vara med och skapa en gigekonomi, som på bästa sätt bidrar till en arbetsmarknad där fler får möjligheten att få en fot in i samhället via jobb med lägre trösklar, för att sedan kunna ta nästa steg till mer kvalificerade arbeten.

Det stora flertalet kurirer har utländsk bakgrund, men vill etablera sig långsiktigt i Sverige. De allra flesta uppger att de absolut största hindren är bristande kunskaper i svenska och avsaknaden av ett relevant nätverk i Sverige. Därför har vi på Wolt lanserat Nästa steg, ett integrationsprojekt där vi erbjuder språkutbildning i svenska med hjälp av Lingio, samt ett mentorskapsprogram via den ideella organisationen Nema Problema. Läs mer här.