Yhdessä syömisen ilo

Läsnäoloa lautasen ääressä ja yhteisiä hetkiä

Viikkoon mahtuu monta ateriaa. Ihannetilanteessa ruokailu olisi aina terveellistä, rentoa ja iloista. Tosiasia on, että kohtaamme väistämättä päiviä, jolloin arjen realiteetit nostavat päätään. Näinä päivinä saatamme haukata aamupalamme matkalla työpaikalle ja hoitaa lounaan tehokkaasti työpöydän ääressä tietokoneen näyttöä katsellessa. Iltapäivällä pähkäilemme, mistä saisimme nopean päivällisen ennen illan menoja. Syömme usein yksin, sillä kaiken kiireen keskellä yhteiset ateriat unohtuvat helposti. Yhteisellä aterialla jaamme kuitenkin paljon enemmän kuin vain yhteisen ruuan.

Syömiskäyttäytymisemme toistaa usein itseään. Pyörimme päivästä toiseen ”automaattiohjaus” päällä, mistä johtuen ostoskoristamme löytyy useimmiten samat perustuotteet. Näin samat ateriat toistuvat viikosta toiseen, vaikka mahdollisuuksia olisi pilvin pimein. Monipuolinen ravinto on tärkeä osa hyvinvointiamme. Syömämme ruoka vaikuttaa jaksamiseen, vireyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvään oloon. Ennen pitkää itseään toistava ateriointi alkaa tuntua tylsältä, ravintoaineiden saanti saattaa jäädä vajaaksi ja jäämme paitsi uusista ruokailukokemuksista. Ruokailun yhteydessä emme opi ainoastaan ruoasta vaan ihmisistä, heidän arvomaailmastaan ja uusista kulttuureista. Yhdessä syödessä saamme uusia ruokaideoita, pääsemme maistamaan uusia makuja ja jakamaan yhteisen kokemuksen.

Älylaitteista on tullut ruokapöydän vakiovälineistöä, söimmepä sitten yhdessä tai yksin. Älypuhelin ei kuitenkaan ole parasta ruokaseuraa: voimme olla varmoja, että sitä naputellessa emme ole läsnä ruokailulle tai seuralaisillemme. Yhä harvemmin olemme todella läsnä ruokailuhetkissä: emme huomaa, miltä ruoka maistuu tai kenen kanssa sen jaamme. Ajatustemme ollessa muualla syömme todennäköisemmin yli tarpeidemme.

Syömiskäyttäytymisemme jonkun seurassa on usein terveellisempää, ateriointi on rauhallisempaa ja harkitumpaa. Monen kohdalla yhdessä syöminen vähentää hotkimista. Syödessämme vauhdilla, vatsa ehtii tulla täyteen, ennen kuin aivomme ymmärtävät asian. Jatkamme syömistä, vaikka oikeasti olisimme jo kylläisiä. Toisaalta joidenkin mielestä seurassa saattaa tulla syötyä enemmän, koska yhdessä ruokapöydän ympärillä istuessa pöydän antimet nautitaan usein loppuun.

Ruoan ympärillä luodaan monin tavoin hyvinvointia. Ruoka ravitsee kehoa, tarjoaa hyvää mieltä ja antaa hengähdystauon päivän kiireistä. Yksittäinen ateria voi välittää tunteita ja luoda uusia muistoja. Moni meistä muistaa ruokapöydän ympärillä koetun hetken, jolloin tunsimme tyytyväisyyttä, turvallisuutta ja onnellisuutta. Kenties inspiroiduimmekin. Kyse saattoi olla juhlahetkestä, työkaverin kanssa nautitusta lounaasta tai iltapalasta naapurin kanssa. Yhdessä syöminen toimii sosiaalisena liimana ja lisää sekä yhteenkuuluvuutta että läsnäoloa. Pöydän äärellä on hyvä tilaisuus rauhoittua ja kuulla, mitä toiselle oikeasti kuuluu. Yhdessä syödessä saamme irtioton arkisista ajatuksista. Itse asiassa yhdessä tekeminen voi alkaa jo aterian suunnittelusta.

Haluaisimme tutkijoidenkin1 mukaan viettää enemmän aikaa yhdessä ruoan ääressä, mutta arjen kiire tekee toteutuksesta hankalaa. Jokapäiväisenä tavoitteena ei saa olla suorittaminen tai täydellisen ateriakokonaisuuden rakentaminen. Kyse on yhdessä olemisesta, rentoutumisesta ja ruokamaailman avartamisesta, ei täydellisen näköisestä annoksesta tai kattauksesta. Yhdessä syömisen ei myöskään tarvitse tapahtua aina illallisen merkeissä. Työkaverien tai harrastusporukan kanssa nautittua brunssia varten voi tilata helposti ruoat etukäteen, napata ne matkalla mukaan tai ottaa toimituksen suoraan paikan päälle. Tapoja syödä yhdessä on onneksi monia!

Kurkkaa ravintoneuvojan terveelliset annosvinkit täältä.


Lagom Health on terveellisten elämäntapojen ja itsemyötätunnon puolestapuhuja. Hyvinvointi, uteliaisuus ja armollisuus ovat Lagomin johtotähtiä.  Tutustu Lagom Healthiin täällä.

Lähteet: 1) https://www.mtk.fi/ajankohtaista/uutiset/uutiset_2016/fi_FI/tutkimus_suomalaiset_kaipaavat_rennosti_yhdessa_syomista/_files/96007151684031593/default/Tutkimus_syodaan_yhdessa.pdf